Szilvás-fahéjas csiga

Pihe-puha, foszlós tészta, jó sok fahéjas porcukorral és zamatos szilvával. Igaz, nem kell túl sokat írnom arról, mennyire jó kombináció ez, és milyen finom...?! Már sütés közben is csodás illatok hullámoznak a konyhában... az ember alig győzi kivárni, hogy megsüljön, hűljön egy kicsit és megkóstolhassa. A cukortól a szilva sütés után kap egy kis karamelles ízt, ráadásul a karamelles cukor a csigák aljára is kifolyik egy picit... valóban nagyon finom!



Hozzávalók a tésztához:

kb. 16 darabhoz

50 dkg finomliszt átszitálva

10 dkg kristálycukor

2 tojássárgája

3 dl langyos tej

3 dkg friss élesztő

10 dkg olvasztott vaj


A töltelékhez:

15 dkg porcukor

1 evőkanál őrölt fahéj

10 dkg olvasztott vaj

30 dkg szilva


A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

https://pottyosotthon.hu 


Elkészítés:

  1. A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, hagyjuk felfutni (kb. 10 perc).
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a fennmaradt cukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztős tejet - elkezdjük összegyúrni. Végül bedagasztjuk az olvasztott vajjal. Letakarva kb. 50 percig kelesztjük.
  3. A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a fahéjjal. A megmosott, kimagvalt szilvát kisebb kockákra vágjuk.
  4. A megkelt tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 7-8 mm vastagra, egyenletesen megkenjük kb. 8 dkg olvasztott vajjal (a maradék 2 dkg olvasztott vajat félre tesszük a csigák lekenéséhez). A vajra rászitáljuk a fahéjas porcukrot, rászórjuk a szilvát. (A tészta, hozzánk távolabb eső felső részénél hagyjunk ki kb. 2 cm-t, oda ne kenjünk vajat és tölteléket sem, hogy feltekerés közben ne folyjon ki a töltelék!) Szorosan feltekerjük alulról kezdve, és egy éles késsel 2-3 cm széles csigákra szeleteljük. A csigákat lefektetve sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kb. 1,5 cm távolságra. Így hagyjuk kelni őket még 10-15 percig. 
  5. A csigák tetejét lekenjük a maradék olvasztott vajjal.
  6. Előmelegített, 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!

Tipp: Aki édesebben szereti a süteményeket, a töltelékhez 15 dkg porcukor helyett adhat 20 dkg porcukrot.


Munkafolyamatok





Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nem fogy a tavalyelőtti szilvalekvár. Ide felhasználhatom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen, biztos nagyon finom lesz vele!

      Törlés
  2. Ma szeretném megcsinálni, nagyon gusztusos.

    VálaszTörlés
  3. Ma szeretném megcsinálni, remélem sikerül.

    VálaszTörlés
  4. Megsutöttem, nagyon finom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  5. Horváth-Bödör Éva2023. október 12. 15:09

    Margarinnal is jó lehet?

    VálaszTörlés
  6. Én fahéj helyette mákos tôltelékkel csinálom. Nagyon fincsi.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban