2016. szeptember 11., vasárnap

Kelt kakaós csiga

Bár a blogomon kétségkívül a villámgyors kakaós csiga az egyik legnépszerűbb recept, melyre eddig több, mint 1 millió 100 ezerszer kattintottatok rá (igen, valóban óriási szám: 1.100.000!). A Facebook oldalamon pedig 70 ezres megosztással büszkélkedik a villámgyors kakaós csiga bejegyzésem (tény, hogy akár akartam, akár nem, de jól elterjesztettem ezt a receptet 😊). A családom körében is közkedvelt, elég gyakran sütöm, ha gyorsan valami édességet szeretnénk és van hozzá itthon túró is, hiszen nálam valóban bő 30 perc alatt elkészül a hozzávalók kimérésétől kezdve a sütés végéig. DE!! Imádjuk azt a kakaós csigát is, ami kelt tésztából készül, még ha picit több ideig is tart az elkészítése - bár egyáltalán nem bonyolult, sőt! Néha bizony a kelt tésztás verziót kívánja meg a családom, ami nem csoda, hiszen olyan foszlós, pihe-puha a tésztája és annyira finom!!! Nem igazán lehet neki ellenállni! Ne habozzatok, süssétek meg bátran ezt a változatot is!

Az Amerikában élő unokatesóm kisfiával itthon - a szüleinél - nyaralt úgy két hónappal ezelőtt... és említette, hogy a pici fia odavan a kakaós csigáért, de neki valami miatt nem sikerül olyan jól ott kint az óceán túl oldalán. Ezért, amikor itthon voltak és elmentünk hozzájuk látogatóba, kakaós csigát sütöttem/vittem nekik. :) Tehát a képen szereplő példányok úgy két hónapja készültek, azóta várják, hogy felkerüljenek ebbe a receptgyűjteménybe - persze nem ezt vittem hozzájuk, dupla adagot sütöttem, mi sem maradhattunk ki itthon a jóból. :) A fotóalanyok magunknak készültek.





Hozzávalók:
kb. 14 darabhoz
50 dkg kelt tészta sütemény liszt vagy finomliszt
1 kávéskanál só
5 dkg kristálycukor
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos tej
5 dkg puha vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio)
1 tojássárgája

A kakaós töltelékhez:
7 dkg olvasztott vaj langyosra hűtve
10 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor 
(természetesen hagyományos kakaópor is lehet)


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 



Elkészítés:
1. Az élesztőt a cukor felével felfuttatjuk a langyos tejben 5-10 perc alatt. A maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot, citrom héját összekeverjük a liszttel, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját is. Bedagasztjuk a tésztát, mely fényes, rugalmas legyen, de ne ragadjon! Pici liszt vagy langyos tej hozzáadásával korrigáljuk az állagát. Letakarva kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalapra nyújtjuk 1 cm vastagra. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a porcukor és kakaópor keverékével. A hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekerjük, majd 2 cm szélesre szeleteljük egy éles késsel.
3. Sütőpapíros tepsire helyezzük a tekercseket - nem szorosan egymáshoz, de nem is kell egymástól nagyon távol rakni, nem baj ha egybesül, annál puhább lesz a kérge is, nem szárad ki. 
4. Kelesztjük még kb. 10 percig a tepsiben, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 12 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben is süthető, de valószínű, több idő lesz a sütési idő.)
5. Enyhén meghintett porcukorral tálaljuk.









Jó étvágyat!

19 megjegyzés:

  1. Mindig elámulok a kelt tésztáidon, ez már művészet :)

    VálaszTörlés
  2. Megsütöttem, isteni finom, sokszor fogom készíteni!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabriella,ezek a csigák fantasztikusan finomak lettek.Még sosem sikerült ilyen jól a kakaós csigám,pedig sok receptet kipróbáltam már.Ezután már csakis így készítem.A Te receptjeidben még sosem csalódtam,a fotóid pedig gyönyörűek,egyből meghozzák a kedvet a sütögetéshez.Köszönöm ezt a finom receptet is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy ennyire ízlett. ...és boldogan olvasom, hogy tetszenek a receptjeim, fotóim. :)
      További kellemes időtöltést kívánok itt a blogomon és jó sütögetést! :)
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  4. Másodszorra sütöm a recepted szerint, szuper! Tökéletes a recept, könnyű dolgozni a tésztával, isteni finom a végeredmény. Épp eszik a gyerekek, és újfent döbbenten konstatálják, hogy mennyivel jobb, mint a bolti. Köszönöm a remek receptet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, boldogan olvasom, hogy ennyire ízlik a gyerkőcöknek Petra. Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
    2. Én köszönöm! Fahéjjal is nagyon finom, úgy próbáltátok már?

      Törlés
  5. Most készitettem a lányokkal (5 és 3), istenien néz ki, és jól szorakoztunk! Most együtt varjuk, hogy vegre kész legyen!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lett a csiga, jobb, mint a kedvenc pékségünké ;). Már csak a megfelelő sütést kell eltalálnom a gàztűzhelyemmel, 4-5 tepsivel sütöttem (dupla tésztából készült) és mindegyik "más". Fogok még csinálni máskor is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik, köszönöm, hogy írtál. :)
      További jó sütögetést kívánok!

      Törlés
  7. Gabikám! Nagyon örülök annak hogy Rád találtam mert igazi jó tökéletes recepteket közre adsz! Eddig soha nem csalódtam benned ! Kívánok neked nagyon jó egészséget! További szuper recepteketLegyen a családod nagyon büszke rád!

    VálaszTörlés