Kávé szelet - a villám süti

Puha piskóta, nagyon finom kávés krém, étcsokoládé -  mindez elkészítése kevesebb, mint 1 óra, a végeredmény pedig egy csodás, mutatós vendégváró vagy ünnepi, esetleg vasárnapi süti.

Én nem kávézom, a fekete kávét pedig egyáltalán nem tudom meginni - még tejjel hígítva sem, ezt a süteményt mégis nagyon szeretem, nagyon ízlik! Olyannyira, hogy figyelnem kell magamra, mert eszem egyik szeletet a másik után. Vasárnap délelőtt készítettem villám sebességgel, mindenkinek nagyon ízlett.
A receptet kb. 20 éve írtam le az egyik nagynénémnél, amikor vendégségben voltunk náluk. Annyira ízlett a süti, azonnal kellett a recept! :) Másnap itthon meg is csináltuk a férjemmel (Akkor még ketten voltunk, nem voltak a gyerekek, de a mai napig is szeretünk néha együtt sütni-főzni.) 






Hozzávalók a piskótához:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
4 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)

 A krémhez:
3 kanál finomliszt
2 dl fekete kávé kihűtve!
1 tojás
18 dkg porcukor
18 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj


A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:







Elkészítés:
  1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és ezt már a kézi mixer vagy robotgép alacsonyabb fokozatán keverjük.  
  3. Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát és az előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 8 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  4. A megsült piskótát süteményrácsra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni!
  5. A krémhez előveszünk egy öblös aljú tálat, mert abban sokkal könnyebb simára keverni. A lisztet a tojással gyors keveréssel, fakanállal simára/csomómentesre keverjük. Majd fokozatosan felengedjük a kihűlt! fekete kávéval. Egy lábasba öntjük, majd alacsony lángon, folyamatos, gyors keverés közben besűrítjük. Elzárjuk alatta a tűzhelyet és hideg vízbe állítva a lábast, kevergetve, teljesen kihűtjük a krémet.
  6. A vajat a porcukorral kicsit kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kávés krémet és még habosítunk rajta egy kicsit.
  7. A krémet rákenjük a kihűlt! piskótára egyenletesen.
  8. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a sütemény tetejét.
  9. Egy órára hűtőbe tesszük dermedni a süteményt, majd forró vízbe mártott, éles késsel hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

A kis ciklámen jól érzi magát a konyhámban



    
   
Jó étvágyat!     

Megjegyzések

  1. Gabi én ugyanígy vagyok, kb. 30 éve nem kávézom, mert rosszul leszek tőle, van benne valami ami nem jó a szívemnek, de a kávékrémes sütiket és a Maci pótkávéból kevert tejeskávét imádom, eszem és iszom is rendszeresen. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én soha nem kávéztam. Amikor főiskolára jártam és éjszakákon át tanultam vizsgaidőszakban, akkor próbáltam egyszer inni, hogy ébren tudjak maradni éjszakára, mert már állva elaludtam. Viszont képtelen voltam meginni a kávét, rosszul voltam az ízétől. Azóta sem tudom meginni. Maradok a teánál, a teákat imádom! A férjem reggelente főz magának egy kis kávét, emiatt van itthon kávé, így el tudom készíteni ezt a süteményt is. :) Tényleg érdekes, hogy a kávés sütemény mennyire ízlik, holott nem szeretem a kávét... :)

      Törlés
    2. Szeretném kérdezni milyen a tepsi mérete! Előre is köszönöm.

      Törlés
    3. 20x25 cm-es. A tepsi méretét mindig a hozzávalók felsorolásánál írom le.

      Törlés
    4. Ma megcsináltam isteni,köszi a receptet!!!!

      Törlés
  2. Már a receptet elolvasva is összefut a nyál a számban...:o) Nagyon finom lehet! Köszi a receptet!!!
    ( Amúgy én is teás vagyok inkább, de a reggeli tejeskávé jól esik... :o)))

    VálaszTörlés
  3. 4egész tojàssal kell a tésztàt vagy csak a sàrgàjàt kell kikavarni először ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennél a receptnél a tojásokat nem kell szétválasztani! Az egész tojásokat kell a cukorra habosra keverni.
      Jó sütést! :)

      Törlés
  4. Köszi a receptet,diós piskótával készitettem,akrém isteni!

    VálaszTörlés
  5. Kifogom próbálni! Köszönöm szépen az ötletet! Én is mindig az egyszerü, nem túl időigényes sütiket kedvelem. Üdvözlettel.

    VálaszTörlés
  6. Azt szretném kérdezni hogy koffein mentes kávé is jo hozzá csak a gyerekek miatt?

    VálaszTörlés
  7. Nagyon örültem ennek a receptnek, imádom a kávét és imádom ezt a süteményt.

    VálaszTörlés
  8. Most találtam a receptre és meg is sütöttem :) A piskóta hihetetlenül magas lett , így a krémet legközelebb dupla adagból készítem ,mert kb. fél centis a piskóta tetején :) A tetejére ét csokoládét reszeltem ,mert így jobban szeretem :) Még hűl ,de már alig várom hogy meg kóstoljam !! Köszönöm a receptet !!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp most nézegetem ezt a receptet, mert ünnepekre ki akarom próbálni, de többször előfordult már nálam is egy-egy új receptnél ez a tészta-krém arány probléma. A kérdésem az lenne, hogy recept szerinti 20x25 cm-es tepsit használtál? Mert ebben az esetben én picit nagyobbat használnék, hogy alacsonyabb legyen a piskóta. Köszönöm!

      Törlés
  9. Köszönöm a receptet, most készítem 😉

    VálaszTörlés
  10. dulpa adaggal akkor mehet nagyobb tepsibe?

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom lett! Köszi a receptet! 🌷Móni

    VálaszTörlés
  12. Szia Gabriella
    Nekem a krémnél a vaj ki csapódik az mitől lehet

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szuperek a receptjeid! Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban