2018. szeptember 27., csütörtök

Kávé szelet - a villám süti

Puha piskóta, nagyon finom kávés krém, étcsokoládé -  mindez elkészítése kevesebb, mint 1 óra, a végeredmény pedig egy csodás, mutatós vendégváró vagy ünnepi, esetleg vasárnapi süti. Érdekes, én nem kávézom, a fekete kávét pedig egyáltalán nem tudom meginni - még tejjel hígítva sem, ezt a süteményt mégis nagyon szeretem, nagyon ízlik! Olyannyira, hogy figyelnem kell magamra, mert eszem egyik szeletet a másik után. Vasárnap délelőtt készítettem villám sebességgel, mindenkinek nagyon ízlett.
A receptet egyébként kb. 20 éve írtam le az egyik (tiszalúci) nagynénémnél, amikor vendégségben voltunk náluk. Annyira ízlett a süti, azonnal kellett a recept! :) Másnap itthon meg is csináltuk a férjemmel - ez az első emlékem erről a süteményről.  (Akkor még ketten voltunk, nem voltak a gyerekek, szerettünk néha együtt sütni-főzni - a férjem nagyon jó ízekkel főz, de ez nála csak hobbi szinten működik, nem minden nap, csak amikor ideje és kedve van egyszerre:)). 


Nem csak a süti, a fotók is villám módon készültek
- nem volt idő szép képekre, de végül is a lényeg látszik, hogy egy finom süteményről van szó. 





Hozzávalók a piskótához:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
4 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)

 A krémhez:
3 kanál finomliszt
2 dl fekete kávé kihűtve!
1 tojás
18 dkg porcukor
18 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj








Elkészítés:
  1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és ezt már a kézi mixer vagy robotgép alacsonyabb fokozatán keverjük.  
  3. Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát és az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 8 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  4. A megsült piskótát süteményrácsra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni!
  5. A krémhez előveszünk egy öblös aljú tálat, mert abban sokkal könnyebb simára keverni. A lisztet a tojással gyors keveréssel, fakanállal simára/csomómentesre keverjük. Majd fokozatosan felengedjük a kihűlt! fekete kávéval. Egy lábasba öntjük, majd alacsony lángon, folyamatos, gyors keverés közben besűrítjük. Elzárjuk alatta a tűzhelyet és hideg vízbe állítva a lábast, kevergetve, teljesen kihűtjük a krémet.
  6. A vajat a porcukorral kicsit kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kávés krémet és még habosítunk rajta egy kicsit.
  7. A krémet rákenjük a kihűlt! piskótára egyenletesen.
  8. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.
  9. Egy órára hűtőbe tesszük dermedni a süteményt, majd forró vízbe mártott, éles késsel hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

A kis ciklámen jól érzi magát a konyhámban



    
   
Jó étvágyat!     

6 megjegyzés:

  1. Gabi én ugyanígy vagyok, kb. 30 éve nem kávézom, mert rosszul leszek tőle, van benne valami ami nem jó a szívemnek, de a kávékrémes sütiket és a Maci pótkávéból kevert tejeskávét imádom, eszem és iszom is rendszeresen. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én soha nem kávéztam. Amikor főiskolára jártam és éjszakákon át tanultam vizsgaidőszakban, akkor próbáltam egyszer inni, hogy ébren tudjak maradni éjszakára, mert már állva elaludtam. Viszont képtelen voltam meginni a kávét, rosszul voltam az ízétől. Azóta sem tudom meginni. Maradok a teánál, a teákat imádom! A férjem reggelente főz magának egy kis kávét, emiatt van itthon kávé, így el tudom készíteni ezt a süteményt is. :) Tényleg érdekes, hogy a kávés sütemény mennyire ízlik, holott nem szeretem a kávét... :)

      Törlés
  2. Már a receptet elolvasva is összefut a nyál a számban...:o) Nagyon finom lehet! Köszi a receptet!!!
    ( Amúgy én is teás vagyok inkább, de a reggeli tejeskávé jól esik... :o)))

    VálaszTörlés
  3. 4egész tojàssal kell a tésztàt vagy csak a sàrgàjàt kell kikavarni először ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennél a receptnél a tojásokat nem kell szétválasztani! Az egész tojásokat kell a cukorra habosra keverni.
      Jó sütést! :)

      Törlés