Citromos-diós békaszáj
Minden háziasszony álma egy olyan sütemény, amit az ünnepek vagy a vendégvárás előtt jóval előre el lehet készíteni és sokáig eláll. Feltéve, ha marad belőle. 😊 Ez a süti már sütés után is rögtön nagyon omlós és puha, zárt dobozban tárolva pedig akár még 1 hét után is ugyanolyan marad az állaga. (Vagy talán még tovább is, de én azt már soha nem tudom kipróbálni. 😄) Nagyon finom, talán túl finom is, nagyon kínálja és eteti magát. A citromos-diós töltelék jól passzol ehhez az omlós tésztához, de készíthető, variálható sok más töltelékkel is, például: jó érett, kemény házi szilvalekvárral, mákos-, gesztenyés-, túrós- és kókuszos töltelékkel is. A diós és szilvalekváros változatot gyerekkoromban gyakran készítette Nagymamám és a szomszéd néni, illetve lagzikban is sokszor találkoztam vele.
Hozzávaló a tésztához:
kb. 60 darabhoz
- Az élesztőt simára keverjük 1-2 evőkanál tejfölben. A lisztben a cukrot és a sót elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral és a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk az élesztővel elkevert tejfölt és végül + még annyi tejfölt fokozatosan, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. (A tejfölt apránként adjuk hozzá, mert valószínű nem kell majd egy egész dobozzal - lényeg, hogy egy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk!)
- Keleszteni nem kell, azonnal kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra.
- Közben a töltelékhez valókat összekeverjük, a végén csepegtessünk hozzá annyi tejet, hogy éppen összeálljon a töltelék massza, de ne legyen túl nyers és folyós!
- A kinyújtott tésztát egy közepes méretű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatjuk, mindegyik tésztakör egyik szélére teszünk egy teáskanál tölteléket (lásd a lenti fotókon). A kör felső részét ráhajtjuk a töltelékre és két oldalon "összecsípjük" a tésztát. Érdemes erősen "összecsípni", azaz jól összenyomni (ne sajnáljuk), különben sütés közben szétnyílik a tészta és nem lesz meg a békaszáj.
- Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 8 percig. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
- Amíg még forró, meghempergetjük a porcukorban.
Fantasztikus finom, könnyű elkeszíteni, csak ajánlani tudom👍👍👍👍👍🥰🥰🥰🌹🌹🌹
VálaszTörlésAz élesztőt fel kell futtatni langyos tejfölben, vagy csak simán elmorzsolni? Köszönöm
TörlésGabriella, örülök, hogy elkészítetted és ízlik.:)
TörlésAz élesztőt nem szoktam felfuttatni ennél a tésztánál. Csak simára keverem a tejfölben, aztán addig félre teszem, amíg kimérem a cukrot, lisztet stb. Majd elkezdem összeállítani a tésztát... és csak ennyi ideig áll az "élesztős tejföl", amíg hozzá a nem adom a tésztához összeállításkor.
TörlésJó sütést! :)
Kifogom próbálni jólnézki gúszta
VálaszTörlésÖrülök, hogy megtetszett.
TörlésNagyon jól sikerült,köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy ízlik. :)
TörlésTojás nem kell a tésztába? Köszönöm!
VálaszTörlésNem kell tojás a tésztába.
TörlésSzép napot! Lekvárral is lehet készíteni? Köszönöm szépen előre is a választ!
VálaszTörlésLekvárral is készíthető.
TörlésNagyon jó recept,és finom is.
VálaszTörlés