Almás-diós kalácskoszorú
Nagyon finom, kellemes ízvilágú az alma-dió párosítás - a kalács tésztája pedig könnyed, lágy, puha, foszlós.
Nagyon ízlett az egész családnak, gyorsan elfogyott, pedig elég nagy kalács volt. A férjem kijelentette, hogy sokszor szeretné látni az asztalon - emiatt eltettem a "gyakran elkészítendők listájába".
Hozzávalók a tésztához:
28 cm átmérőjű koszorúformához vagy tepsiben sütve
40 dkg finomliszt átszitálva
3 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
7 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
2 tojás
10 dkg puha margarin vagy vaj
1 citrom reszelt héja (bio)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
A töltelékhez:
5 közepes alma megmosva, reszelve
1 kávéskanál őrölt fahéj
ízlés szerint kristálycukor (és az alma savanyúságától függően)
5 evőkanál darált dió
5 dkg mazsola
1 evőkanál rum vagy rumaroma
+ a tetejére 1 felvert tojás
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztához az átszitált lisztet keverőtálba tesszük, közepébe öntjük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a citromhéjjal elkevert tojásokat, vaníliás cukrot, a citrom levét, csipet sót és a puha margarint. Az egészet hólyagosra kidolgozzuk - jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Pici liszt vagy kis langyos tej hozzáadásával tudunk korrigálni a megfelelő tészta állaghoz.
- Letakarva a duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a megmosott, reszelt almát a fahéjjal és a cukorral megpároljuk, majd kihűtjük.
- A mazsolát megmossuk, beáztatjuk a rumba.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen kb. fél cm vastagra kinyújtjuk téglalap alakúra, majd megszórjuk egyenletesen a darált dió felével, rákenjük az almás tölteléket, megszórjuk a mazsolával, majd a darált dió másik felével. Feltekerjük szorosan, mint a bejglit, majd kör alakúra formázzuk, a két végét szépen összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Belehelyezzük a kalácsot a margarinnal/liszttel kikent koszorúformába vagy tepsibe, és kelesztjük még így kb. 20-30 percig. Itt-ott mélyebben megszurkáljuk, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne nagyon repedjen szét. Végül lekenjük a tetejét a felvert tojással.
- Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Amikor a kalács teteje már szép aranybarna (kb. a sütési idő felénél), akkor letakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje és úgy sütjük tovább, hogy belül is szépen megsüljön.
- A megsült kalácsot még néhány percig a formában vagy a tepsiben hagyjuk konyharuhával letakarva. Majd langyosan vagy hidegen fogyasztható.
Tipp: Ha nincs koszorúforma, tepsiben vagy kalácssütő formában is süthető.
Jó étvágyat!
Látszik rajta, hogy milyen finom. :) És nagyon szép is.
VálaszTörlésÁldott Húsvétot! :)
Köszönöm Okki. :)
TörlésNagyon guszta, szép húsvéti kalács! Kellemes ünnepeket nektek :)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. :)
Törlés...és ez a kalács mennyei lehet, és nagyon szép! :)
VálaszTörlésÉn már kész vagyok a tojáslikőrrel, éppen elzártam a tarja alatt a gázt, és megyek főzni a tojásokat este pedig sütöm a kalácsot, hogy holnap reggel már finom reggelivel indítsuk a napot! Kellemes Húsvéti készülődést Neked is! :)
Gyönyörű ez a kalács, és dió is van benne, szóval tutti szeretném :) Napsütésben, pihenésben, kölnifelhőben gazdag Húsvétot kívánok, a Férfiaknak pedig sok-sok hímes tojást! Puszik, B.csek
VálaszTörlésDrága B.csek, köszönöm szépen! Puszillak én is!
TörlésNagyon szépre sikeredett a kalácsod, igazi ünnepi! És nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKellemes, szép húsvétot kívánok!
Köszönöm szépen Marisz. :)
TörlésNagyon szép lett a kalácsod!
VálaszTörlésÁldott húsvéti ünnepeket Nektek!
Köszönöm Hajni. :)
TörlésNagyon guszta a kalácsod, jó párosítás az alma a dióval! :) Kicsit megkésve kívánok kellemes, pihentető ünnepet Nektek! :) (A Google Chrome nem engedte megnyitni a bejegyzéseidet, vírusveszélyről való riasztás okán.)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka. :)
TörlésAz elmúlt hetekben óriási forgalom volt a blogomon a húsvét miatt, ezért eléggé be is volt lassulva az oldalam, de szerencsére minden rendben van. A látogatóknak pedig nagyon-nagyon örülök! :)) Köszi, hogy Te is benéztél.
Gyönyörű lett ez a kalács:) Nekem nagyon tetszik, hogy pettyes, szuper ötlet:) Az almához én szinte mindig teszek diót, mert isteniek párban:))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Janka. Akkor Te már régóta tudod, hogy az alma-dió párosítás milyen nagyszerű dolog... :) Köszi, hogy benéztél hozzám! Gyere máskor is! :)
TörlésEz a kalácsod is nagyon szuper. Jól mutat, és nagyon finom és könnyű a bélése!:-)
VálaszTörlésmár csorog a nyálam,megsutom
VálaszTörlés