Szilvás kígyórétes

Kedvencem ennek a kígyórétesnek a tésztája! Egyrészt olyan könnyű összeállítani, nem kell keleszteni, azonnal használható. Másrészt nagyon jó állagú tészta, könnyen kezelhető, könnyen nyújtható és formázható. Harmadrészt nagyon finom és puha. Először 9 évvel ezelőtt használtam ezt a tésztát, ide kattintva láthatjátok. Azóta többféle töltelékkel is készült, most éppen szilvásan - a szilvaszezonnak köszönhetően, és mivel a hatalmas kertünkben minimum 30 szilvafa van roskadásig gyümölccsel.




Hozzávalók a tésztához:

2 rúdhoz

50 dkg finomliszt
csipet só
20 dkg puha vaj (vagy 18 dkg zsír - esetleg vegyesen)
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál kristálycukor
2 dl langyos tej


A töltelékhez:
kb. 1 kg szilva
2 evőkanál búzadara
3 evőkanál darált háztartási keksz
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
kb. 15 dkg kristálycukor
fél citrom reszelt héja - kezeletlen (elhagyható)

+ a tetejére 1 kisebb tojás sárgája és pár csepp víz


MÁR KÉT  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!
Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




Elkészítés:
  1. A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, vágjuk cikkekre, keverjük össze a cukorral és csepegtessük le.
  2. Amíg a szilva lecsepeg, összeállítjuk a tésztát: az élesztőt 1 evőkanál cukorral a langyos tejben keverjük simára és futtassuk fel (kb. 10 perc). 
  3. A lisztet keverjük össze a csipet sóval, a maradék 1 evőkanál cukorral, morzsoljuk el benne a vajat/zsírt, adjuk hozzá az 1 egész tojást és az 1 tojássárgáját, végül a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk össze. Lágy, kellemes tapintású, könnyen kezelhető, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Nem kell pihentetni.
  4. A töltelékhez a lecsepegtetett cukros szilvát keverjük össze a többi hozzávalóval: a búzadarával, darált keksszel, őrölt fahéjjal, a citrom reszelt héjával. 
  5. A tésztát vegyük ketté: enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra. A hosszabbik részt tekintve, gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, majd a középső részen egyenletesen eloszlatjuk a szilvás töltelék felét (lásd az elkészítés alatti fotókon). A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk - ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre. Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire. 
  6. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
  7. A tojássárgáját pár csepp vízzel keverjük össze és kenjük le vele a rétesek tetejét.
  8. Előmelegített, légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  9. A tetejét meghintjük porcukorral és langyosan vagy kihűlve szélesebb szeletekre vágjuk. (Langyosan még kicsit lágy a tölteléktől, kihűlve viszont szépen szeletelhető.)
Tipp: 
  1. Miután összekevertük a töltelékhez valókat és túl folyósnak, lágynak érezzük a tölteléket még a lecsepegtetés után is, öntsük le alóla az esetleges levet. Valamint mielőtt ráhalmozzuk a tésztára, nyugodtan hintsük meg a tésztát 1 evőkanálnyi darált keksszel és erre helyezzük a  szilvás tölteléket.
  2. A megmaradt 2 db tojásfehérjét fagyasszuk le, gyűjtsük össze és készíthetünk belőle legközelebb olyan süteményt, amelyhez sok tojásfehérje kell.


Munkafolyamatok


 




Sütés után



Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Annyira guszta hogy legszívesebben most megsütném,ha nem lenne bedagasztva kakaós csigának a tésztája! De ami késik, nem múlik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, kedves vagy. Azért próbáld ki mindenképp a szilvaszezonban, mert tényleg nagyon finom!

      Törlés
  2. Ha nincs itthon darált kekszem mit tudok a töltelékbe tenni? Vagy csak az jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nincs darált kekszed, akkor azt hagyd ki a töltelékből, viszont a tésztára a töltelék alá tegyél 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, hogy sütés közben az esetlegesen kisült szilvalét felfogja és ne ázzon el a tészta. Jó sütést! :)

      Törlés
  3. Most készül!Diót esetleg lehet rakni keksz és dara helyett?Vagy kell a dara?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megsütötted. Nyugodtan lehet darált diót is bele tenni a darált keksz és dara helyett. A dió és a szilva jó páros, biztos, hogy nagyon finom!

      Törlés
    2. Megsütöttem,Isteni.Nagyon köszönöm a receptet.Isten tartson meg,hogy még sok jó receptet megoszthass velünk.

      Törlés
  4. Megsütöttem én is ,nagyon finom volt, a családban mindenkinek ízlett. Köszönöm szépen a receptet!🤗

    VálaszTörlés
  5. Lehet fagyasztott szilvabol is kesziteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos hogy lehet, csak hagyd kiolvadni és a sok vízet jól lecsopögtetni. Valószínű több darált keksz kell majd bele, alá.

      Törlés
  6. Egyszerű és finom, nagyon hamar elkészül

    VálaszTörlés
  7. Nemrég találtam meg ezt a receptet, egyszerűen fenomenális! Az egész családom oda van érte! Már elkészítettem "túrós"-változatban is, és tervezem, valami "sós"-ban is. Én annyit változtattam, hogy, a szilvából készítettem egy közepes sűrűségű lekvárt, és azzal kentem meg, mivel tartottam attól, hogy a szilva eláztatja a tésztáját. Elsőre kissé odaragadt az asztalra, igaz elfelejtettem belisztezni..., így a fele kicsit csúnya lett, a másik fele gyönyörű és finom! Ebből tanulva, másodjára már a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát, és azzal emeltem bele a tepsibe. Köszönöm mindannyiunk nevében ezt az isteni receptet!!!

    VálaszTörlés
  8. Ezt a tésztát én is nagyon szeretem - a kedvenc pite tésztánk. Azokat a roskadozó szilvafákat egy picit irigylem :-)

    VálaszTörlés
  9. Megcsináltam. Tényleg jó kis recept! Köszi!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Alkotó!
    Meseszép
    Sütemény-Csodáját
    Hálásan
    Sokadmagam Nevében!
    Tisztelettel:
    Egy Ányuka

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban