Kelt kakaós csiga
Olyan foszlós, pihe-puha a tésztája és annyira finom!!! Nem igazán lehet neki ellenállni! Ne habozzatok, süssétek meg bátran ezt a klasszikus kelt kakaós csigát!
Hozzávalók:
kb. 14 darabhoz
50 dkg kelt tészta sütemény liszt vagy finomliszt
1 kávéskanál só
5 dkg kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos tej
5 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
1 tojássárgája
A kakaós töltelékhez:
7 dkg olvasztott vaj langyosra hűtve
10 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor
(természetesen hagyományos kakaópor is lehet)
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az élesztőt a cukor felével felfuttatjuk a langyos tejben 5-10 perc alatt. A maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot, citrom héját összekeverjük a liszttel, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját is. Bedagasztjuk a tésztát, mely fényes, rugalmas legyen, de ne ragadjon! Pici liszt vagy langyos tej hozzáadásával korrigáljuk az állagát. Letakarva kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalapra nyújtjuk 1 cm vastagra. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a porcukor és kakaópor keverékével. A hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekerjük, majd 2 cm szélesre szeleteljük egy éles késsel.
- Sütőpapíros tepsire helyezzük a tekercseket - nem szorosan egymáshoz, de nem is kell egymástól nagyon távol rakni, nem baj ha egybesül, annál puhább lesz a kérge is, nem szárad ki.
- Kelesztjük még kb. 10 percig a tepsiben, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 12 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben is süthető, de valószínű, több idő lesz a sütési idő.)
- Enyhén meghintett porcukorral tálaljuk.
Mivel gyakran sütöm, több fotó is készül róla - itt most épp kerek sütőformában
Jó étvágyat!
Nagyon guszták :-)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. :)
TörlésÉletem első kakaós csigája, de biztosan nem az utolsó, szuper lett. :) Köszi a receptet!
TörlésMindig elámulok a kelt tésztáidon, ez már művészet :)
VálaszTörlésDe aranyos vagy...!
TörlésCsodásak! Szeretem! :)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésMegsütöttem, isteni finom, sokszor fogom készíteni!
VálaszTörlésDe jó, boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik. :)
TörlésKedves Gabriella,ezek a csigák fantasztikusan finomak lettek.Még sosem sikerült ilyen jól a kakaós csigám,pedig sok receptet kipróbáltam már.Ezután már csakis így készítem.A Te receptjeidben még sosem csalódtam,a fotóid pedig gyönyörűek,egyből meghozzák a kedvet a sütögetéshez.Köszönöm ezt a finom receptet is. :)
VálaszTörlésKedves Ibolya!
TörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy ennyire ízlett. ...és boldogan olvasom, hogy tetszenek a receptjeim, fotóim. :)
További kellemes időtöltést kívánok itt a blogomon és jó sütögetést! :)
Üdvözlettel: Gabriella
Másodszorra sütöm a recepted szerint, szuper! Tökéletes a recept, könnyű dolgozni a tésztával, isteni finom a végeredmény. Épp eszik a gyerekek, és újfent döbbenten konstatálják, hogy mennyivel jobb, mint a bolti. Köszönöm a remek receptet!!
VálaszTörlésNagyon szívesen, boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik a gyerkőcöknek Petra. Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésÉn köszönöm! Fahéjjal is nagyon finom, úgy próbáltátok már?
TörlésMost készitettem a lányokkal (5 és 3), istenien néz ki, és jól szorakoztunk! Most együtt varjuk, hogy vegre kész legyen!
VálaszTörlésÜgyesek a leányzók, biztos nagyon fog nekik ízleni. :)
TörlésNagyon finom lett a csiga, jobb, mint a kedvenc pékségünké ;). Már csak a megfelelő sütést kell eltalálnom a gàztűzhelyemmel, 4-5 tepsivel sütöttem (dupla tésztából készült) és mindegyik "más". Fogok még csinálni máskor is. :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlik, köszönöm, hogy írtál. :)
TörlésTovábbi jó sütögetést kívánok!
Gabikám! Nagyon örülök annak hogy Rád találtam mert igazi jó tökéletes recepteket közre adsz! Eddig soha nem csalódtam benned ! Kívánok neked nagyon jó egészséget! További szuper recepteketLegyen a családod nagyon büszke rád!
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Erzsébet. :)
TörlésTökéletes! Köszönöm a receptet, legszívesebben mindet felfaltam volna. :) :)
VálaszTörlésBoldogan olvasom, hogy ennyire ízlett. :)
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésÉrdeklődnék, hogy úgyis működik, ha előző este összeállítom a tésztát, hűtőbe teszem, és másnap reggel megsütöm?
Illetve ha fahéjjal készítem, akkor is ugyanannyi a fahéj és a cukor mennyisége, mint a kakaós verziónál?
Továbbá megjegyezném, hogy nagyon klasszak a receptek és a fényképek egyaránt, már jó néhányat megsütöttem és sosem csalódtam, isteni lett a végeredmény! :)
Nagyon köszönöm a választ!
Üdvözlettel, Zsuzsi
Kedves Zsuzsi!
TörlésÖrömmel olvasom, hogy ennyire szereted a receptjeimet, köszönöm, hogy megírtad. :)
Sajnos abban nem tudok neked segíteni, hogy ennél a tésztánál alkalmazható-e az éjszakai hűtőben kelesztés, mert még nem próbáltam ezt a tésztát így.
Ha fahéjasan szeretnéd csinálni, szerintem fahéjból túl sok lenne a 3 dkg, mert elég intenzív íze van a fahéjnak, tehát abból kevesebb kell. Viszont hetek óta tervezek fahéjas csigát sütni, mert már én is úgy megennék egy-két fahéjas tekercset. Szerintem sor kerül rá a napokban, figyeld a blogomat vagy a Fb oldalamat, mert hamarosan megosztom a fahéjas csiga receptemet is. :)
További jó sütögetést kívánok Neked és kellemes időtöltést itt a blogomon!
Üdv.: Gabriella
Kedves Gabriella!
TörlésElkészítettem a csigákat, úgy, hogy előző este gyúrtam össze a tésztát és hűtőben kelesztettem meg. Nagyon finom lett a végeredmény! A fahéjas csigánál ugyanehhez a tészta mennyiséghez, 6 dkg porcukrot és 8 g fahéjat használtam és nagyon jól sikerült a süti, személy szerint nekem még jobban ízlett, mint a kakaós verzió. :)
Köszönöm a receptet és a hasznos tanácsokat!
Kellemes hétvégét!
Üdvözlettel, Zsuzsi
Köszönöm a receptet ,kislányom is nagyon szereti finom puha.Szeretem a receptjeid, nagyon finomak .Tōled szoktam süni.Egyebként meg csak a te recepteddel sikerült eddig csak a pogi. A pehelykönnyű burgonyásat imádjuk.
VálaszTörlésHosszan tartó kutató munka után rátaláltam erre a csiga receptre és micsoda megérzés! Isteni lett, a családom hamar elkapkodta ;) köszönöm!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet! Én készítettem túrósat is 450g túró, 1tojas, 1vanilin, 5dkg cukor, kis citromlé.
VálaszTörlésEddigi sütögetéseim legjobb kakaós csigája lett. Pihe-puha. Köszönöm!
VálaszTörlésMa csinálom meg másodszor. Imádom a receptjeidet. Csak tőled sútök. Van ,hogy szinte nekem már nem is jut úgy elkapkodják a fiúk.
VálaszTörlésKedves Gabi,nagyon köszönöm ezt a receptet.Sokszor megsütöttem,könnyű,egyszerű. Ideje volt megköszönnöm.Eszter
VálaszTörlésTeljes kiőrlésű verzióban készítettem el, tökéletes a recept így is. :) búzasikérrel pótolva, kókusztejjel tehéntej helyett, édesítőszerrel.
VálaszTörlésSzia Gabi! Elkeszitettem az elesztős kakaos csigát es nagyon finom lett! :) Koszonom!
VálaszTörlésSzia köszönöm szépen ezt a remek receptet. Nagyon jó a tészta állaga s jó puha miután kisül🥰🥰🥰🥰
VálaszTörlésKöszönöm a receptet soha életemben ilyen finom csigát nem csináltam, ezt beírtam a recept füzetemben, innentől mindig így fogom csinálni mondjuk én most is dupla adagot csináltam a családnak. Köszönettel Klaudia
VálaszTörlésSzia Gabriella! Imádom a receptjeidet. Azt szeretném kérdezni, ennek csiga recept tésztájábol, lehet lekváros buktát és túrosat csinálni??
VálaszTörlésElőre is köszönöm. Angelika.
Készíthető ebből a tésztából lekváros bukta és túrós batyu is. De itt a blogon megtalálható mindkét recept egyébként.
Törlés