2018. október 20., szombat

Gyors alappiskóta - tortákhoz, süteményekhez

Ez a piskóta nálam a kedvenc alaptésztákhoz tartozik! Gyors, mivel a tojásokat nem kell szétválasztani és néhány perc alatt össze lehet keverni 1 db tálban, a többi pedig már a sütő dolga. Amiért még kedvenc, mert nem tömör a tésztája - puha, laza, mégis megtartja a formáját sütés és hűlés után is, tehát nem esik össze! Használhatjuk tortákhoz, kevert- vagy krémes süteményekhez. Az arányokat fel tudjuk szorozni attól függően, hogy mekkora tortaformában vagy tepsiben sütjük. Valamint, hogy az adott süteményhez milyen magasságú legyen a tészta. Nálam ez az alappiskóta recept tényleg bevált, gyakran használom tortákhoz, de például a múltkor a kávés szelethez is ezt a piskótát sütöttem picivel kisebb arányban. Készíthető kakaós változatban is - 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport tegyünk bele és ennyivel kevesebb lisztet. 
Több, mint 1 hete várakozik ez a recept arra, hogy felkerüljön a blogra. Az elmúlt hetekben, ha volt/van néhány perc szabadidőm a gyerekek, háztartás és millió teendő mellett, akkor azt a török nyelv tanulásával töltöttem/töltöm. Imádom ezt a nyelvet, szeretek vele foglalkozni, csak az idő hiánya miatt néha hetekig/hónapokig hanyagolom. A jövő évben szükségem lesz rá, ezért most még nagyobb kedvvel tanulgatom. Éjszakánként vagy hajnalonként (mivel a két gyerek mellett csak akkor van időm) az egyik török tv csatornán nézek egy nagyon szép török sorozatot, természetesen török nyelven, melyet próbálok magamban lefordítani és megérteni. Közben tudok gyönyörködni a kedvenc városomban: Isztambulban. Persze a férjem nem tart normálisnak, hogy emiatt néha képes vagyok felkelni hajnal 4 órakor vagy éppen éjjel 1 órakor fekszem le. :) (egy rész 2 és fél óra) Furcsán és mosolyogva néz rám, hogy ennyire rajongok a török kultúráért és Isztambulért (tulajdonképpen gyerekkorom óta, de 4-5 éve már nagyon erőteljesen). Viszont a török jellegű ételek, melyeket néha készítek itthon, a férjemnek is nagyon ízlenek. :)






 Hozzávalók:
20 cm átmérőjű, 5-6 cm magas tortaformához
5 közepes méretű tojás
16 dkg kristálycukor
16 dkg liszt
fél csomag sütőpor (6 g)


  
  
Elkészítés:
  1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
  2. A tojásokat a cukorral keverjük habosra (fehéredésig).
  3. A lisztet a sütőporral szitáljuk bele a tojásos keverékbe és óvatosan keverjük össze, szép simára.  
  4. A masszát öntsük a kivajazott/lisztezett tortaformába, majd a 170 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  5. A megsült tésztát óvatosan borítsuk ki egy sütemény-/tortarácsra és hagyjuk teljesen kihűlni! Majd recés tortavágó késsel vízszintesen vágjuk 2 vagy 3 részre (attól függ, ki mennyire szeretné). 
Tipp: 
18 cm átmérőjű tortaformához az arányok: 4 tojás, 12 dkg kristálycukor, 12 dkg liszt, fél csomag sütőpor. 
26 cm átmérőjű tortaformához az arányok: 8 tojás, 24 dkg kristálycukor, 24 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.




 

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. Te valóban nagyon figyelmes és csodálatos vagy Gabika!! Még arra is képes vagy, hogy a különböző méretű formákhoz leírd az arányokat? Nem lehet kifejezni mennyire aranyos vagy!! Nagyon hálás vagyok Neked, és már olyan sok receptedet kíírtam, hogy el se tudod képzelni! Nagyon jók, finomak és egyszerűek, főleg amilyen mindenre kiterjedő figyelemmel osztod meg az információkat! Hála és nagy nagy köszönet érte Neked, és ezt a sok munkát elviselő gyönyörű családodnak! Szeretettel üdvözöllek: Évi

    VálaszTörlés
  2. Még továbbra is csodálattal gondolkozom, hogyan van időd és energiád ennyi új finomsag nemcsak készítésére, hanem megosztására is 2 gyermek mellett és még ilyen különleges hobbira is van mód...(2,5 órás filmek?)
    Minden elismerésem!
    A receptjeidet imádom, mindegyik kivétel nélkül a leírtak szerint sikerül.
    Remélem marad némi időd ránk olvasókra is, mert várjuk ám mindig az újdonsagokat.
    :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amióta a pici fiam megszületett, sokkal kevesebb időm van a blogra, két gyerek mellett az embernek szinte semmi szabadideje nincs. Néha nemhogy szabadidőm, de magamra sincs semmi időm! Az utóbbi években havonta csak 2-3 új receptet tudok hozni a blogra, de szerintem ezt más háziasszony is ugyanígy megteszi család mellett, hiszen mindenki süt-főz otthon a családjának. Én a blogon rendszerezem a családom kedvenc receptjeit magamnak, és örömmel osztom meg veletek is. :) Amikor belefáradok, akkor elvonulok a blogról néhány hétre - az is előfordult, hogy néhány hónapig nem voltam. Aztán amikor újra volt kedvem, energiám, akkor ismét jöttem a receptekkel. Szeretem ezt csinálni, és amit az ember igazán szeret, arra mindig van ideje! :)
      A török nyelv tanulásával is így vagyok... imádom! Persze valamikor hónapokig nincs időm tanulni, olyankor sokat felejtek sajnos. Ezért kitaláltam, hogy éjszakánként, amikor az egész család alszik, akkor alvás helyett 1-2 órán át török filmet nézek az egyik török tv csatornán, így legalább nem felejtem el azt, amit eddig már megtanultam. :) Persze nem kelek fel emiatt minden hajnalban 4 órakor, csak amikor nem vagyok olyan fáradt, vagy amikor kedvem van stb. A családom reggelente fél 7-kor ébred, így amikor én néha hajnal 4-kor elkezdek filmet nézni, a 2 és fél órás filmnek pont akkor van vége, amikor a családom felébred. :) Szóval az ember mindig talál arra időt, amit igazán szeret csinálni! Szerintem ezzel nem csak én vagyok így... minden embernek kell az életben valamilyen hobbi és kikapcsolódás, feltöltődés a mindennapi munka és "taposókerék" mellett.

      Törlés
  3. Csodaszép a piskótád! Le az összes kalappal, hogy a gyerkőcök mellett még nyelvet is tanulsz! Kívánom, hogy teljesüljön a vágyad és eljuss Isztambulba :)

    VálaszTörlés
  4. Ma elkészítettem, elég jól sikerült és tényleg csak minimálisan esik vissza. Kóstolás majd holnap a lányom szülinapján.

    VálaszTörlés