2013. március 29., péntek

Almás-diós kalácskoszorú

Úgy emlékszem, most készítettem először olyan süteményt/kalácsot, melyben az alma-dió párosítás szerepel. Örülök, hogy kipróbáltam, mert nagyon finom, kellemes ízvilágú az alma-dió együtt  - a kalács tésztája pedig könnyed, lágy, puha. 
Látjátok, mekkora kalácsról van szó, de a családom olyan hirtelen "lecsapott rá", hamar elfogyott. Milán is jóízűen falatozta, élvezet volt nézni. :) Apa (a férjem:)) pedig kijelentette, hogy  sokszor szeretné látni az asztalon > emiatt el is tettem a "gyakran elkészítendők listájába". 




Hozzávalók a tésztához: (28 cm átmérőjű koszorúformához - de tepsiben is lehet készíteni)
- 40 dkg sima liszt átszitálva
- 3 dkg friss élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 7 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 2 tojás
- 10 dkg puha margarin vagy vaj
- 1 citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé

A töltelékhez:
- 5 közepes alma megmosva, reszelve
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- ízlés szerint kristálycukor (és az alma savanyúságától függően)
- 5 evőkanál darált dió
- 5 dkg mazsola
- 1 evőkanál rum vagy rumaroma

+ a tetejére 1 felvert tojás


 

1. A tésztához az átszitált lisztet keverőtálba teszem, közepébe öntöm a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a citromhéjjal elkevert tojásokat, vaníliás cukrot, a citrom levét, csipet sót és a puha margarint. Az egészet hólyagosra kidolgozom - jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapok.
Letakarva a duplájára kelesztem. 
(A tésztát a kenyérsütőgép üstjében is be lehet dagasztani, majd a kikapcsolt gépben duplájára keleszteni.)
2. A töltelékhez a megmosott, reszelt almát a fahéjjal és a cukorral megpárolom, majd kihűtöm. 
A mazsolát megmosom, beáztatom a rumba. 
3. A megkelt tésztát átgyúrom, lisztezett felületen kb. fél cm vastagra kinyújtom (téglalap alakúra), majd megszórom egyenletesen a darált dió felével, rákenem az almás tölteléket, megszórom a mazsolával, majd a darált dió másik felével. Feltekerem, mint a bejglit, majd kör alakúra formázom, a két végét szépen összenyomkodom, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Belehelyezem a kalácsot a margarinnal/liszttel kikent koszorúformába vagy tepsibe, és még kelesztem 20-30 percig. Villával itt-ott megszurkálom, lekenem a tetejét a felvert tojással.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, például a hagyományos sütőben több ideig kell sütni.) Amikor a kalács teteje már szép aranybarna (kb. a sütési idő felénél), akkor letakarom egy alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje és úgy sütöm tovább.
A megsült kalácsot még néhány percig a formában vagy a tepsiben hagyom (esetleg le lehet takarni egy tiszta konyharuhával), aztán akár langyosan vagy hidegen fogyasztható.


Jó étvágyat!

17 megjegyzés:

  1. Látszik rajta, hogy milyen finom. :) És nagyon szép is.
    Áldott Húsvétot! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szép húsvéti kalács! Kellemes ünnepeket nektek :)

    VálaszTörlés
  3. ...és ez a kalács mennyei lehet, és nagyon szép! :)
    Én már kész vagyok a tojáslikőrrel, éppen elzártam a tarja alatt a gázt, és megyek főzni a tojásokat este pedig sütöm a kalácsot, hogy holnap reggel már finom reggelivel indítsuk a napot! Kellemes Húsvéti készülődést Neked is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó Neked, hogy ilyen jól előre készültél... Én el vagyok maradva... mint mostanában mindennel. :)
      Köszönöm, hogy benéztél.

      Törlés
  4. Gyönyörű ez a kalács, és dió is van benne, szóval tutti szeretném :) Napsütésben, pihenésben, kölnifelhőben gazdag Húsvétot kívánok, a Férfiaknak pedig sok-sok hímes tojást! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága B.csek, köszönöm szépen! Puszillak én is!

      Törlés
  5. Nagyon szépre sikeredett a kalácsod, igazi ünnepi! És nagyon finom lehet!
    Kellemes, szép húsvétot kívánok!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett a kalácsod!
    Áldott húsvéti ünnepeket Nektek!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta a kalácsod, jó párosítás az alma a dióval! :) Kicsit megkésve kívánok kellemes, pihentető ünnepet Nektek! :) (A Google Chrome nem engedte megnyitni a bejegyzéseidet, vírusveszélyről való riasztás okán.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hankka. :)

      Az elmúlt hetekben óriási forgalom volt a blogomon a húsvét miatt, ezért eléggé be is volt lassulva az oldalam, de szerencsére minden rendben van. A látogatóknak pedig nagyon-nagyon örülök! :)) Köszi, hogy Te is benéztél.

      Törlés
  8. Gyönyörű lett ez a kalács:) Nekem nagyon tetszik, hogy pettyes, szuper ötlet:) Az almához én szinte mindig teszek diót, mert isteniek párban:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Janka. Akkor Te már régóta tudod, hogy az alma-dió párosítás milyen nagyszerű dolog... :) Köszi, hogy benéztél hozzám! Gyere máskor is! :)

      Törlés
  9. Ez a kalácsod is nagyon szuper. Jól mutat, és nagyon finom és könnyű a bélése!:-)

    VálaszTörlés