2011. december 21., szerda

Diós-mákos kalács hagyományosan

Nem mondom, hogy nem szeretjük a bejglit, de a kalács jellegű kelt tésztákat jobban szeretjük. A bejgli tömörebb/sűrűbb tészta > talán emiatt szeretjük inkább a könnyű/laza kalácsot - ezért a családom arra szavazott, hogy az idei karácsonyra is diós-mákos kalácsot süssek (amit egyébként nem csak ilyenkor kell sütnöm, hanem akár egy sima hétvégére is, de az ünnepekre kötelező elkészítenem a férjem miatt, hiszen nagyon szereti - szerinte az én diós-mákos kalácsomnál nincs finomabb :). 
Ettől függetlenül egyszer biztos ki fogok próbálni vagy kísérletezni egy jó bejgli receptet is... :) Ezt a pihe-puha és nagyon finom kalácsot viszont mindenképp próbáljátok ki!




Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg átszitált liszt
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 2,5 dkg friss élesztő


A mákos töltelékhez:
- kb. 20 dkg darált mák                                     
- 15 dkg cukor  (vagy ízlés szerint - inkább kóstoljuk meg, amikor összekeverjük a mákot a cukorral) 
- egy kisebb citrom reszelt héja                                     
- néhány evőkanál tej (amennyit felvesz a töltelék, de ne legyen ragacsos massza belőle)
- 5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)

A diós töltelékhez:
- kb. 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- egy kisebb citrom reszelt héja
- néhány evőkanál tej
- 5 dkg mazsola (elhagyható)

+ a tetejére 1 felvert tojás





Elkészítés:
1. A tésztát a kenyérsütőgépben bedagasztom, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem. Kézi dagasztásnál  kb. 1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a maradék tejjel és maradék cukorral + a többi hozzávalóval összeállítjuk/bedagasztjuk a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy sima tálban tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával és a mazsolával és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a töltelék, ne legyen száraz, de legyen egybeálló ragacsos massza sem. A diós tölteléket ugyanígy állítjuk össze. 
3. A megkelt tésztát 2 egyforma gombóccá gyúrjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 3-4 mm vastagra), megkenjük egyenletesen a mákos töltelékkel (két szélen és a felső részénél hagyjunk 2 cm-t töltelék nélkül). A két szélét hajtsuk fel, majd tekerjük/csavarjuk fel a tésztát. (a szét nyíló része maradjon alul) A diós kalácsot ugyanígy nyújtjuk ki és töltjük meg.
4. A kalácsot sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsire tesszük egymás mellé, de egy picit távolabb egymástól, mert sütés közben még kelni fog. Hagyjuk még kelni kb. 20 percig, majd lekenjük a felvert a tojással, és néhány helyen megszurkáljuk a tetejét és az oldalát is, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedezzen ki a tészta.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő sütőfüggő - nálam 20 perc, de hagyományos sütőben ettől több idő lesz!
6. A megsült kalácsot még 5 percig a tepsiben hagyjuk egy tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon a tészta, majd áttesszük egy fatáblára és így hagyjuk hűlni.
Szeletelve tálaljuk.




Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

  1. Látom Te is maradtál a bevált receptednél! Látszik, hogy nem spóroltál a töltelékkel sem, biztosan nagyon finom! A fotók is nagyon szépek lettek!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Barbi: Örülök, hogy tetszenek a képek, köszönöm kedves szavaid! :-)

    VálaszTörlés
  3. Vezendi Istvánné2013. december 18. 19:43

    Végre találtam egy hagyományos receptet, olyat amit valamikor édesanyám sütött. Köszönöm szépen. Áldott karácsonyt és békés boldog új évet kívánok neked és a kedves családodnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a recept.
      Szép Karácsonyt és boldog új évet kívánok én is!

      Törlés
  4. Kedves Gabriella! :)
    Köszönöm,hogy megosztottad ezt a kalács receptet,nagyon finom a tésztája :)
    Kívánok Boldog Karácsonyt neked és kedves családodnak :)
    Üdv :Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági, nagyon örülök, hogy ízlik.
      Köszönöm szépen.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  5. Kedves Gabriella!
    Nemrég találtam rá az oldaladra. Nagyon jó!! Biztos, hogy sok receptet ki fogok próbálni. Ezzel a finom kaláccsal kezdtem. Isteni. Köszönöm.
    További sok sikert kívánok!
    Üdv: Benigna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bengina!
      Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek, és hogy ízlik ez a kalács, köszönöm szépen. Nekem és a családomnak is ez a régi recept a kedvencünk.
      Kellemes nézelődést kívánok a blogon, és további jó sütést-főzést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...