Mascarponés csiga

Ezt a csigát meg kell sütni és meg kell kóstolni, mert nagyon-nagyon finom! Na jó, tudom, hogy majdnem mindenre ezt írom - nem tehetek róla, hogy ennyire szeretem a süteményeket és ilyen édesszájú vagyok - de ez a süti is tényleg szuperül sikerült! Annyira jó puha a tésztája, a citromos-fahéjas-mascarponés töltelék pedig megturbózva egy kis házi sárgabarack lekvárral különlegesen finom! Az tuti, ha az ember egyszer megkóstolja, nem szabadul tőle, míg el nem fogy! :)




Hozzávalók:
kb. 18 csigához
50 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
8 dkg kristálycukor
csipet só
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
1 tojás
2,5 dl langyos tej

 A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
1 tojássárgája
3 csapott evőkanál porcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)

és néhány evőkanálnyi sárgabaracklekvár
(esetleg eper-, málna- vagy ribizlilekvár)

+ a tetejére 1 tojássárgája + 1 teáskanál tej keveréke


A Pöttyös Otthon webáruház kerámia termékei megvásárolhatók az alábbi linkre kattintva: 
www.pottyosotthon.hu  

   
   
Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy tésztát kell kapnunk! (Pici liszttel korrigáljuk, ha nagyon ragadna, vagy adjunk hozzá kis langyos tejet, ha nem érezzük elég lágynak.) Letakarva duplájára kelesztjük.
  3. A töltelékhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral, az 1 tojássárgájával, az őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen fél cm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a mascarponés töltelékkel, majd óvatosan, szorosan feltekerjük, mint a bejglit és egy jó éles késsel kb. 2-3 cm széles csigákra szeleteljük.
  5. Egy tepsit enyhén kivajazunk/lisztezünk és belesorakoztatjuk a csigákat úgy, hogy kb. 1-1,5 cm hézag legyen közöttük. (Én most 2 db kerek formában sütöttem.) Hagyjuk még kelni 10 percig, majd a tojássárgája és tej keverékével lekenjük a tetejüket és az oldalukat is, ahol nem keltek még egybe addigra.
  6. Előmelegített 170 fokos, légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz a tetejük. A sütési idő első 20 perce után, ha már szép barna a tetejük, akkor óvatosan takarjuk le alufóliával és így süssük tovább azért, hogy a teteje ne égjen meg, de a belseje még süljön tovább. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)  
  7. A megsült, forró csigák tetejére gyorsan csepegtessünk kis lekvárt, majd amikor langyosra hűlt, picit hintsük meg a tetejét porcukorral. Langyosan és hidegen is fogyasztható.

   

Több, mint 1 hónapja nem sütöttem süteményeket, nem volt szabadidőm (vagy ha esetleg néha lett volna rá pici idő, akkor meg kedvem nem volt hozzá), ezért az utóbbi napokban már nagyon vágytunk házi süteményekre. Az ember ilyenkor már tényleg ki van rá éhezve, főleg ha jó édesszájú, mint amilyenek mi vagyunk. :) Úgyhogy az elmúlt napokban enyhítettem egy kicsit a hiányunkat néhány sütivel, sütöttem ezt-azt. 
Ráadásul mi karácsonykor sem teltünk el édességgel és sok étellel, mert én soha semmilyen ünnepre nem főzök és nem sütök sok mindent, hiszen akkor sem bírunk többet enni. Sütemények terén például csak 4 rúd bejglit és 1 nagy tepsi zserbót készítettem karácsonykor, melyből 2 rúd bejglit és a zserbó felét Szenteste reggelén átvittem a szomszéd utcában lévő nagynénémékhez, mivel hónapok óta nagyon beteg, így én sütöttem nekik az ünnepekre. A maradék 2 rúd bejglit és fél tepsi zserbót pedig megfeleztem Anyukámékkal. (Anyukám nagyon finomakat sütött régen, minden hétvégén volt sütemény otthon, sőt, néha mikor reggel 7 órakor ment dolgozni, már előtte sütött valami finomat. De az utóbbi években már nincs türelme a sütéshez. Főzni a mai napig is minden nap főz, náluk minden nap van készítve leves és "második", mert Apukám nagyon igényli, de sütni már nem süt.) Szóval karácsonykor nem voltunk eltelve a süteményekkel, pont elég volt annyi, amennyi itthon maradt nekünk - hiszen én év közben is gyakran sütögetek, amikor megkívánunk valamilyen sütit.
Szilveszterezni pedig mi nem szoktunk, nálunk ez a nap és éjszaka ugyanolyan, mint az év többi napja. Nem maradunk ébren éjfélig, ugyanakkor fekszünk le, mint máskor. Tehát nagy sütögetést szilveszterkor sem csináltam, csak sajtos rudat sütöttem, mert imádjuk és arra vágytunk.
Tehát az ünnepek alatt nem teltünk el édességgel + 1 hónapja nem tudtam sütögetni az időhiány és egyéb más miatt, ezért most pótolom az édesség utáni vágyunkat, és igyekszem megosztani a recepteket Nektek is. :)

 
    Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Köszönjük szépen és várjuk továbbra is a sok finomságot és gyönyörűséget!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gyönyörűt alkottál ismét! Nem elég, hogy finomakat sütsz, még szemet gyönyörködtető is mind. :) Azt szeretném kérdezni, hogy a recepteket mindig magad találod ki, vagy inspirálódsz könyvekből, Édesanyád régi receptjeiből? Bárcsak fele ilyen jól tudnék sütni. :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt meg kell sütnöm! Szerinted le lehet fagyasztani a nyers csigákat? Kellemes hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A frissen kisütött, kihűlt csigákból fagyassz le, amikor előveszed szobahômérsékleten kienged, ugyanan olyan finom, mint mikor sütötted.

      Törlés
  4. Nagyon finom lett.
    A tesztája is jó nagyon könnyü jól lehet vele dolgozni. Köszönjük neked ezt a remek receptet.
    Szép napot❤❤❤

    VálaszTörlés
  5. szeretnem megkerdezni, hogy a Philadephia cream cheeset lehet e helyettesiteni a mascarpone helyett. Itt nagyon draga. Nekem nincs a sutomben legkeveres, hagyomanyos gazsutom van de be lehet a hofokot allitani, akkor mennyinek kel lennie a hofoknak?Koszi a valaszod elore is.Udv Valeria

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Valéria!
      Igen, lehet helyettesíteni natúr Philadelphia-val.
      Hagyományos sütőben 190 fokon süsd.
      Jó sütést! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban