Almás-diós kalácskoszorú

Nagyon finom, kellemes ízvilágú az alma-dió párosítás  - a kalács tésztája pedig könnyed, lágy, puha, foszlós és nagyon jól kezelhető.
Nagy kedvenc a családom körében, mindig pillanatok alatt elfogy, pedig elég nagy kalácsról van szó. 





Hozzávalók a tésztához: 
28 cm átmérőjű koszorúformához vagy tepsiben sütve
40 dkg finomliszt átszitálva
3 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
7 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
2 tojás
10 dkg puha margarin vagy vaj
1 citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen)
1 evőkanál frissen facsart citromlé

A töltelékhez:
5 közepes alma megmosva, reszelve
1 kávéskanál őrölt fahéj
ízlés szerint kristálycukor (és az alma savanyúságától függően)
5 evőkanál darált dió
5 dkg mazsola
1 evőkanál rum vagy rumaroma

+ a tetejére 1 felvert tojás


A fotókon is szereplő PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
/NAGYON SZÉP, MINŐSÉGI TERMÉKEK 15 színben, rengeteg formában: bögrék, tányérok, tálak, konyhai tárolók.../

 megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




Elkészítés:
  1. A tésztához az átszitált lisztet keverőtálba tesszük, közepébe öntjük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a citromhéjjal elkevert tojásokat, vaníliás cukrot, a citrom levét, csipet sót és a puha margarint. Az egészet hólyagosra kidolgozzuk - jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Pici liszt vagy kis langyos tej hozzáadásával tudunk korrigálni a megfelelő tészta állaghoz.
  2. Letakarva a duplájára kelesztjük. 
  3. A töltelékhez a megmosott, reszelt almát a fahéjjal és a cukorral megpároljuk, majd kihűtjük. 
  4. A mazsolát megmossuk, beáztatjuk a rumba. 
  5. A megkelt tésztát átgyúrjuk, lisztezett felületen kb. fél cm vastagra kinyújtjuk téglalap alakúra, majd megszórjuk egyenletesen a darált dió felével, rákenjük az almás tölteléket, megszórjuk a mazsolával, majd a darált dió másik felével. Feltekerjük szorosan, mint a bejglit, majd kör alakúra formázzuk, a két végét szépen összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Belehelyezzük a kalácsot a margarinnal/liszttel kikent koszorúformába vagy tepsibe, és kelesztjük még így kb. 20-30 percig. Itt-ott mélyebben megszurkáljuk, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne nagyon repedjen szét. Végül lekenjük a tetejét a felvert tojással.
  6. Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 30-35 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Amikor a kalács teteje már szép aranybarna (kb. a sütési idő felénél, tehát amikor már 15-20 perce sül), akkor letakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje és úgy sütjük tovább, hogy belül is szépen megsüljön.
  7. A megsült kalácsot még néhány percig a formában vagy a tepsiben hagyjuk konyharuhával letakarva. Majd egy tompa késsel óvatosan körbelazítjuk a formában, hogy elváljon tőle és kivesszük a formából egy tányérra vagy tálra. Szeletelve kínáljuk.
Tipp: Ha nincs koszorúforma, tepsiben vagy kalácssütő formában is süthető. 


Munkafolyamatok









Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Látszik rajta, hogy milyen finom. :) És nagyon szép is.
    Áldott Húsvétot! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szép húsvéti kalács! Kellemes ünnepeket nektek :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű ez a kalács, és dió is van benne, szóval tutti szeretném :) Napsütésben, pihenésben, kölnifelhőben gazdag Húsvétot kívánok, a Férfiaknak pedig sok-sok hímes tojást! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága B.csek, köszönöm szépen! Puszillak én is!

      Törlés
  4. Nagyon szépre sikeredett a kalácsod, igazi ünnepi! És nagyon finom lehet!
    Kellemes, szép húsvétot kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett a kalácsod!
    Áldott húsvéti ünnepeket Nektek!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta a kalácsod, jó párosítás az alma a dióval! :) Kicsit megkésve kívánok kellemes, pihentető ünnepet Nektek! :) (A Google Chrome nem engedte megnyitni a bejegyzéseidet, vírusveszélyről való riasztás okán.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hankka. :)

      Az elmúlt hetekben óriási forgalom volt a blogomon a húsvét miatt, ezért eléggé be is volt lassulva az oldalam, de szerencsére minden rendben van. A látogatóknak pedig nagyon-nagyon örülök! :)) Köszi, hogy Te is benéztél.

      Törlés
  7. Gyönyörű lett ez a kalács:) Nekem nagyon tetszik, hogy pettyes, szuper ötlet:) Az almához én szinte mindig teszek diót, mert isteniek párban:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Janka. Akkor Te már régóta tudod, hogy az alma-dió párosítás milyen nagyszerű dolog... :) Köszi, hogy benéztél hozzám! Gyere máskor is! :)

      Törlés
  8. Ez a kalácsod is nagyon szuper. Jól mutat, és nagyon finom és könnyű a bélése!:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban