Hókifli
Gyerekkoromban Anyukám ezt a kis hókiflit mindig megsütötte az év legszebb ünnepére. Tulajdonképpen ez az Ő nagy kedvence. Az elmúlt hetekben is már többször emlegette dió szedés közben az udvaron, emiatt döntöttem úgy, hogy most megsütöm neki - az Ő receptje alapján. (Bár Ő zsírral szokta készíteni, de nálam most ez épp hiánycikk, ennek hiányában vajjal készítem.)
Többféle töltelékkel készíthetjük ezt a nagyon egyszerű és nagyon finom, azonnal omlós aprósüteményt. Nálunk a diós, mákos és a házi szilvalekváros töltelék a népszerű. Szeretem, hogy a tésztáját annyira egyszerű összeállítani csupán 3-4 hozzávalóból.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 50-60 darabhoz
kb. 50-60 darabhoz
40 dkg rétesliszt vagy finomliszt
25 dkg vaj vagy margarin
(legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)
(legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)
1 csipet só
2 dl tejföl
A diós töltelékhez:
10 dkg darált dió
porcukor ízlés szerint (nálam kevés, mert sütés után még forgatva van porcukorban)
3 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
1 kisebb fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
fél zacskó vaníliás cukor
0,2 dl tej (ha nem eszik belőle gyermek, akkor tej helyett lehet rum)
A mákos töltelékhez:
ugyanaz, mint a dióshoz, csak darált dió helyett 10 dkg darált mák
A lekváros töltelékhez:
10 dkg sűrű házi szilvalekvár
+ a hempergetéshez fél cs. vaníliás cukor és 2 evőkanál porcukor
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
- A tésztához a lisztet a margarinnal vagy a vajjal/zsírral elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 percig pihentetem.
- Addig összekeverem a hozzávalókat külön-külön mindegyik töltelékhez.
- Az egyik tésztagombócot enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 3 mm vastagra, és egy 7-8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatom. (A leeső tésztadarabokat szintén összegyúrom és kiszaggatom.)
- A kör alak alsó részére teszek 1 kávéskanálnyi tölteléket, feltekerem, majd kis kifli alakra formázom. A másik két tésztagombóccal is ugyanígy járok el: kinyújtom, kiszaggatom, tölteléket teszek rá, feltekerem, kiflivé formálom.
- Sütőpapíros tepsire teszem a kis kifliket, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. Világos maradjon a tészta, nem barnuljon egyáltalán! (Hagyományos sütőben 180 fokon 15-20 percig.)
- Amikor megsültek a kiflik, még forrón meghempergetem a vaníliás porcukorban.
Tipp: Kör alakúra szaggatva a tésztát, nagyon egyszerű elkészíteni a kis kifli formákat és igazán csinosak, guszták lesznek.
Munkafolyamatok képekben
Jó étvágyat!
Nálunk sem hiányozhat karácsonykor, minden évben megsütöm. Milyen szép formájú lett a tiéd. Az Anyukád biztos nagyon örült neki.
VálaszTörlésKöszi Nea, olyan aranyos vagy. Igen, Anyukám és Apukám nagyon örültek neki, annyira szeretik és már rég volt itthon ilyen hókifli. El is fogyott nagyon hamar, még a szokottnál is hamarabb... ;-)
TörlésHú de szeretem a hókiflit :) Szívesen tartoznék a rokonságodba, azt hiszem :)
VálaszTörlésJöhetsz! :D
TörlésKöszi Édeskonyha. :)
Imádom!! Nálunk sem múlhat el a karácsony hókifli nélkül. Most szíves meg is ennék belőle egyet-kettőt.....:))
VálaszTörlésIsmerjük és szeretjük, nagyon szépek lettek! :) Nálunk leginkább szilvalekvárral és dióval töltve fogy! :)
VálaszTörlésÉrdekes, mert én szeretem a mákos sütiket általában, de ezt a hókiflit én is csak inkább szilvalekvárral és dió töltelékkel szeretem. :) A család többi tagja viszont imádja mákkal töltve is... :)
TörlésNagyon régen ettem hókiflit lekváros töltelékkel. Gyönyörűek a tieid, annyira megkóstolnám. Én örülök, hogy már karácsonyi hangulat van. Addig is nem az a megszokott, szürke hétköznapok sorozata vár ránk:)
VálaszTörlésPontosan ugyanígy gondolkodom én is Emi a karácsonyi hangulattal kapcsolatban - hogy legalább addig sem azok a megszokott, szürke hétköznapok sorozata vár ránk. :) Köszi, hogy megírtad. :))
TörlésMuy bueno me gustaría probar están muy hermosos,abrazos y abrazos
VálaszTörlésGracias. :)
TörlésSzeretem süti, lekvárosan! :)
VálaszTörlés:-))
TörlésA karácsony közeledte már engem is megborzongatott néhányszor a napokban, persze jó értelemben. Annyira szeretem! Nincs korán a készülődésre, sőt tőlem akár egész évben is karácsony lehetne:-) De akkor nem lenne érdekes, jól van ez így.
VálaszTörlésNagyon jó ez a recept, és gondolom jó előre elkészíthető, mert az összetevők alapján sokáig eláll. Habár én nem szoktam előre sütni, mert nem bírna sokáig állni:-)
De jó, hogy az ünneppel kapcsolatban Te is így vélekedsz. :))
TörlésIgen, ez a kifli sokáig eláll, szóval az ünnepek előtt pár nappal már simán süthető, ha nem szeretne az ember mindent egy napon sütni-főzni. :)
Jaj Istenem! Azok a boldog gyermekidők, amikor csillogó szemekkel majszoltam Nagymamám lekváros hókiflijét a tanyérról! De szerettem! Elkészíteni viszont még soha nem mertem. Erősíts meg, hogy sikerülni fog!...:)
VálaszTörlésPersze, hogy sikerülni fog! Nagyon egyszerű, majd meglátod! Hajrá! :)
TörlésNagyon szépek lettek a kiflik, és a képek hangulatosak....
VálaszTörlésValóban nem elég idejekorán tervezgetni a karácsonyt. Gyorsan mennek majd a hetek, és hipp-hopp itt lesznek az ünnepek. Mikor a lányom kicsi volt, mi is már ilyenkor elkezdtük készíteni a kis ajándéktárgyait, amit a családtagoknak, rokonságnak csinált. Agyagból, só-liszt gyurmából, gipszből... egyébekből. Én talán legjobban ezeket az előkészületeket szeretem a karácsonyból :)
Én is imádom a karácsony előtti hetekben lévő készülődést!! ...és amikor borongós, szürke idő van odakint, akkor már így október végén is kezd néha ünnepi hangulatom lenni. Persze, ha még szép őszi idő akar lenni néha, akkor hadd maradjon! :)
TörlésCsoda szép kiflik! Kár, hogy nem szeretem. Nálunk a mandulás kifli a nyerő. :-))
VálaszTörlésÉn is szoktam, nagyi régi receptje szerint zsírral sütni. Omlós, isteni finom kiflik. Jó, hogy eszembe juttattad, lehet tervezni már az ünnepekre. Karácsony előtt a Mikulás is jön, arra is kell valami finomság:-)
VálaszTörlésKöszi Hajni. Anyukám is régebben zsírral sütötte - attól talán még omlósabb.
TörlésNagyon kedvemre lenne! Nagyon szép kiflikék, tényleg havas a küllemük!
VálaszTörlés:) Köszönöm Kriszti.
TörlésNagyon szépek a kiflik,habár én nem vagyok oda értük,de az nem jelent semmit,attól még beleharapnék!
VálaszTörlés:-)))
TörlésGabriella, viszem a receptedet, úgy emlékszem régen az enyém is ilyen volt, mióta keresem, de még nem találtam hókifli receptet, régen rengeteget sütöttem a gyerekeimnek, közben költözés és egyéb miatt elveszett, kipróbálom, hogy olyan lesz-e. Kinézetre olyan mint az enyémek, én is dióval és lekvárral szoktam készíteni. Kellemes ünnepeket kívánok. Bori
VálaszTörlésKedves Bori! Nagyon örülök, hogy segíthettem ezzel a recepttel. Biztos fog ízleni, mert ez is egy régi recept - Anyukám receptje szerint készültek ezek a hókiflik, gyerekkoromban Ő is ugyanígy sütötte.
TörlésÉn is kellemes készülődést kívánok, és nagyon szép ünnepeket!
Gabriella!
VálaszTörlésTegnap elkészítettem a hókiflit.Nagyon finom lett.Sok recept vár még elkészítésre.
Érdemes hozzád benézni.Érhetőek,és könnyen elkészíthetőek a receptek.
Legközelebb is a tieid közül fogok választani.További jó munkát!:-)
Kedves Valéria! Nagyon örülök, hogy ízlett a hókifli, nekem is nagy kedvencem. Annak is örülök, hogy tetszenek a receptek. Köszönöm szépen a megjegyzést. :) Kellemes nézelődést kívánok a blogomon, szép Adventet, és persze jó sütést-főzést! :)
TörlésSzia,
VálaszTörlésnagyon szépek! Vittem a receptet, a hétvégén megsütöm. Fontos a rétesliszt? Nem hiszem, hogy nálunk van külön rétesliszt. És nem kell egész éjszakán át pihentetni a hűtőben a tésztát? A diós és a mákos töltelékhez a hozzávalókat a tejben kell kicsit felfőzni és kihűteni ugye? Köszönöm a válaszod!
Szia! Örülök, hogy tetszenek a hókiflik, köszönöm szépen. :) Nem kell éjszaka pihentetni a tésztáját - összegyúrás után elég 15 perc pihentetés, amíg elkészíted a tölteléket. Nem muszáj a tejet felfőzni és lehűteni, de ha úgy jobban szereted, akkor persze úgy is készítheted. De elég, ha csak egyszerűen összekevered a töltelékhez valókat annyi tejjel (esetleg rummal, ha szeretitek és nem eszik belőle gyerek), hogy ne legyen ragacsos a töltelék, de száraz se maradjon. Szerintem nem olyan fontos a rétesliszt, bár én többnyire azzal szoktam. Viszont előfordult már, hogy nem volt itthon rétesliszt és csak sima liszttel készítettem - úgy is u.olyan finom volt. Egyszóval mindenképpen csak ajánlani tudom ezt a receptet, nagyon finom hókifliket fogsz kapni! Köszönöm szépen a megjegyzést! Jó sütést kívánok Neked, kellemes Adventet! :)
TörlésSzia,
TörlésKöszöm a válaszod! Hétvégén megsütöm! Kellemes ünnepeket kívánok!
Jöttem megnézni! :D De szépek, megjegyzem, legközelebb ki is próbálom. Igazából ha jól tudom ez az igazi tészta, nem az élesztős. :)
VálaszTörlésÉn is úgy emlékszem, hogy ez az igazi tészta. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik.
TörlésElsőnek csináltam hókiflit, és rögtön el is fogyott!! :D
VálaszTörlésEnnek nagyon örülök, ez jó jel. :D
TörlésPár napja csináltam csak úgy 1 adagot, kóstolónak. De olyan jól sikerült, hogy a mai nap már 3 adaggal kezdem el!! :D A mamám nagyon kemény eper lekvárjával töltöttem meg, és úgy kellett kivésni az üvegből de egyébként nekünk nagyon bejött az íze.
VálaszTörlésKitti, örülök, hogy ennyire ízlik a hókiflim, hogy már 3 adaggal készítesz egyszerre. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad. A Mamád házi eperlekvárja pedig biztos, hogy szintén nagyon finom.
TörlésAz egyik kedvencem, karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Nálunk a gesztenye masszával készült a nyerő, egy szem meggyel "megbolondítva", de persze jöhet a diós, a mákos és a lekváros is, attól függően, hogy épp mi van itthon! :)
VálaszTörlésÜdv.: Gabi
Gabi nagyon jól hangzik ez a gesztenyés változat...
TörlésJó kitaláció, koronggal kiszaggatni, mert így biztos, hogy egyformák, szépek!
VálaszTörlésIgen, nagyon egyszerű így elkészíteni. Örülök, hogy tetszik, köszönöm szépen.
TörlésSzia! Isteniek a receptjeid! Te pedig nagyon kedves és figyelmes vagy, hogy mindenkihez van egy-két jó szavad. :) üdv: Betty
VálaszTörlésSzia Betty!
TörlésNagy kedves vagy, örülök, hogy tetszenek a receptek, köszönöm szépen.
Üdv.:
Gabriella
sia Gabriella ojan cuki a hokifli hogy karacsonyra kiprobalom
VálaszTörlésÉrdemes Valéria... :)
Törléshello, meg sutottem eleszor es nagyon finomra sikerult cask nem tudtam ojan szepre csinalni mint a tied. De nagyon finomak lettek es nagyon egyszeru a teszta.
VálaszTörlésNem baj, legközelebb szépek lesznek. Örülök, hogy megsütötted és hogy ízlett.
TörlésSzia! Tegnap én is csináltam mákos hókiflit, nagyon finom lett, ahhoz képest hogy este 11 után lett kész. (az 5 hónapos kislányom akkor hagyta hogy megcsináljam) :) Egyébként egy hétig eláll szerinted ha dobozba teszem? Karácsonyra sütögetek és még van pár süti amit kinéztem az oldaladról, egy napba nem férne bele az összes :) Köszi a jó kis recepteket! Üdv, Ildi
VálaszTörlésJúj, nem vettem észre ezt a hozzászólást időben. Egyébként eláll 5 napig szerintem dobozban tárolva.
TörlésElkészítettem és nagyon finom lett!!! :-)
VálaszTörlésKöszönöm receptet, és ezúton szeretnék Békés Boldog Karácsonyt kívánni! :-)
Köszönöm. :))
TörlésZsrhelyet hájal lehet hókiflit sütni és gestenye maszával tőlteni Az családom váltzatban imádja Köszönjük a sok finom receptet
VálaszTörlésNagyon szívesen.
Törlészsirt semmiféle féle süteményhez nem használok,csak vajat mert azzal igazán finom,aromásabb,persze kicsit drágább de finomabb,
VálaszTörlésIgen, a vajjal készült tészták nagyon finomak!! De ehhez a régi klasszikus süteményhez egyébként nagyon jól passzol a zsír.
TörlésKedves a Gabriella, a recept tokeletes , ertheto, konnyen elkeszitheto:) Mivel en Yorkshire-ban elek nem jutok hozza magyar hazi lekvarhoz, ezert egy kozeli farmon vettem hazi afonyalekvart:) Isteni finom lett, masik adag pedig gesztenyepurevel keszult. Mondanom sem kell, hogy a kiflik nem ertek meg a masnapot :)) Koszonom
VálaszTörlésDe örülök, hogy ennyire ízlik! :) Köszönöm szépen, hogy írtál.
TörlésSzia Gabriella!
VálaszTörlésKöszönom a receptet, ma végre elkészítettem. Mennyei lett, házi zsírral készült és nagyon omlós lett! Habár én nem formáztam kifli alaküra, de így is tökéletes lett. Nekem élesztős változat volt, azonban az nem nyerte meg a tetszésemet, így nem is igen sütöttem, Az íze így olyan lett mint Anyukámé volt. Még egyszer köszönöm! Erika
Szia Erika!
TörlésNagyon örülök, hogy elkészítetted és ennyire ízlik Neked is - a családomnak és Nekem is ez a kedvenc hókiflink (pedig tudom, hogy sokféle variációja van). De ez a változat annyira egyszerű, mégis olyan finom és omlós. ...és azért is kedves számomra, mert Anyukám receptje. :)
Köszönöm, hogy írtál.
Üdvözlettel: Gabriella
Életem első hókiflijét csináltam meg tegnap. Nagyon finom lett, a szilvalekváros lett a kedvenc.:) Köszönöm a receptet!:)
VálaszTörlésSzia Gabriella! Isteni a recept! Kislányom tejallergiás ezért tejföl helyett rizstejjel készítettem és zsírral! Így is nagyon finom! Köszönjük, hogy megosztottad a családi receptedet!
VálaszTörlésSzia Gabriella! Évek óta visszatérő karácsonyi süti a hókiflid. Volt, h a "kicsi" fiunk telefonált, h itt áll a boltban, és gyorsan mondjam, h mit vegyen, mert ő a koliban most hókiflit fog sütni. Megsütötte, és majdnem verekedett is, mert mire a 2. tepsit betette a sütőbe addig az elsőt kiürítették. 🤣
VálaszTörlésEn most fejeztem be a sutest de annyit tudok mondani ijen josagot,hinomsagot es ilyen kiflicskeket meg nemettem aldott legyen aki feltette ezt a potolhatatlan receptet en zsirral csinaltam tenyleg finomabb omlos diosat es szilvalekvarral es ja hazai zsirt hasznaltam.csinaltam pudingosat de soha tobbetott van ojan mint a beton a kutyam is elment ra se nezett.
VálaszTörlésÉn is így készítem csak a tésztába teszek cukrot mert nem szeretjük porcukorba forgatni.Viszont hamarabb sül.
VálaszTörlésCsak annyit szeretnék kérdezni, hogy tényleg 0,2 DL tej kell a töltelékbe, nem véletlenül 2 dl? Bár az sok lehet a 10 dkg dióhoz... Akkor akár diós, akár mákos - csak egy gondolatnyi tej kell hozzá. Jól gondolom? :)
VálaszTörlésAnnyi kell, amennyi le van írva a receptben, csakhogy épp morzsalékos legyen a töltelék állaga. Nem kell ragacsosnak lennie és túl lágynak sem. Lehet érzésre is belelöttyinteni nyugodtan.
TörlésSzia! Én épp most sütöm a recepted alapjàn,de a hókifliket mandulàval fogom tölteni,mivel dió Indiàban hiànycikk,a kesúdió pedig méregdràga még itt is pedig Indiàban terem bôven.A linzerkarikàt is a recepted alapjàn készítettem és azt a kisújjammal lyukasztottam ki,mivel itt nincs linzer szaggató.Igen nagy sikere lett neki ,ja és a lekvàr is eper volt,itt még ez is luxus cikk,de így is istenien finom lett.
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet, ez az igazi hókifli! Mi is így csináltuk mindig Anyukámmal, meggylekvárral.
VálaszTörlésSzia! Gyönyörűek a kiflik, nagyon finom lehet. Én is mentettem a receptet. Azt azért megkérdezném, hogy a gesztenyéshez hogyan készíted a tölteléket? Csak sima gesztenyepürét teszel bele vagy kell bele még valami? Én gesztenyéset szeretnék csinálni most.
VálaszTörlésSzia
VálaszTörlésNekem tudnál abban segíteni hogy ebből a mennyiségből írtad hogy 50-60 db lesz azt kb hány kilót jelent? Vagy hogy H tudom kiszámolni pl. Linzer ishlernel a nyersanyagokból hogy mennyi kg lesz ha elkészítem ?
Köszönöm
Szia Drága , csodás a hókifli. Sem tojás, sem élesztő nem kell bele?
TörlésSzia! Ebbe a tésztába nem kell sem tojás, sem élesztő, sem sütőpor, semmi ilyesmi. :) Csak ami a receptben van írva. Jó sütést!
TörlésCsodálatos lett a hókifl , most gyorsan eldugom mert mindenki a családban imádja,de maradjon holnap ebéd utánra is egy kevés belőle.Nagyon szépen köszönöm a receptet!!!🤗
VálaszTörlés