A Pöttyös Otthon webáruház ajánlata

2011. december 21., szerda

Diós-mákos kalács hagyományosan

Nem mondom, hogy nem szeretjük a bejglit, de a kalács jellegű kelt tésztákat jobban szeretjük. A bejgli tömörebb/sűrűbb tészta > talán emiatt szeretjük inkább a könnyű/laza kalácsot - ezért a családom arra szavazott, hogy az idei karácsonyra is diós-mákos kalácsot süssek (amit egyébként nem csak ilyenkor kell sütnöm, hanem akár egy sima hétvégére is, de az ünnepekre kötelező elkészítenem a férjem miatt, hiszen nagyon szereti - szerinte az én diós-mákos kalácsomnál nincs finomabb :). 
Ettől függetlenül egyszer biztos ki fogok próbálni vagy kísérletezni egy jó bejgli receptet is... :) Ezt a pihe-puha és nagyon finom kalácsot viszont mindenképp próbáljátok ki!




Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg átszitált liszt
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2,5 dkg friss élesztő


A mákos töltelékhez:
- kb. 20 dkg darált mák                                     
- 15 dkg cukor  (vagy ízlés szerint - inkább kóstoljuk meg, amikor összekeverjük a mákot a cukorral) 
- egy kisebb citrom reszelt héja                                     
- néhány evőkanál tej (amennyit felvesz a töltelék, de ne legyen ragacsos massza belőle)
- 5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)

A diós töltelékhez:
- kb. 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- egy kisebb citrom reszelt héja
- néhány evőkanál tej
- 5 dkg mazsola (elhagyható)

+ a tetejére 1 felvert tojás





Elkészítés:
1. A tésztát a kenyérsütőgépben bedagasztom, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem. Kézi dagasztásnál  kb. 1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a maradék tejjel és maradék cukorral + a többi hozzávalóval összeállítjuk/bedagasztjuk a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy sima tálban tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával és a mazsolával és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a töltelék, ne legyen száraz, de legyen egybeálló ragacsos massza sem. A diós tölteléket ugyanígy állítjuk össze. 
3. A megkelt tésztát 2 egyforma gombóccá gyúrjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 3-4 mm vastagra), megkenjük egyenletesen a mákos töltelékkel (két szélen és a felső részénél hagyjunk 2 cm-t töltelék nélkül). A két szélét hajtsuk fel, majd tekerjük/csavarjuk fel a tésztát. (a szét nyíló része maradjon alul) A diós kalácsot ugyanígy nyújtjuk ki és töltjük meg.
4. A kalácsot sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsire tesszük egymás mellé, de egy picit távolabb egymástól, mert sütés közben még kelni fog. Hagyjuk még kelni kb. 20 percig, majd lekenjük a felvert a tojással, és néhány helyen megszurkáljuk a tetejét és az oldalát is, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedezzen ki a tészta.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő sütőfüggő - nálam 20 perc, de hagyományos sütőben ettől több idő lesz!
6. A megsült kalácsot még 5 percig a tepsiben hagyjuk egy tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon a tészta, majd áttesszük egy fatáblára és így hagyjuk hűlni.
Szeletelve tálaljuk.




Jó étvágyat!

13 megjegyzés:

  1. Látom Te is maradtál a bevált receptednél! Látszik, hogy nem spóroltál a töltelékkel sem, biztosan nagyon finom! A fotók is nagyon szépek lettek!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Barbi: Örülök, hogy tetszenek a képek, köszönöm kedves szavaid! :-)

    VálaszTörlés
  3. Vezendi Istvánné2013. december 18. 19:43

    Végre találtam egy hagyományos receptet, olyat amit valamikor édesanyám sütött. Köszönöm szépen. Áldott karácsonyt és békés boldog új évet kívánok neked és a kedves családodnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a recept.
      Szép Karácsonyt és boldog új évet kívánok én is!

      Törlés
  4. Kedves Gabriella! :)
    Köszönöm,hogy megosztottad ezt a kalács receptet,nagyon finom a tésztája :)
    Kívánok Boldog Karácsonyt neked és kedves családodnak :)
    Üdv :Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági, nagyon örülök, hogy ízlik.
      Köszönöm szépen.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  5. Kedves Gabriella!
    Nemrég találtam rá az oldaladra. Nagyon jó!! Biztos, hogy sok receptet ki fogok próbálni. Ezzel a finom kaláccsal kezdtem. Isteni. Köszönöm.
    További sok sikert kívánok!
    Üdv: Benigna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bengina!
      Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek, és hogy ízlik ez a kalács, köszönöm szépen. Nekem és a családomnak is ez a régi recept a kedvencünk.
      Kellemes nézelődést kívánok a blogon, és további jó sütést-főzést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  6. Kedves Gabi! Valahogy ma jött az ötlet hogy kalácsot süssek. Nagon szimpatikus a recept, a képek magukért beszélnek. Köszönöm a receptet..... �� Üdv.: Anett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anett!
      Nagyon örülök, hogy tetszik a recept és a képek. Szívesen a receptet... :)
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  7. Szia Gabi! Nagyon nagyon szepek es gusztusosak amit sütsz, gratulalok hozza.
    Lenne egy kerdesem. Van egy isteni finom kürtős kalács receptem, es arra gondoltam hogy abbol sutnek dios es makos kalacsot. A recept keves vajat (60 dkg liszthez 2 dkg vajat es 0.75 dl olajat ir)
    Szerinted mukodne ezzel a modszerrel? Valaszod elore is koszonom. Csilla

    VálaszTörlés