2016. július 26., kedd

Vaníliás sárgabarackos lepény

...hogy én mennyire imádom ezeket az 5 perc alatt összekeverhető süteményeket! Aztán zsupsz, be a sütőbe és 20 perc múlva már ehető is. Ráadásul a mosatlan is nagyon kevés vele: 1 tál, 1 fakanál, 1 tepsi. Különösen ajánlom Nektek az elkészítését (más gyümölccsel is), mert a tejföltől elképesztően puha a tésztája, a gyümölcstől pedig picit szaftos - egyszóval annyira finom!!
A férjem dédelgetett fiatal barackfáin rengeteg gyümölcs lett az idén. Két hete főztünk lekvárt Anyukámmal 12 kg barackból (lett 20 üveg lekvár kisebb-nagyobb üvegekkel vegyesen). Ezen kívül hetek óta minden délután sárgabarackot nassol az egész család (imádom!!). A süti két hete készült és mivel lassan véget ér a sárgabarack szezon, ideje, hogy felkerüljön a blogra is.




Hozzávalók:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
12 dkg kristálycukor
2 tojás
1 dl tejföl
25 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
2 csomag vaníliás cukor (2x8 g)
2 dl tej
40 dkg érett sárgabarack

+ a tetejére sütés után 1 csomag vaníliás cukor és teáskanál porcukor keveréke


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken: 
pottyosotthon.hu 





Elkészítés:
1. A kristálycukrot és a tojásokat egy tálban habosra keverjük (fehéredésig, amíg a cukor el nem olvad), majd hozzáadjuk a tejfölt, illetve a tejet is.
2. A lisztet, sütőport és vaníliás cukrot összekeverjük és összedolgozzuk a tojásos masszával.
3. Kivajazott/lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, majd rászórjuk a sárgabarackot, melyet előzőleg megmostunk, kimagoztunk és 4 felé vágtunk. 
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - végezzünk tűpróbát!) Hagyományos sütőben 180-190 fokon.
5. Amikor megsült, hagyjuk picit langyosra hűlni, majd szórjuk meg a tetejét a vaníliás cukor és porcukor keverékével és szeletelve tálaljuk.




Jó étvágyat!

15 megjegyzés:

  1. OHHH ich liebe MARILLEN KUCHEN
    leider hat heuer mein MARILLENBAUM
    fast keine FRÜCHTE getragen

    wünsche noch einen schönen ABEND
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik a recept! :o)
    és nem kell bele semmi zsiradék? Vaj vagy olaj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!
      Nem kell bele olaj és vaj sem, elég a tej és tejföl zsírossága. Süsd meg bátran, meglátod, mennyire finom... :)
      Üdv:
      Gabriella

      Törlés
  3. Ezt lehet hogy én is kipróbálom majd, mert nagyon-nagyon finomnak néz ki :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, tényleg az egyik legfinomabb és legegyszerűbb kevert sütemény, mindenképp érdemes kipróbálni - aztán a végén, lehet, hogy nálatok is ez lesz az egyik kedvenc kevert süti alap. :) Mivel már a kertünkben érik a szilva, én már azzal is kipróbáltam.

      Törlés
  4. Nagyon jól néznek ki! A rengeteg lekvár felhasználására mi a tipped? Csak úgy magában/kenyérre nem esszük, inkább sütiben képzelném el, kivételesen valami máson, mint apalacsinta vagy a máglyarakás :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :)
      Ó, imádom a lekváros sütiket! ...és rengeteg fajta van a fejemben, amit el lehetne készíteni. Holnap épp készülök sütni egyet, mert szombaton babalátogatóba megyünk és süteményt is szeretnék vinni. Ilyenkor általában valamilyen krémest sütök, de most a melegben nem szívesen hurcolom más városba a krémest sütiket (még hűtőtáskában sem), ezért olyat sütök, ami nem tartalmaz krémet. Egyszerű, nagyon finom sütike. Persze, ha nem lesz kedvem és időm sütni, akkor előfordulhat, hogy ezúttal a cukrászdában veszek sütit és saját készítésűt viszek. :)

      Törlés
  5. Várjuk azt a receptet is! A cukrászdai úgy sem lenne olyan finom...nincs benne a munkád!, a szíved azért!��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A babalátogatóba végül is zserbót sütöttem - a lekváros süti elmaradt. De ami késik, nem múlik - majd hozom legközelebb! :)

      Törlés
  6. 20perc alatt egyáltalán nem sül meg!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Prémium márkájú sütőm van, az én sütőmben megsül 20 perc alatt, ezért a pontos sütési időt mindig magam miatt írom le ide a blogra, hogy ha legközelebb sütöm ugyanezt a sütit, akkor már tudom, hogy mennyi idő alatt sül meg és mikor kell ránéznem, ha betettem a sütőbe. A blogolvasóknak pedig minden receptemnél megjegyzem, hogy: "A SÜTÉSI IDŐ CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ, SÜTŐTŐL FÜGGŐEN ELTÉRHET!". Ennél a receptnél is leírtam ugyanezt!!

      Törlés
  7. Biztos vagyok benne, hogy finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, tényleg nagyon finom - érdemes kipróbálni más gyümölccsel is. :)

      Törlés
  8. Szia Gabriella! Jó pár dolgot kipróbáltam már az oldaladon szereplő receptek közül és sikerülni is szoktak. Nem vagyok még nagy tapasztalattal rendelkező anyuka. Megsütöttem ezt a sütött is,de az enyém nem lett olyan laza, puha mint a tiéd. Finom lett így is, elfogyott mind egy szálig, csak szeretném tudni mit ronthattam el.Nem volt itthon 25 dkg finomlisztem, félfogóssal pótoltam illetve barack helyett lekvárpöttyöket tettem tetejére. Válaszod előre is köszönöm. Ingrid

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ingrid!
      Örömmel olvasom, hogy szereted a receptjeimet. :)
      Amióta kitettem ezt a receptet a blogra, sokan elkészítették már - azóta szilvával is - és a Facebook oldalamon kitett recept alá hozzászólásban meg is jegyezték, milyen finom és az egyszerűsége miatt sokak kedvenc kevert tészta receptje lett. (Nekem is.)
      Esetleg arra tudok gondolni, hogy amiatt lett tömörebb neked, mert nem keverted ki jól tojásokat a cukorral...? ((Habosra kell keverni, hogy a cukor teljesen feloldódjon benne.) Ha nem keverjük fel jó habosra (fehéredésig és olvadásig), akkor a tészta tömörebb marad. + arra is gondolok még, hogy talán a lekvár picit lehúzta a tésztát sütés közben és emiatt nem lett laza. Bár megjegyzem ez a tészta nem lesz annyira könnyed, mint egy egyszerű piskóta, de a tésztája valóban laza szerkezetű egy kicsit és nagyon puha.
      Remélem, tudtam segíteni neked, illetve ötletet adni, hogy legközelebb hogy készítsd el és biztos, hogy teljesen jól fog sikerülni. :)
      További kellemes időtöltést kívánok neked itt nálam és jó sütögetést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés