Torta alappiskóta

Puha, laza tészta, nagyon szép magas tortaalap, ami 100 %, hogy nem esik össze! Ráadásul nagyon finom alaptészta, és gyönyörű tortákat lehet kreálni belőle. 
Ez tulajdonképpen egy tökéletes torta alappiskóta, de az utóbbi időben már olyan sok receptemnek adtam a " tökéletes" jelzőt, hogy most inkább ezt kihagyom. De mindenképp figyelemre méltó ez a recept, érdemes elmenteni, megjegyezni és elkészíteni - garantálom, hogy a kedvenc alapreceptje lesz annak, aki kipróbálja! Van már egy gyors alappiskóta recept itt az oldalamon, amit szintén csak ajánlani tudok, tehát lehet választani, kinek melyik a szimpatikusabb, ki mikor melyiket készíti el.

A férjem születésnapja január 28-án van, ezt a torta piskótát még akkor készítettem, de mivel mostanában nagyon sok egyéb elfoglaltságom van itthon (melyekről majd lehet, hogy írok, amikor eljön az ideje + tavasztól el kezdek tanulni is, azt, amire már nagyon régóta vágyom), emiatt a recept még csak most kerül fel a weboldalamra. De tudjuk, hogy ami késik, nem múlik! 😊




Hozzávalók:
22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
4 közepes tojás
25 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)
8-10 evőkanál víz
  
 


Elkészítés:

1.       A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjéket kemény habbá verjük, félretesszük. A sárgákat a porcukorral habosra keverjük (fehéredésig), és hozzákeverünk  8 evőkanál vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet is hozzászitáljuk. Összekeverés után, ha túl sűrűnek érezzük a tésztamasszát, akkor adunk még hozzá 1-2 kanál vizet. Ezután keverünk hozzá a tojások felvert habjából 2-3 evőkanálnyit – ezt erősen dolgozzuk el benne, fellazítjuk a tésztát, végül adjuk hozzá a maradék habot, de ezt már csak óvatosan forgassuk bele, ne törjük a habot!

2.       A tortaformát kikenjük enyhén vajjal, hintsük meg liszttel, az aljára pedig sütőpapírt tegyünk. (Ha nem érezzük elég magasnak a formát, az oldalára is tegyünk sütőpapírt, amely egy kicsit legyen magasabb, mint a forma, ez szép keretben tartja a sütés közben megnőtt piskótát.) A tésztamasszát öntsük a formába és tegyük a hideg sütőbe, melyet 170 fokra állítunk alsó-felső sütéssel, és kb. 55-60 percig sütjük. A sütési idő kb. 30 percénél, ha a torta teteje már szép pirult és nem szeretnénk, hogy tovább barnuljon, akkor tegyünk rá alufóliát és így süssük tovább. Végezzünk tűpróbát, így ellenőrizzük, hogy megsült-e! Sütés után lazítsuk meg a piskótát a formában egy tompa késsel, majd borítsuk ki süteményrácsra, húzzuk le róla a sütőpapírt, és teljesen hűtsük ki! 


Tipp:
1. Szilikonos sütőpapírt használjunk, hogy ne ragadjon a tésztára!
2. Előmelegített 170 fokos sütőbe is betehetjük a tésztát sülni - ebben az esetben a sütési idő kb. 10-12 perccel rövidebb lesz!  




Jó étvágyat!



Megjegyzések

  1. A tojás fehérjét cukorral vagy csak simán magába verted fel?

    VálaszTörlés
  2. Most sül a piskóta 6 tojásra emeltem mert nekem 29 cm formám van.Már szépen fel jött 20 perce van benn.Szeretem a receptjeid ☺köszönöm.


    VálaszTörlés

  3. Thật là cám ơn tác giả và bài viết, mời ghé showroom mình sắm sửa thiết bị vệ sinh TOTO mới nha:
    TOTOBM HOT
    TIN TỨC
    SẢN PHẨM

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus és tényleg a tökéletes torta alappiskóta recept!😊 Kakaósan is megàllta a helyét! Nagyon szépen köszönöm!😊

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban