Kakaós torta - Apukám születésnapjára ❤
Puha kakaós tészta, nagyon finom, selymes kakaós krémmel. Szándékosan adtam ennek a tortának a "kakaós" csokoládétorta nevet, mert tele van finom sötét holland kakaóporral.
Saját ötletem alapján készítettem, nem követtem semmilyen receptet - csak úgy érzésre és elképzelés alapján állítottam össze - Apukám születésnapjára.
Ezen az estén mindig a szüleimnél vacsorázunk kis családommal és ezzel a tortával köszöntöttük fel Papit (Milán így hívja). A család összes tagja dicsérte a tortát, mennyire finom - főleg a férjem, aki még 2 nap múltán is erről beszélt.
A receptet 2018-ban osztottam meg az oldalamon, de mivel annyira szeretjük, most 2023-ban is ezt a tortát készítettem a Papám szülinapjára. Szeretném, ha egyszer Ti is elkészítenétek szeretteitek születésnapjára, biztos vagyok benne, hogy nagy sikeretek lesz!
Mivel már néhányszor elkészült, több fotó is van róla a különböző évekből.
Fotó: 2023.
Hozzávalók a tésztához:
18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
5 tojás
10 dkg kristálycukor
3 dkg holland kakaópor
7 dkg finomliszt
7 g sütőpor
A krémhez:
4 dl tej
52 g étcsokoládés pudingpor
(lehet készíteni sima csokoládés pudingporral is, amely kb. 49 g-os)
5 dkg kristálycukor
10 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor
15 dkg vaj
+ a díszítéshez kakaópor
M E G J E L E N T A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A krémhez fél dl tejben simára keverjük a pudingport egy csészében. Egy lábasba öntjük a maradék tejet a cukorral, majd hozzáöntjük a simára kevert pudingport is és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Majd a lábast hideg vízbe állítva, kevergetve teljesen kihűtjük! a krémet.
- A porcukrot a kakaóporral egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat és jól kihabosítjuk, végül összekeverjük a pudingporos krémmel. Lefedve betesszük a hűtőbe addig, míg elkészítjük a tésztát.
- A tortaforma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral - az oldalánál legyen kicsit magasabb a sütőpapír, mert elég magas lesz a tészta sütés közben. A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
- A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük (közben jól olvadjanak el benne a cukorszemcsék). Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, melyeket jól elkeverünk a habban. Végül 2-3 adagban hozzászitáljuk a liszt + kakaópor keverékét is, de ekkor már óvatosan - nem törve a habot - keverjük össze.
- Egyengessük a masszát a tortaformába, majd az előmelegített 160 fokon alsó-felső sütéssel kb. 45 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - végezzünk tűpróbát!) A megsült tésztát borítsuk ki sütőrácsra, hagyjuk hűlni!
- Ha kihűlt legalább langyosra, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni! Majd vízszintesen vágjuk fel 3 egyenlő tortalapra.
- A krémből egy kis részt tegyünk félre a torta tetején lévő díszítéshez, majd 1/3-ad részével töltsük meg az alsó tortalapot, rá a második lap, melyet szintén megkenünk egyenletesen a krémmel. Erre jön a harmadik lap. Szépen vonjuk be krémmel a torta tetejét és oldalát is. A félretett krémet töltsük nyomózsákba és díszítsük fel vele a torta tetejét.
- Tegyük 1-2 órára a hűtőbe (vagy egy egész éjszakára is lehet). Tálalás előtt szitálhatunk a tetejére kakaóport.
Fotó: 2018. - rusztikusan
Szia!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki!
Imádom a receptjeidet! 😊
Sütőpor sem kell a tésztájába?
Köszi 😃
Szia!
TörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a torta, és boldogan olvasom, hogy szereted a receptjeimet. :)
Nem tettem a tésztába sütőport...
Szép hetet kívánok és jó sütögetést!
Üdv.: Gabriella
Most csináltam meg a férjem születésnapjára, nagyon jól sikerült, a krém is pont jó mennyiségű lett - se túl sok, se túl kevés. Holnap fogjuk megkóstolni, de szerintem nagy sikere lesz és én sem álltam a konyhában ezért egy fél napot :) Köszönöm a receptet! Üdv Anita
VálaszTörlésKedves Gabriella,
VálaszTörlés25 cm és tortaformában, hogyan alakulnak az arányok?
Köszönöm szépen válaszát előre is!
Szabina
Édesapám szulinapjara en is megsutottem. Nagy sikere volt a mai családi vacsoran. Koszonom ezt a receptet (is).
VálaszTörlésKedves Gabriella,
VálaszTörlésCsodálatosak a receptek. Meg tennéd, hogy ezt a receptet is