Puha mézeskalács - pihentetés nélkül
Tudom,
még egy picit odébb van karácsony, de a mézeskalácsban az a jó, hogy
hetekkel hamarabb is meg lehet sütni, aztán napközben tenni-venni a
lakásban, közben 1-2 mézest "kilopni" a dobozból és majszolni. 😊
Íme a kedvenc mézes receptem! Nagyon egyszerűen elkészíthető, és szinte pillanatok alatt kisül 3-4 tepsivel. A tészta összegyúrása után azonnal süthető, nem kell hűtőben pihentetni, ráadásul sütés után azonnal puha, nem kell napokig várni, amíg megpuhul. ...és egy jól záródó dobozban hetekig puha is marad - bár nem tudom, kinél bírja ki addig. 😊
A kisfiam és a szüleim imádják a mézeskalácsot, Én és a férjem viszont soha nem voltunk mézes kedvelők, de ezt a puha figurákat a kedvencünkké fogadtuk - olyannyira, hogy szinte egymás ellen esszük. 😊 Az ünnep előtti időszakban nem győzöm sütni. Próbáljátok ki Ti is, nem fogtok benne csalódni! Sőt, imádni fogjátok!
Hozzávalók:
3 nagy gáztepsihez
3 nagy gáztepsihez
50 dkg finomliszt
kb. 1 dl méz
15 dkg porcukor
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojás
15 dkg vaj (esetleg margarin)
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
- A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerrel, majd elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal. Majd a többi hozzávalóval egy jól formázható masszává gyúrjuk. FONTOS! A mézet adjuk hozzá utoljára fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell bele az 1 dl.
- Lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és különböző karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
- Ha fényesre szeretnénk a mézesek tetejét, akkor sütés előtt lekenhetjük egyenletesen egy tojásfehérjével (melyet előtte villával 10-15 másodpercig felverünk). De ez elhagyható, nem muszáj lekenni!
- Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 8 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 8 percig.) 8 percnél tovább semmiképp ne süssük, még akkor sem, ha puhának érezzük, amikor kivesszük a sütőből - mire kihűl, pont megfelelő lesz az állaga!!
- Azonnal puha - és jól záródó dobozban sokáig puha is marad!
Ha szeretnétek írókázni a mézeskalácsot...
Hozzávalók az írókához:
1 tojásfehérje
kb. 15 dkg porcukor
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
-
A porcukorba beleteszem
az étkezési keményítőt, kis lyukú szűrőn átszitálom.
A robotgéppel elkezdem keverni a tojásfehérjét, közben apránként adom hozzá a porcukrot, és a citromlevet is beleöntöm. Lehet, hogy kell még hozzá pici porcukor, annyit teszek bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen. - A masszát egy zacskóba töltöm, melyet elkötök vagy összegumizom, valamint a sarkánál vágok egy icipici lyukat, amellyel már lehet is írókázni a süteményekre.
Ó, ezek a kis gyönyörűségek nálunk is gyorsan fogynának! :) Jók a fotók, látszik a képeken is, hogy tényleg puha, finom a mézesed! :)
VálaszTörlésJaj, de helyesek! :))
VálaszTörlésÉn is készülök a készítéshez, remélem bele fog férni az időmbe, mert imádom!
VálaszTörlésNagyon szépen kidíszítetted a mézeseket, és a háttér is meghitt karácsonyi hangulatot áraszt!
VálaszTörlésNekem is van egy jól bevált mézes receptem, az volt az legelső bejegyzésem....
KÖSZÖNÖM SZÉPEN NEKTEK, NAGYON KEDVESEK VAGYTOK! :)
VálaszTörlésKedves Gabriella ,ha nincs fűszerkeverékem ,mivel helyetesithetem? Köszönöm
TörlésKedves Gabriella, köszönöm szépen! Ezt a mézest nem ismertem még, biztosan meg fogom sütni a napokban!
VálaszTörlésKedves Rózsa, érdemes megsütni, mert tényleg nagyon jó kis recept, és nagyon finom mézesek lesznek belőle. ...és olyan jó a tésztájával dolgozni...
TörlésAz írókázó masszába ,lehet csöpögtetni különböző szinű étel szinezőket . Csodálatos díszítéseket lehet ilyen módon készíteni!
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet.
TörlésNekem is ez a recept van meg! Sütés után azonnal puha és nagyon finom! :)
VálaszTörlésIgaz? Köszönöm a megjegyzést. :)
TörlésA hétvégén ezt fogom megsütni, a hókiflid ISTENI volt hamar elfogyott!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett a hókifli - a mézeskalács is pillanatok alatt elfogy, majd meglátod. :)
TörlésA hétvégén ezt fogom sütni, már nagyon várom!
VálaszTörlésBiztos fog ízleni Mónika, örülök, hogy megsütöd.
TörlésSzia! azt szeretném kérdezni hogy kb. hány darab lesz ebből az adagból?:)
VálaszTörlésSzia Évi, hűha, nem tudom, elég sok. Én is épp most készülök sütni az idei ünnepre... ha nem felejtem el, nagyjából megszámolom. :)
TörlésNagyon finom lett ,köszönöm a receptet Kriszta
VálaszTörlésÉletem első mézijei! :) Köszönöm a receptet, fantasztikus jó tészta,könnyű vele dolgozni és a végeredmény tényleg puha és fincsi! Kellemes ünnepeket! :)
VálaszTörlésszia....Összefirkálni őket sütés elött vagy sütés után kell?
VálaszTörlésSütés után kell írókázni!!!
TörlésTavaly isteni lett 😊 Most meg kihagytam a porcukrot 😂😂😂 fura volt a tészta folyamat..nem értettem miért... Kisült az első adag, gondoltam megkóstolom 😈 Nem vagyok ép 😂😂 Kezdel előről... 😢
Törlésszia.nagyon jó a tészta :) könnyen kezelhető.annyit kérdeznék hogy csak akkor keményedik meg ha levegőn van? tehát ha dobozba van és néha rá nyitnak akkor keményszik? hülye kérdés lehet...:/ bocs.
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik és ízlik a mézes. Valóban nagyon könnyen kezelhető a tésztája, én is emiatt szeretem.
TörlésNéha azért rá lehet nyitni a dobozban, amikor veszel ki 1-2 darabot majszolgatni. :) Csak órákig ne legyen nyitva a doboz...
Szia! végre megtaláltam egy olyan tésztát ami valóban azt adja amit leír és amit várok tőle! Most sül az utolsó adag és egyből dupla adaggal kezdtem :) Köszönöm Gabi! Most állok neki a hókiflidnek :)
VálaszTörlésSzia Tímea!
TörlésNagyon örülök, hogy tetszik, ízlik Neked. Valóban klassz ez a recept, én is nagyon szeretem, mert finom és egyszerű. A hókifli is ízleni fog, ebben biztos vagyok. :)
Köszönöm, hogy írtál. További jó sütögetést Neked!
Gabriella
Szia! Most sül az utolsó adag, nagyon köszönöm hogy a tudásod megosztottad velünk! Máris készülödök a hókiflidhez!
VálaszTörlésKellemes Ünnepeket kívánok!
Szia! Ezt a receptet egy főnyeremény volt megtalálnom. Kb. egy óra alatt kész. A gyerekekkel díszíteni 4-5 színűvel élmény :) Meg az is, ahogy melegen-hidegen, díszítve-díszítetlenül "két pofára" tömik magukba :)
VálaszTörlésSzia, nagy örömmel olvasom, hogy tetszik a recept és hogy ennyire ízlik a gyerekeknek. :)) Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésSzia!
VálaszTörlésEz a kedvenc mézeskalács receptem, így készítem már régóta én is! Szépek! :)
Szia Évi!
TörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy neked is tetszik, ízlik. :)
Üdv.: Gabriella
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésNagyon klassz a recept, Kipróbáltam, Mindenkinek nagyon ízlett! :)
Egy kérdésem lenne, hogy a tésztához milyen vajat használsz (pl.: teavajat) ?
Köszönöm a válaszod!
Zsóka
Örülök, hogy ízlett Nektek is Zsóka - köszönöm, hogy megírtad. :)
TörlésIgen, teavajat használok a tésztához.
További jó sütögetést, kellemes készülődést az ünnepekre!
Üdvözlettel:
Gabriella
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésEz a recept Isteni :) Sosem tudtam mèg ilyen puha mèzest kèszìteni. Tegnap volt a pròbasütès karácsonyra ès ezek a kis mèzik lesznek az asztalon ünnepekkor! :) Ès jelentem nemzetközi sikere lett a receptednek mert èn Irországban èlek ès a spanyol ès francia lakòtársamnak is izlett! :)
Kellemes Ünnepeket kivánok!
Üdvözlettel Timi
Szia Timi!
TörlésDe jó, olyan örömmel olvastam, hogy ennyire ízlik Nektek is. ...és nemzetközi sikere van? Na, ez tényleg szuper!! :)) Köszönöm, hogy megírtad.
Kellemes készülődést kívánok Neked az ünnepekre, jó sütögetést és szép Karácsonyt!
Üdv.: Gabriella
Kedves Gabi!
VálaszTörlésHa nincs itt felenk (Anglia) ilyen fuszerkeverek, mit ajanlanal helyettesitesre? Adagolas is erdekelne!
Nagyon koszonom!
Kathy
Szia! Èn irországban èlek ès itt lehet kapni olyat a Tescoban, hogy Mixed Spice van benne fahèj, gyömbèr, szegfűszeg ès mèg egy pár fůszer èn azt használtam ès tökèletes ìze lett a mèzeseknek. Kb 1 evőkanálnyit raktam bele de mi ugy szeretjük ha jó fűszeres szoval ez nem mèrvadò. Remèlem tudtam segiteni ezzel :)
TörlésTimi
Szerintem egy kevés örölt fahéj,örölt szegfűszeg.örölt gyömbér keveréke megteszi :)
TörlésSzia Kathy!
TörlésLátom, már adtak Neked ötleteket az olvasók, mire ideértem a válasszal. Köszönöm szépen Nekik. Csak ugyanezt tudom én is leírni, de mivel pontos arányokat kértél, akkor leírom:
Mézeskalács fűszerkeverék
Hozzávalók:
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- fél teáskanál őrölt kardamom (ez elhagyható)
Ezeket jól összekevered és egy zárt dobozba teszed, hogy az íz- és illatanyagok megmaradjanak.
Jó sütést kívánok és kellemes készülődést az ünnepekre!
Gabriella
Koszonom szepen a valaszt mindenkinek!
VálaszTörlésAz tortent, hogy kisse sokara jelent meg a kerdesem az oldalon, es kozben korulneztem a konyhamban, mitadisten, megtalaltam a Mixed Spice-t, amit Timi is javasolt kesobb:-) Azert nem is gondoltam erre, mert en foleg sos etelekbe hasznaltam eddig... Szoval ebbol tettem bele, es tenyleg jo lett!
Meg csak varnak a diszitesre a mezeskek, ami ma fog megtortenni, holnap viszi be a gyerekem a suliba a karacsonyi partijukra.
Meg egyszer koszonom!
Es meg azt szerettem volna irni, Gabi, hogy az almaslepenyed nalunk sikertortenet, rendszeresen sutjuk!!! Pedig a Te receptedig csak egy alom volt, hogy ilyesmi sikerulhet nekem is... Ezt is koszonom!
Boldog nevnapot elore is!!!
Kathy
Köszönöm szépen Kathy a névnapi köszöntést, aranyos vagy.
TörlésÖrülök, hogy végül is találtál mézeskalácsfűszeréket, és jól sikerült a mézes.
...és az almás lepény történetnek is örülök, nálunk is ez a kedvenc almás sütemény.
Köszönöm, hogy megírtad.
Kellemes készülődést az ünnepekre, szép Karácsonyt!
Gabriella
A kiszaggatott figurákat nem kell megkenni tojással, sütés előtt?
VálaszTörlésÉn nem szoktam megkenni a mézeseket, mert így szeretjük. Ettől függetlenül le lehet kenni a tetejét tojással vagy tojásfehérjével - ki hogy szereti.
Törlésszió. kb. mennyi darab lesz belőle?
VálaszTörlésÓ, hát bevallom, eddig még nem számoltam + a kiszúróformák méretétől is függ, de úgy kb. 50 db.
TörlésHolnap kiprobalom amikor a gyerekek hazajonnek,ok alig varjak hogy kreativkodjanak.koszonom a receptet!
VálaszTörlésSzia! Olyan kérdésem lenne hogy lehet teljes kiörlésű lisztet használni? Köszönöm a választ 😊
VálaszTörlésNem próbáltam még teljes kiőrlésű liszttel, nem tudok ebben segíteni neked...
TörlésSzia! Egy olyan kérdésem lenne hogy lehet teljes kiörlésű lisztet használni? Köszönöm a választ! 😊
VálaszTörlésGabi! Nagyon köszönöm a receptet! De én nem ezt készítettem el, mert az enyém sokkal fullosabb mint a tied, de nem osztom meg veled, hogy mitől! Boldog Karácsonyt! :)
VálaszTörlésGratulálok
TörlésTökéletes recept...köszönöm Gabi :)
VálaszTörlésNAGYON SZÍVESEN MINDENKINEK, KÖSZÖNÖM SZÉPEN A MEGJEGYZÉSEKET!
VálaszTörlésSzia Gabi!
VálaszTörlésÉn csak sütőporos mézeskalács füszerkeveréket láttam jó az is vagy van másfajta is.
Köszönöm előre is a válaszod!
Évi
Szia Évi!
TörlésÉn sütőpor nélküli mézeskalács fűszerkeveréket szoktam venni, úgyhogy ezek szerint lehet ilyet is kapni.
Jó sütést kívánok Neked és kellemes hangolódást az adventi időszakra! :)
Üdv.: Gabi
Szia Gabi!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm!
Találtam nem sütőporossat.
Neked is kellemes készülődést😊
Üdv.:Évi
Csodás recept, pompás puha sütik. Annyit változtattam, hogy a lisztből 10dkg-nyi rétes lett, mert a finomból nem volt itthon csak 40dkg. Szóval főpróba megvolt, karácsonyra nyugodt szívvel sütöm újra 😊
VálaszTörlésEzer hála 👼
Ma megsutottem és nagyon jó:) Érdemes kipróbálni!
VálaszTörlésKedves Gabriella, köszönöm neked ezt az isteni receptet, ma kipróbáltam és nagyon finom lett. Kisfiam imádni fogja! Kár hogy nem tudom neked megmutatni, képet feltölteni, de nagyon jó lett. Ezer hála. Üdvözlettel: Tünde
VálaszTörlésSzia Gabi :D Épen most probáltam ki a receptet nagyon finom lett köszönöm szépen :)))
VálaszTörlésTenyleg nagyon fonom. Tegnap megcsináltam. Finomabb lett mint a bolti 😁
VálaszTörlésKöszönöm szépen 😊
Sajnos képet nemtudom, hogy lehet feltenni ide 😐
Örülök, hogy ennyire ízlik, köszönöm, hogy megírtad.
TörlésFényképet a facebook oldalamon tudsz feltölteni bármelyik bejegyzésem hozzászólásához.
nagyon jo a recept! Vegre nem ragad es szakad a tészta. Innentol kezdve csak ilyet csinalok ha mezeskalacsrol van szo!:) Koszonom!Évi
VálaszTörlésKifogom próbálni köszi
VálaszTörlésNagyon finom!
VálaszTörlésMa megcsináltam nagyon finom lett🙂🙂Ès sok lett belőle egy adagot csináltam.🙂🙂🙂
TörlésNagyon jó recept, isteni finomak lettek a mézeskalácsok, és remek hozzá az íróka! 🙂Köszönöm 😊
VálaszTörlésKedves Gabriella, azt szeretném megkérdezni hogy a mézeskalács füszerkeveréket milyen fűszerekkel tudnám kiváltani és milyen arányban? Külföldön élek és itt sajnos még sehol nem találtam ���� Válaszodat előre is köszönöm
VálaszTörlésKedves Gabriella, azt szeretném megkérdezni hogy a mézeskalács fűszerkeveréket milyen fűszerek milyen arányú misével tudnám kiváltan? Külföldön élek és itt sajnos még sehol nem találtam 😕😕😕 Válaszodat előre is köszönöm
VálaszTörlésKedves Gabriella! Az elso suti amit az oldaladon kiprobaltam az egy hajas szilvas suti volt , mar akkor nagyon megtetszett az oldalad. Aztan most kerestem egy jo mezeskalacs receptet ami puha es gyors. Ezt valaszottam es nagyon jol dontottem. A 2 eves kislanyommal keszitettuk el , nagyon gyorsan kesz voltunk es a sikere is nagy lett!!! Nagyon szepen koszonom a receptet mar el is mentettem, tobbet mar nem prolakok ki ez a tuti!! Kellemes Karacsonyi unnepeket kivanunk!! Noemi
VálaszTörlésTökéletes recept! Tavaly megsütöttem, idén is így csinálom!
VálaszTörlésTökéletes recept, tavaly megsütöttem, idén is így csinálom!
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésMost csináltam meg (már régebben elmentettem a receptet), és isteni lett! Tökéletes recept, jól nyújtható, nem szakad a nyújtásnál, nagyon jó állagú a tésztája. Isteni finom puha, mikor kisül. A mobilt beállítottam 8 percre, nehogy túl süssem, és tényleg nem kell több. Eddig a legjobb mézeskalácsom! :)
Köszönöm! :)
Boldog karácsonyt kívánok!
A legjobb mézeskalács recept! :-)
VálaszTörlésVégre egy olyan recept, ami úgy van, ahogy le van írva. Semmiből nem kell se több, se kevesebb, egyszerű, finom, és működik! Köszönjük! ❤ BB
VálaszTörlésÉletem első mézeskalácsát csináltam, de ez a legfinomabb amit valaha ettem!!! ❤️ Nagyon köszönöm a receptet!!!❤️
VálaszTörlésGabika, mióta rátaláltam a receptre, egész évben folyamatosan kell sütni az unokáimnak. Köszönöm, nagyon finom.
VálaszTörlésTavaly talaltam erre a receptre. Elotte evekig masikat sutottem.
VálaszTörlésNalunk november elejen kezdodik a mezeskalacs szezon. Karacsonyig hetente/kethetente sutok!
Iden is sutottem mar parszor!
A legjobb recept a vilagon.