Diós-mákos kalács hagyományosan

Nem mondom, hogy nem szeretjük a bejglit, de a kalács jellegű kelt tésztákat jobban szeretjük. A bejgli tömörebb/sűrűbb tészta - talán emiatt szeretjük inkább a könnyű/laza kalácsot. Ezért a családom arra szavazott, hogy az idei karácsonyra is diós-mákos kalácsot süssek (amit egyébként nem csak ilyenkor kell sütnöm, hanem akár egy sima hétvégére is, de az ünnepekre kötelező elkészítenem a férjem miatt, hiszen nagyon szereti - szerinte az én diós-mákos kalácsomnál nincs finomabb). 💕
Ettől függetlenül bejglit is fogok sütni. 😊  Ezt a pihe-puha és nagyon finom kalácsot viszont mindenképp próbáljátok ki!




Hozzávalók a tésztához:
 60 dkg átszitált finomliszt
 3 dl langyos tej
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 2 evőkanál kristálycukor
 1 csomag vaníliás cukor
 1 tojás
 2,5 dkg friss élesztő

A mákos töltelékhez:
                                      kb. 20 dkg darált mák                                     
 15 dkg cukor  
(vagy ízlés szerint - inkább kóstoljuk meg, amikor összekeverjük a mákot a cukorral) 
                            egy kisebb citrom reszelt héja                                     
néhány evőkanál tej (amennyit felvesz a töltelék, de ne legyen ragacsos massza belőle)
 5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)

A diós töltelékhez:
 kb. 20 dkg darált dió
 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
 egy kisebb citrom reszelt héja
 néhány evőkanál tej
 5 dkg mazsola (elhagyható)

+ a tetejére 1 felvert tojás


M E G J E L E N T  A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




Elkészítés:
  1. A tésztát a kenyérsütő gépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük. 
  2. Kézi dagasztásnál  kb. 1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a maradék tejjel és maradék cukorral + a többi hozzávalóval összeállítjuk/bedagasztjuk a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy sima tálban tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  3. A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával és a mazsolával és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a töltelék, ne legyen száraz, de legyen egybeálló ragacsos massza sem. A diós tölteléket ugyanígy állítjuk össze. 
  4. A megkelt tésztát 2 egyforma gombóccá gyúrjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 3-4 mm vastagra), megkenjük egyenletesen a mákos töltelékkel (két szélen és a felső részénél hagyjunk 2 cm-t töltelék nélkül). A két szélét hajtsuk fel, majd tekerjük/csavarjuk fel a tésztát. (a szét nyíló része maradjon alul) A diós kalácsot ugyanígy nyújtjuk ki és töltjük meg.
  5. A kalácsot sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsire tesszük egymás mellé, de egy picit távolabb egymástól, mert sütés közben még kelni fog. Hagyjuk még kelni kb. 20 percig, majd lekenjük a felvert a tojással, és néhány helyen megszurkáljuk a tetejét és az oldalát is, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedezzen ki a tészta.
  6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő sütőfüggő - nálam 20 perc, de hagyományos sütőben ettől több idő lesz!
  7. A megsült kalácsot még 5 percig a tepsiben hagyjuk egy tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon a tészta, majd áttesszük egy fatáblára és így hagyjuk hűlni.
  8. Szeletelve tálaljuk.

Munkafolyamat









Megjegyzések

  1. Barbi: Örülök, hogy tetszenek a képek, köszönöm kedves szavaid! :-)

    VálaszTörlés
  2. Vezendi Istvánné2013. december 18. 19:43

    Végre találtam egy hagyományos receptet, olyat amit valamikor édesanyám sütött. Köszönöm szépen. Áldott karácsonyt és békés boldog új évet kívánok neked és a kedves családodnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a recept.
      Szép Karácsonyt és boldog új évet kívánok én is!

      Törlés
  3. Kedves Gabriella! :)
    Köszönöm,hogy megosztottad ezt a kalács receptet,nagyon finom a tésztája :)
    Kívánok Boldog Karácsonyt neked és kedves családodnak :)
    Üdv :Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági, nagyon örülök, hogy ízlik.
      Köszönöm szépen.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  4. Kedves Gabriella!
    Nemrég találtam rá az oldaladra. Nagyon jó!! Biztos, hogy sok receptet ki fogok próbálni. Ezzel a finom kaláccsal kezdtem. Isteni. Köszönöm.
    További sok sikert kívánok!
    Üdv: Benigna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bengina!
      Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek, és hogy ízlik ez a kalács, köszönöm szépen. Nekem és a családomnak is ez a régi recept a kedvencünk.
      Kellemes nézelődést kívánok a blogon, és további jó sütést-főzést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  5. Kedves Gabi! Valahogy ma jött az ötlet hogy kalácsot süssek. Nagon szimpatikus a recept, a képek magukért beszélnek. Köszönöm a receptet..... 😊 Üdv.: Anett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anett!
      Nagyon örülök, hogy tetszik a recept és a képek. Szívesen a receptet... :)
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  6. Szia Gabi! Nagyon nagyon szepek es gusztusosak amit sütsz, gratulalok hozza.
    Lenne egy kerdesem. Van egy isteni finom kürtős kalács receptem, es arra gondoltam hogy abbol sutnek dios es makos kalacsot. A recept keves vajat (60 dkg liszthez 2 dkg vajat es 0.75 dl olajat ir)
    Szerinted mukodne ezzel a modszerrel? Valaszod elore is koszonom. Csilla

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gabi! A légkeverésben nem szárad ki a tészta, vagy a töltelék? Köszi. Tina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tina!
      Nekem nem szokott kiszáradni a tészta és a töltelék sem.
      Üdv.: Gabi

      Törlés
  8. Szia Gabriella ! Ma meg sütöm a kalácsot,guszta a képen és a leírás is tetszik !

    VálaszTörlés
  9. Isteni lett!!!Így első neki futásnak...:)

    VálaszTörlés
  10. Ez a recept a legjobb elronthatatlan!
    Amiota rátaláltam tudok kalácsot sütni😀

    VálaszTörlés
  11. Szia! A családom imádja a meggyes kalácsot. Te hogyan készítenéd, miből mennyit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter!
      A blogom "Összes recept Abc" menüjében van két meggyes sütemény recept, azoknak a töltelékét elkészítheted ezzel a kalács tésztával is. Az egyik süti neve: "Nagyi meggyese" (ezzel a névvel keresd), a másik pedig: "Túrós és meggyes kígyórétes". Mindkettőben nagyon finom meggyes töltelék van.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  12. Szia Gabriella! A mákot nem kell megdarálni a töltelékhez? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Éva!
      A hozzávalók résznél írtam, hogy darált mák kell, tehát ha nem eleve darált mákot veszel, hanem egész szemes házi mák van otthon vagy ilyet vásárolsz, akkor előtte természetesen mindenképp daráld le!
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  13. Már elősütésben, elkészítettem. Nagyon finom lett!Köszi. Békés Boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  14. Hatalmasak lettek ezek a kalácsok🙊 legközelebb lehet négy felé osztom. Köszönjük a receptet! Kellemes ünnepeket!

    VálaszTörlés
  15. Én zsíllal készítem nem vajjal.

    VálaszTörlés
  16. Már negyedik éve ezt a receptet használom,mert nem szeretjük a bejglit,a kelt tésztát inkább,....bár nagyon ritkán készítek.Ez a tészta tökéletes,talán annyit tennék hozzá,hogy pici sót mindenképp rakjatok a tésztába,mert ízetlen lesz a nélkül.Szerintem egy csipet só szinte minden édes tésztába kell,de kelt tésztába feltétlen.
    Ez csak az én véleményem,jó sütögetést mindenkinek!😊

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban