Diós-mákos kalács hagyományosan
Nem mondom, hogy nem szeretjük a bejglit, de a kalács jellegű kelt tésztákat jobban szeretjük. A bejgli tömörebb/sűrűbb tészta - talán emiatt szeretjük inkább a könnyű/laza kalácsot. Ezért a családom arra szavazott, hogy az idei karácsonyra is diós-mákos kalácsot süssek (amit egyébként nem csak ilyenkor kell sütnöm, hanem akár egy sima hétvégére is, de az ünnepekre kötelező elkészítenem a férjem miatt, hiszen nagyon szereti - szerinte az én diós-mákos kalácsomnál nincs finomabb). 💕
Ettől függetlenül bejglit is fogok sütni. 😊 Ezt a pihe-puha és nagyon finom kalácsot viszont mindenképp próbáljátok ki!
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg átszitált finomliszt
3 dl langyos tej
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
2 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
A mákos töltelékhez:
kb. 20 dkg darált mák
15 dkg cukor
(vagy ízlés szerint - inkább kóstoljuk meg, amikor összekeverjük a mákot a cukorral)
egy kisebb citrom reszelt héja
(vagy ízlés szerint - inkább kóstoljuk meg, amikor összekeverjük a mákot a cukorral)
egy kisebb citrom reszelt héja
néhány evőkanál tej (amennyit felvesz a töltelék, de ne legyen ragacsos massza belőle)
5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
A diós töltelékhez:
kb. 20 dkg darált dió
10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
egy kisebb citrom reszelt héja
néhány evőkanál tej
5 dkg mazsola (elhagyható)
+ a tetejére 1 felvert tojás
M E G J E L E N T A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztát a kenyérsütő gépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük.
- Kézi dagasztásnál kb. 1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a maradék tejjel és maradék cukorral + a többi hozzávalóval összeállítjuk/bedagasztjuk a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy sima tálban tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával és a mazsolával és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a töltelék, ne legyen száraz, de legyen egybeálló ragacsos massza sem. A diós tölteléket ugyanígy állítjuk össze.
- A megkelt tésztát 2 egyforma gombóccá gyúrjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 3-4 mm vastagra), megkenjük egyenletesen a mákos töltelékkel (két szélen és a felső részénél hagyjunk 2 cm-t töltelék nélkül). A két szélét hajtsuk fel, majd tekerjük/csavarjuk fel a tésztát. (a szét nyíló része maradjon alul) A diós kalácsot ugyanígy nyújtjuk ki és töltjük meg.
- A kalácsot sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsire tesszük egymás mellé, de egy picit távolabb egymástól, mert sütés közben még kelni fog. Hagyjuk még kelni kb. 20 percig, majd lekenjük a felvert a tojással, és néhány helyen megszurkáljuk a tetejét és az oldalát is, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedezzen ki a tészta.
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő sütőfüggő - nálam 20 perc, de hagyományos sütőben ettől több idő lesz!
- A megsült kalácsot még 5 percig a tepsiben hagyjuk egy tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon a tészta, majd áttesszük egy fatáblára és így hagyjuk hűlni.
- Szeletelve tálaljuk.
Munkafolyamat
Barbi: Örülök, hogy tetszenek a képek, köszönöm kedves szavaid! :-)
VálaszTörlésÁldott,békés karácsonyt!
VálaszTörlésVégre találtam egy hagyományos receptet, olyat amit valamikor édesanyám sütött. Köszönöm szépen. Áldott karácsonyt és békés boldog új évet kívánok neked és a kedves családodnak.
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a recept.
TörlésSzép Karácsonyt és boldog új évet kívánok én is!
Kedves Gabriella! :)
VálaszTörlésKöszönöm,hogy megosztottad ezt a kalács receptet,nagyon finom a tésztája :)
Kívánok Boldog Karácsonyt neked és kedves családodnak :)
Üdv :Ági
Kedves Ági, nagyon örülök, hogy ízlik.
TörlésKöszönöm szépen.
Üdv.:
Gabriella
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésNemrég találtam rá az oldaladra. Nagyon jó!! Biztos, hogy sok receptet ki fogok próbálni. Ezzel a finom kaláccsal kezdtem. Isteni. Köszönöm.
További sok sikert kívánok!
Üdv: Benigna
Kedves Bengina!
TörlésNagyon örülök, hogy tetszenek a receptek, és hogy ízlik ez a kalács, köszönöm szépen. Nekem és a családomnak is ez a régi recept a kedvencünk.
Kellemes nézelődést kívánok a blogon, és további jó sütést-főzést!
Üdvözlettel:
Gabriella
Kedves Gabi! Valahogy ma jött az ötlet hogy kalácsot süssek. Nagon szimpatikus a recept, a képek magukért beszélnek. Köszönöm a receptet..... 😊 Üdv.: Anett
VálaszTörlésKedves Anett!
TörlésNagyon örülök, hogy tetszik a recept és a képek. Szívesen a receptet... :)
Üdv.: Gabriella
Szia Gabi! Nagyon nagyon szepek es gusztusosak amit sütsz, gratulalok hozza.
VálaszTörlésLenne egy kerdesem. Van egy isteni finom kürtős kalács receptem, es arra gondoltam hogy abbol sutnek dios es makos kalacsot. A recept keves vajat (60 dkg liszthez 2 dkg vajat es 0.75 dl olajat ir)
Szerinted mukodne ezzel a modszerrel? Valaszod elore is koszonom. Csilla
Szerintem igen.
TörlésKedves Gabi! A légkeverésben nem szárad ki a tészta, vagy a töltelék? Köszi. Tina
VálaszTörlésSzia Tina!
TörlésNekem nem szokott kiszáradni a tészta és a töltelék sem.
Üdv.: Gabi
Szia Gabriella ! Ma meg sütöm a kalácsot,guszta a képen és a leírás is tetszik !
VálaszTörlésKöszönöm szépen, örülök. :)
TörlésIsteni lett!!!Így első neki futásnak...:)
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök! :)
TörlésEz a recept a legjobb elronthatatlan!
VálaszTörlésAmiota rátaláltam tudok kalácsot sütni😀
Szia! A családom imádja a meggyes kalácsot. Te hogyan készítenéd, miből mennyit?
VálaszTörlésKedves Eszter!
TörlésA blogom "Összes recept Abc" menüjében van két meggyes sütemény recept, azoknak a töltelékét elkészítheted ezzel a kalács tésztával is. Az egyik süti neve: "Nagyi meggyese" (ezzel a névvel keresd), a másik pedig: "Túrós és meggyes kígyórétes". Mindkettőben nagyon finom meggyes töltelék van.
Jó sütést kívánok!
Köszönöm
VálaszTörlésSzia Gabriella! A mákot nem kell megdarálni a töltelékhez? Köszönöm
VálaszTörlésSzia Éva!
TörlésA hozzávalók résznél írtam, hogy darált mák kell, tehát ha nem eleve darált mákot veszel, hanem egész szemes házi mák van otthon vagy ilyet vásárolsz, akkor előtte természetesen mindenképp daráld le!
Jó sütést kívánok!
Már elősütésben, elkészítettem. Nagyon finom lett!Köszi. Békés Boldog karácsonyt kívánok!
VálaszTörlésHatalmasak lettek ezek a kalácsok🙊 legközelebb lehet négy felé osztom. Köszönjük a receptet! Kellemes ünnepeket!
VálaszTörlésÉn zsíllal készítem nem vajjal.
VálaszTörlésMár negyedik éve ezt a receptet használom,mert nem szeretjük a bejglit,a kelt tésztát inkább,....bár nagyon ritkán készítek.Ez a tészta tökéletes,talán annyit tennék hozzá,hogy pici sót mindenképp rakjatok a tésztába,mert ízetlen lesz a nélkül.Szerintem egy csipet só szinte minden édes tésztába kell,de kelt tésztába feltétlen.
VálaszTörlésEz csak az én véleményem,jó sütögetést mindenkinek!😊