2012. november 13., kedd

Puha mézeskalács - pihentetés nélkül

Tudom, még egy picit odébb van karácsony, de a mézeskalácsban az a jó, hogy hetekkel hamarabb is meg lehet sütni, aztán napközben tenni-venni a lakásban, közben 1-2 mézest "kilopni" a dobozból és majszolni. :) 
Íme a kedvenc mézes receptem! Nagyon egyszerűen elkészíthető, és szinte pillanatok alatt kisül 2-3 tepsivel. A tészta összegyúrása után azonnal süthető, nem kell hűtőben pihentetni, ráadásul sütés után azonnal puha, nem kell napokig várni, amíg megpuhul. ...és egy jól záródó dobozban hetekig puha is marad - bár nem tudom, kinél bírja ki addig. :)
A kisfiam és a szüleim  imádják a mézeskalácsot, Én és a férjem viszont soha nem voltunk mézes kedvelők, de ezt a puha figurákat a kedvencünkké fogadtuk - olyannyira, hogy szinte egymás ellen esszük. :) Az ünnep előtti időszakban nem győzöm sütni. Próbáljátok ki Ti is, nem fogtok benne csalódni!






 Hozzávalók:
 50 dkg finomliszt
kb. 1 dl méz
15 dkg porcukor
 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
 1 kávéskanál szódabikarbóna
 2 tojás
 15 dkg vaj (esetleg margarin)

Karácsonyi mézeskalács kiszúró formákat kedvező áron az alábbi linken találtok a webáruházban:


Elkészítés:
1. A lisztet elkeverem a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerrel, majd elmorzsolom a vajjal/margarinnal. Majd a többi hozzávalóval egy jól formázható masszává gyúrom. A mézet adom hozzá utoljára fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell bele az 1 dl.
2. Lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtom, és különböző karácsonyi formákkal kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom.
3. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben 8 percig sütöm. (hagyományos sütőben 180 fokon 8 percig) 8 percnél tovább nem sütöm, még akkor sem, ha puhának érzem, amikor kiveszem a sütőből - mire kihűl, pont megfelelő lesz!!
Azonnal puha - és jól záródó dobozban sokáig puha is marad!

Ha szeretnétek írókázni a mézeskalácsot...
Hozzávalók az írókához:
 1 tojásfehérje
 kb. 15 dkg porcukor
 1 csapott evőkanál étkezési keményítő (elhagyható)
 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:
1. A porcukorba beleteszem az étkezési keményítőt, kis lyukú szűrőn átszitálom.
2. A robotgéppel elkezdem keverni a tojásfehérjét, közben apránként adom hozzá a porcukrot, és a citromlevet is beleöntöm. Lehet, hogy kell még hozzá pici porcukor, annyit teszek bele, hogy sűrűn folyós állagú legyen.
3. A masszát egy zacskóba töltöm, melyet elkötök vagy összegumizom, valamint a sarkánál vágok egy icipici lyukat, amellyel már lehet is írókázni a süteményekre.





Jó étvágyat! 

Mézes forrás: itt , íróka: Nők Lapja

56 megjegyzés:

  1. Ó, ezek a kis gyönyörűségek nálunk is gyorsan fogynának! :) Jók a fotók, látszik a képeken is, hogy tényleg puha, finom a mézesed! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is készülök a készítéshez, remélem bele fog férni az időmbe, mert imádom!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépen kidíszítetted a mézeseket, és a háttér is meghitt karácsonyi hangulatot áraszt!
    Nekem is van egy jól bevált mézes receptem, az volt az legelső bejegyzésem....

    VálaszTörlés
  4. KÖSZÖNÖM SZÉPEN NEKTEK, NAGYON KEDVESEK VAGYTOK! :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gabriella, köszönöm szépen! Ezt a mézest nem ismertem még, biztosan meg fogom sütni a napokban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rózsa, érdemes megsütni, mert tényleg nagyon jó kis recept, és nagyon finom mézesek lesznek belőle. ...és olyan jó a tésztájával dolgozni...

      Törlés
  6. Az írókázó masszába ,lehet csöpögtetni különböző szinű étel szinezőket . Csodálatos díszítéseket lehet ilyen módon készíteni!

    VálaszTörlés
  7. Nekem is ez a recept van meg! Sütés után azonnal puha és nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  8. A hétvégén ezt fogom megsütni, a hókiflid ISTENI volt hamar elfogyott!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett a hókifli - a mézeskalács is pillanatok alatt elfogy, majd meglátod. :)

      Törlés
  9. A hétvégén ezt fogom sütni, már nagyon várom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos fog ízleni Mónika, örülök, hogy megsütöd.

      Törlés
  10. Szia! azt szeretném kérdezni hogy kb. hány darab lesz ebből az adagból?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi, hűha, nem tudom, elég sok. Én is épp most készülök sütni az idei ünnepre... ha nem felejtem el, nagyjából megszámolom. :)

      Törlés
  11. Nagyon finom lett ,köszönöm a receptet Kriszta

    VálaszTörlés
  12. Életem első mézijei! :) Köszönöm a receptet, fantasztikus jó tészta,könnyű vele dolgozni és a végeredmény tényleg puha és fincsi! Kellemes ünnepeket! :)

    VálaszTörlés
  13. szia....Összefirkálni őket sütés elött vagy sütés után kell?

    VálaszTörlés
  14. szia.nagyon jó a tészta :) könnyen kezelhető.annyit kérdeznék hogy csak akkor keményedik meg ha levegőn van? tehát ha dobozba van és néha rá nyitnak akkor keményszik? hülye kérdés lehet...:/ bocs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik és ízlik a mézes. Valóban nagyon könnyen kezelhető a tésztája, én is emiatt szeretem.
      Néha azért rá lehet nyitni a dobozban, amikor veszel ki 1-2 darabot majszolgatni. :) Csak órákig ne legyen nyitva a doboz...

      Törlés
  15. Szia! végre megtaláltam egy olyan tésztát ami valóban azt adja amit leír és amit várok tőle! Most sül az utolsó adag és egyből dupla adaggal kezdtem :) Köszönöm Gabi! Most állok neki a hókiflidnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tímea!
      Nagyon örülök, hogy tetszik, ízlik Neked. Valóban klassz ez a recept, én is nagyon szeretem, mert finom és egyszerű. A hókifli is ízleni fog, ebben biztos vagyok. :)
      Köszönöm, hogy írtál. További jó sütögetést Neked!
      Gabriella

      Törlés
  16. Szia! Most sül az utolsó adag, nagyon köszönöm hogy a tudásod megosztottad velünk! Máris készülödök a hókiflidhez!
    Kellemes Ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  17. Szia! Ezt a receptet egy főnyeremény volt megtalálnom. Kb. egy óra alatt kész. A gyerekekkel díszíteni 4-5 színűvel élmény :) Meg az is, ahogy melegen-hidegen, díszítve-díszítetlenül "két pofára" tömik magukba :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, nagy örömmel olvasom, hogy tetszik a recept és hogy ennyire ízlik a gyerekeknek. :)) Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  18. Szia!

    Ez a kedvenc mézeskalács receptem, így készítem már régóta én is! Szépek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy neked is tetszik, ízlik. :)
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  19. Kedves Gabriella!

    Nagyon klassz a recept, Kipróbáltam, Mindenkinek nagyon ízlett! :)
    Egy kérdésem lenne, hogy a tésztához milyen vajat használsz (pl.: teavajat) ?

    Köszönöm a válaszod!

    Zsóka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett Nektek is Zsóka - köszönöm, hogy megírtad. :)
      Igen, teavajat használok a tésztához.

      További jó sütögetést, kellemes készülődést az ünnepekre!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  20. Kedves Gabriella!
    Ez a recept Isteni :) Sosem tudtam mèg ilyen puha mèzest kèszìteni. Tegnap volt a pròbasütès karácsonyra ès ezek a kis mèzik lesznek az asztalon ünnepekkor! :) Ès jelentem nemzetközi sikere lett a receptednek mert èn Irországban èlek ès a spanyol ès francia lakòtársamnak is izlett! :)
    Kellemes Ünnepeket kivánok!
    Üdvözlettel Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!
      De jó, olyan örömmel olvastam, hogy ennyire ízlik Nektek is. ...és nemzetközi sikere van? Na, ez tényleg szuper!! :)) Köszönöm, hogy megírtad.
      Kellemes készülődést kívánok Neked az ünnepekre, jó sütögetést és szép Karácsonyt!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  21. Kedves Gabi!
    Ha nincs itt felenk (Anglia) ilyen fuszerkeverek, mit ajanlanal helyettesitesre? Adagolas is erdekelne!
    Nagyon koszonom!
    Kathy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Èn irországban èlek ès itt lehet kapni olyat a Tescoban, hogy Mixed Spice van benne fahèj, gyömbèr, szegfűszeg ès mèg egy pár fůszer èn azt használtam ès tökèletes ìze lett a mèzeseknek. Kb 1 evőkanálnyit raktam bele de mi ugy szeretjük ha jó fűszeres szoval ez nem mèrvadò. Remèlem tudtam segiteni ezzel :)
      Timi

      Törlés
    2. Szerintem egy kevés örölt fahéj,örölt szegfűszeg.örölt gyömbér keveréke megteszi :)

      Törlés
    3. Szia Kathy!
      Látom, már adtak Neked ötleteket az olvasók, mire ideértem a válasszal. Köszönöm szépen Nekik. Csak ugyanezt tudom én is leírni, de mivel pontos arányokat kértél, akkor leírom:

      Mézeskalács fűszerkeverék
      Hozzávalók:
      - 3 teáskanál őrölt fahéj
      - 2 teáskanál őrölt gyömbér
      - fél teáskanál őrölt szegfűszeg
      - fél teáskanál őrölt kardamom (ez elhagyható)

      Ezeket jól összekevered és egy zárt dobozba teszed, hogy az íz- és illatanyagok megmaradjanak.

      Jó sütést kívánok és kellemes készülődést az ünnepekre!
      Gabriella

      Törlés
  22. Koszonom szepen a valaszt mindenkinek!
    Az tortent, hogy kisse sokara jelent meg a kerdesem az oldalon, es kozben korulneztem a konyhamban, mitadisten, megtalaltam a Mixed Spice-t, amit Timi is javasolt kesobb:-) Azert nem is gondoltam erre, mert en foleg sos etelekbe hasznaltam eddig... Szoval ebbol tettem bele, es tenyleg jo lett!
    Meg csak varnak a diszitesre a mezeskek, ami ma fog megtortenni, holnap viszi be a gyerekem a suliba a karacsonyi partijukra.

    Meg egyszer koszonom!
    Es meg azt szerettem volna irni, Gabi, hogy az almaslepenyed nalunk sikertortenet, rendszeresen sutjuk!!! Pedig a Te receptedig csak egy alom volt, hogy ilyesmi sikerulhet nekem is... Ezt is koszonom!
    Boldog nevnapot elore is!!!
    Kathy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Kathy a névnapi köszöntést, aranyos vagy.
      Örülök, hogy végül is találtál mézeskalácsfűszeréket, és jól sikerült a mézes.

      ...és az almás lepény történetnek is örülök, nálunk is ez a kedvenc almás sütemény.
      Köszönöm, hogy megírtad.
      Kellemes készülődést az ünnepekre, szép Karácsonyt!
      Gabriella

      Törlés
  23. A kiszaggatott figurákat nem kell megkenni tojással, sütés előtt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem szoktam megkenni a mézeseket, mert így szeretjük. Ettől függetlenül le lehet kenni a tetejét tojással vagy tojásfehérjével - ki hogy szereti.

      Törlés
  24. szió. kb. mennyi darab lesz belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, hát bevallom, eddig még nem számoltam + a kiszúróformák méretétől is függ, de úgy kb. 50 db.

      Törlés
  25. Holnap kiprobalom amikor a gyerekek hazajonnek,ok alig varjak hogy kreativkodjanak.koszonom a receptet!

    VálaszTörlés
  26. Szia! Olyan kérdésem lenne hogy lehet teljes kiörlésű lisztet használni? Köszönöm a választ 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem próbáltam még teljes kiőrlésű liszttel, nem tudok ebben segíteni neked...

      Törlés
  27. Szia! Egy olyan kérdésem lenne hogy lehet teljes kiörlésű lisztet használni? Köszönöm a választ! 😊

    VálaszTörlés
  28. Gabi! Nagyon köszönöm a receptet! De én nem ezt készítettem el, mert az enyém sokkal fullosabb mint a tied, de nem osztom meg veled, hogy mitől! Boldog Karácsonyt! :)

    VálaszTörlés
  29. Tökéletes recept...köszönöm Gabi :)

    VálaszTörlés
  30. NAGYON SZÍVESEN MINDENKINEK, KÖSZÖNÖM SZÉPEN A MEGJEGYZÉSEKET!

    VálaszTörlés
  31. Szia Gabi!
    Én csak sütőporos mézeskalács füszerkeveréket láttam jó az is vagy van másfajta is.
    Köszönöm előre is a válaszod!
    Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi!
      Én sütőpor nélküli mézeskalács fűszerkeveréket szoktam venni, úgyhogy ezek szerint lehet ilyet is kapni.
      Jó sütést kívánok Neked és kellemes hangolódást az adventi időszakra! :)
      Üdv.: Gabi

      Törlés
  32. Szia Gabi!
    Nagyon szépen köszönöm!
    Találtam nem sütőporossat.
    Neked is kellemes készülődést😊
    Üdv.:Évi

    VálaszTörlés
  33. Csodás recept, pompás puha sütik. Annyit változtattam, hogy a lisztből 10dkg-nyi rétes lett, mert a finomból nem volt itthon csak 40dkg. Szóval főpróba megvolt, karácsonyra nyugodt szívvel sütöm újra 😊
    Ezer hála 👼

    VálaszTörlés
  34. Ma megsutottem és nagyon jó:) Érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés