Almás-diós kalácskoszorú
Úgy emlékszem, most készítettem először olyan süteményt/kalácsot, melyben az alma-dió párosítás szerepel. Örülök, hogy kipróbáltam, mert nagyon finom, kellemes ízvilágú az alma-dió együtt - a kalács tésztája pedig könnyed, lágy, puha.
Látjátok, mekkora kalácsról van szó, de a családom olyan hirtelen "lecsapott rá", hamar elfogyott. A kisfiam is jóízűen falatozta, öröm volt nézni. A férjem pedig kijelentette, hogy sokszor szeretné látni az asztalon - emiatt el is tettem a "gyakran elkészítendők listájába".
Hozzávalók a tésztához:
28 cm átmérőjű koszorúformához vagy tepsiben sütve
40 dkg finomliszt átszitálva
3 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
7 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
2 tojás
10 dkg puha margarin vagy vaj
1 citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
A töltelékhez:
5 közepes alma megmosva, reszelve
1 kávéskanál őrölt fahéj
ízlés szerint kristálycukor (és az alma savanyúságától függően)
5 evőkanál darált dió
5 dkg mazsola
1 evőkanál rum vagy rumaroma
+ a tetejére 1 felvert tojás
A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztához az átszitált lisztet keverőtálba teszem, közepébe öntöm a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a citromhéjjal elkevert tojásokat, vaníliás cukrot, a citrom levét, csipet sót és a puha margarint. Az egészet hólyagosra kidolgozom - jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapok.
- Letakarva a duplájára kelesztem.
- (A tésztát a kenyérsütőgép üstjében is be lehet dagasztani, majd a kikapcsolt gépben duplájára keleszteni.)
- A töltelékhez a megmosott, reszelt almát a fahéjjal és a cukorral megpárolom, majd kihűtöm.
- A mazsolát megmosom, beáztatom a rumba.
- A megkelt tésztát átgyúrom, lisztezett felületen kb. fél cm vastagra kinyújtom (téglalap alakúra), majd megszórom egyenletesen a darált dió felével, rákenem az almás tölteléket, megszórom a mazsolával, majd a darált dió másik felével. Feltekerem, mint a bejglit, majd kör alakúra formázom, a két végét szépen összenyomkodom, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Belehelyezem a kalácsot a margarinnal/liszttel kikent koszorúformába vagy tepsibe, és még kelesztem 20-30 percig. Villával itt-ott megszurkálom, lekenem a tetejét a felvert tojással.
- Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, például a hagyományos sütőben több ideig kell sütni.) Amikor a kalács teteje már szép aranybarna (kb. a sütési idő felénél), akkor letakarom egy alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje és úgy sütöm tovább.
- A megsült kalácsot még néhány percig a formában vagy a tepsiben hagyom (esetleg le lehet takarni egy tiszta konyharuhával), aztán akár langyosan vagy hidegen fogyasztható.
Jó étvágyat!
Látszik rajta, hogy milyen finom. :) És nagyon szép is.
VálaszTörlésÁldott Húsvétot! :)
Köszönöm Okki. :)
TörlésNagyon guszta, szép húsvéti kalács! Kellemes ünnepeket nektek :)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. :)
Törlés...és ez a kalács mennyei lehet, és nagyon szép! :)
VálaszTörlésÉn már kész vagyok a tojáslikőrrel, éppen elzártam a tarja alatt a gázt, és megyek főzni a tojásokat este pedig sütöm a kalácsot, hogy holnap reggel már finom reggelivel indítsuk a napot! Kellemes Húsvéti készülődést Neked is! :)
Gyönyörű ez a kalács, és dió is van benne, szóval tutti szeretném :) Napsütésben, pihenésben, kölnifelhőben gazdag Húsvétot kívánok, a Férfiaknak pedig sok-sok hímes tojást! Puszik, B.csek
VálaszTörlésDrága B.csek, köszönöm szépen! Puszillak én is!
TörlésNagyon szépre sikeredett a kalácsod, igazi ünnepi! És nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKellemes, szép húsvétot kívánok!
Köszönöm szépen Marisz. :)
TörlésNagyon szép lett a kalácsod!
VálaszTörlésÁldott húsvéti ünnepeket Nektek!
Köszönöm Hajni. :)
TörlésNagyon guszta a kalácsod, jó párosítás az alma a dióval! :) Kicsit megkésve kívánok kellemes, pihentető ünnepet Nektek! :) (A Google Chrome nem engedte megnyitni a bejegyzéseidet, vírusveszélyről való riasztás okán.)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka. :)
TörlésAz elmúlt hetekben óriási forgalom volt a blogomon a húsvét miatt, ezért eléggé be is volt lassulva az oldalam, de szerencsére minden rendben van. A látogatóknak pedig nagyon-nagyon örülök! :)) Köszi, hogy Te is benéztél.
Gyönyörű lett ez a kalács:) Nekem nagyon tetszik, hogy pettyes, szuper ötlet:) Az almához én szinte mindig teszek diót, mert isteniek párban:))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Janka. Akkor Te már régóta tudod, hogy az alma-dió párosítás milyen nagyszerű dolog... :) Köszi, hogy benéztél hozzám! Gyere máskor is! :)
TörlésEz a kalácsod is nagyon szuper. Jól mutat, és nagyon finom és könnyű a bélése!:-)
VálaszTörlésmár csorog a nyálam,megsutom
VálaszTörlés