2016. július 26., kedd

Vaníliás sárgabarackos lepény

...hogy én mennyire imádom ezeket az 5 perc alatt összekeverhető süteményeket! Aztán zsupsz, be a sütőbe és 20 perc múlva már ehető is. Ráadásul a mosatlan is nagyon kevés vele: 1 tál, 1 fakanál, 1 tepsi. Különösen ajánlom Nektek az elkészítését (más gyümölccsel is), mert a tejföltől elképesztően puha a tésztája, a gyümölcstől pedig picit szaftos - egyszóval annyira finom!!
A férjem dédelgetett fiatal barackfáin rengeteg gyümölcs lett az idén. Két hete főztünk lekvárt Anyukámmal 12 kg barackból (lett 20 üveg lekvár kisebb-nagyobb üvegekkel vegyesen). Ezen kívül hetek óta minden délután sárgabarackot nassol az egész család (imádom!!). A süti két hete készült és mivel lassan véget ér a sárgabarack szezon, ideje, hogy felkerüljön a blogra is.




Hozzávalók:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
12 dkg kristálycukor
2 tojás
1 dl tejföl
25 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
2 csomag vaníliás cukor (2x8 g)
2 dl tej
40 dkg érett sárgabarack

+ a tetejére sütés után 1 csomag vaníliás cukor és teáskanál porcukor keveréke


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken: 
pottyosotthon.hu 





Elkészítés:
1. A kristálycukrot és a tojásokat egy tálban habosra keverjük (fehéredésig, amíg a cukor el nem olvad), majd hozzáadjuk a tejfölt, illetve a tejet is.
2. A lisztet, sütőport és vaníliás cukrot összekeverjük és összedolgozzuk a tojásos masszával.
3. Kivajazott/lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, majd rászórjuk a sárgabarackot, melyet előzőleg megmostunk, kimagoztunk és 4 felé vágtunk. 
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - végezzünk tűpróbát!) Hagyományos sütőben 180-190 fokon.
5. Amikor megsült, hagyjuk picit langyosra hűlni, majd szórjuk meg a tetejét a vaníliás cukor és porcukor keverékével és szeletelve tálaljuk.




Jó étvágyat!

33 megjegyzés:

  1. OHHH ich liebe MARILLEN KUCHEN
    leider hat heuer mein MARILLENBAUM
    fast keine FRÜCHTE getragen

    wünsche noch einen schönen ABEND
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik a recept! :o)
    és nem kell bele semmi zsiradék? Vaj vagy olaj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!
      Nem kell bele olaj és vaj sem, elég a tej és tejföl zsírossága. Süsd meg bátran, meglátod, mennyire finom... :)
      Üdv:
      Gabriella

      Törlés
  3. Ezt lehet hogy én is kipróbálom majd, mert nagyon-nagyon finomnak néz ki :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, tényleg az egyik legfinomabb és legegyszerűbb kevert sütemény, mindenképp érdemes kipróbálni - aztán a végén, lehet, hogy nálatok is ez lesz az egyik kedvenc kevert süti alap. :) Mivel már a kertünkben érik a szilva, én már azzal is kipróbáltam.

      Törlés
  4. Nagyon jól néznek ki! A rengeteg lekvár felhasználására mi a tipped? Csak úgy magában/kenyérre nem esszük, inkább sütiben képzelném el, kivételesen valami máson, mint apalacsinta vagy a máglyarakás :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :)
      Ó, imádom a lekváros sütiket! ...és rengeteg fajta van a fejemben, amit el lehetne készíteni. Holnap épp készülök sütni egyet, mert szombaton babalátogatóba megyünk és süteményt is szeretnék vinni. Ilyenkor általában valamilyen krémest sütök, de most a melegben nem szívesen hurcolom más városba a krémest sütiket (még hűtőtáskában sem), ezért olyat sütök, ami nem tartalmaz krémet. Egyszerű, nagyon finom sütike. Persze, ha nem lesz kedvem és időm sütni, akkor előfordulhat, hogy ezúttal a cukrászdában veszek sütit és saját készítésűt viszek. :)

      Törlés
  5. Várjuk azt a receptet is! A cukrászdai úgy sem lenne olyan finom...nincs benne a munkád!, a szíved azért!��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A babalátogatóba végül is zserbót sütöttem - a lekváros süti elmaradt. De ami késik, nem múlik - majd hozom legközelebb! :)

      Törlés
  6. 20perc alatt egyáltalán nem sül meg!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Prémium márkájú sütőm van, az én sütőmben megsül 20 perc alatt, ezért a pontos sütési időt mindig magam miatt írom le ide a blogra, hogy ha legközelebb sütöm ugyanezt a sütit, akkor már tudom, hogy mennyi idő alatt sül meg és mikor kell ránéznem, ha betettem a sütőbe. A blogolvasóknak pedig minden receptemnél megjegyzem, hogy: "A SÜTÉSI IDŐ CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ, SÜTŐTŐL FÜGGŐEN ELTÉRHET!". Ennél a receptnél is leírtam ugyanezt!!

      Törlés
  7. Biztos vagyok benne, hogy finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, tényleg nagyon finom - érdemes kipróbálni más gyümölccsel is. :)

      Törlés
  8. Ma meg is sütőm.

    VálaszTörlés
  9. Köszi a receptet, nem volt itthon gyümi, ezért a tavalyi b.lekvárral csináltam és a liszt fele teljes kiőrlésű/vel! Fini lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel olvasom, hogy ízlik. Jó ötlet baracklekvárral helyettesíteni. Teljes kiőrlésű liszttel én is ki szoktam váltani a fehér liszt felét mostanában a süteményeknél és nagyon jó!
      További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütögetést!

      Törlés
  10. Köszönöm a receptet mindenem meg van hozzá, csupán a kérdésem, hogy ekkora adaghoz mekkora tepsit használjak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      A tepsi méretét mindig a hozzávalók résznél tüntetem fel, ennél a receptnél is ott található a tepsi mérete. Egyébként kb. 20x25 cm-es tepsiben szoktam sütni.
      Jó sütést kívánok,
      üdv.: Gabriella

      Törlés
  11. bocsánat a figyelmetlenségemért és köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi gond - amiatt említettem meg, hogy a hozzávalók résznél van feltüntetve a tepsi mérete mindig, hogy legközelebb már tudod, hol kell keresni. :)

      Törlés
  12. Màr sül a sütőben..köszönöm a receptet!☺

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a receptet kedves Gabriella ! Nagyon finom és szép lett !

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a receptet, nagyon finom volt! Mindenkinek ízlett, sőt ma dupla adaggal ismétlek. Annyit módosítottam, hogy a barackot levendula virággal kevertem és szórtam szeletelt mandulát a süti tetejére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Zsuzsa. Örülök, hogy ennyire elkészítetted és ennyire ízlik. Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  15. Sokadszorra sütöm meg, és mindig duplán :) Nagyon-nagyon finom és gyors süti!

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm a receptet , dupla adaggal kezdek ma !

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm a receptet a leggyorsabban elkészülő finom süti,fél óra alatt kész,tényleg 20 perc csak a sülési idő.Most őszibarackkal készült 1 hét alatt 3-szor is megsütöttem,előtte
    sárgabarackkal is többször .Most érik a szilva, szilvás lesz a következő.

    VálaszTörlés