Kakaós torta - Apukám születésnapjára ❤

Puha kakaós tészta, nagyon finom, selymes kakaós krémmel. Szándékosan adtam ennek a tortának a "kakaós" csokoládétorta nevet, mert tele van finom sötét holland kakaóporral.
Saját ötletem alapján készítettem, nem követtem semmilyen receptet - csak úgy érzésre és elképzelés alapján állítottam össze -  Apukám születésnapjára. 
Ezen az estén mindig a szüleimnél vacsorázunk kis családommal és ezzel a tortával köszöntöttük fel Papit (Milán így hívja). A család összes tagja dicsérte a tortát, mennyire finom - főleg a férjem, aki még 2 nap múltán is erről beszélt. 

A receptet 2018-ban osztottam meg az oldalamon, de mivel annyira szeretjük, most 2023-ban is ezt a tortát készítettem a Papám szülinapjára. Szeretném, ha egyszer Ti is elkészítenétek szeretteitek születésnapjára, biztos vagyok benne, hogy nagy sikeretek lesz!
Mivel már néhányszor elkészült, több fotó is van róla a különböző évekből.

Fotó: 2023.



Hozzávalók a tésztához:
18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
5 tojás
10 dkg kristálycukor
3 dkg holland kakaópor
7 dkg finomliszt
7 g sütőpor

A krémhez:
4 dl tej
52 g étcsokoládés pudingpor 
(lehet készíteni sima csokoládés pudingporral is, amely kb. 49 g-os)
5 dkg kristálycukor 
10 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor
15 dkg vaj

+ a díszítéshez kakaópor



M E G J E L E N T  A  MÁSODIK KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

 


Elkészítés:
  1. A krémhez fél dl tejben simára keverjük a pudingport egy csészében. Egy lábasba öntjük a maradék tejet a cukorral, majd hozzáöntjük a simára kevert pudingport is és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Majd a lábast hideg vízbe állítva, kevergetve teljesen kihűtjük! a krémet. 
  2. A porcukrot a kakaóporral egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat és jól kihabosítjuk, végül összekeverjük a pudingporos krémmel. Lefedve betesszük a hűtőbe addig, míg elkészítjük a tésztát.
  3. A tortaforma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral - az oldalánál legyen kicsit magasabb a sütőpapír, mert elég magas lesz a tészta sütés közben. A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
  4. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük (közben jól olvadjanak el benne a cukorszemcsék). Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, melyeket jól elkeverünk a habban. Végül 2-3 adagban hozzászitáljuk a liszt + kakaópor keverékét is, de ekkor már óvatosan - nem törve a habot - keverjük össze.
  5. Egyengessük a masszát a tortaformába, majd az előmelegített 160 fokon alsó-felső sütéssel kb. 45 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - végezzünk tűpróbát!) A  megsült tésztát borítsuk ki sütőrácsra, hagyjuk hűlni!
  6. Ha kihűlt legalább langyosra, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni! Majd vízszintesen vágjuk fel 3 egyenlő tortalapra.
  7. A krémből egy kis részt tegyünk félre a torta tetején lévő díszítéshez, majd 1/3-ad részével töltsük meg az alsó tortalapot, rá a második lap, melyet szintén megkenünk egyenletesen a krémmel. Erre jön a harmadik lap. Szépen vonjuk be krémmel a torta tetejét és oldalát is. A félretett krémet töltsük nyomózsákba és díszítsük fel vele a torta tetejét.
  8. Tegyük 1-2 órára a hűtőbe (vagy egy egész éjszakára is lehet). Tálalás előtt szitálhatunk a tetejére kakaóport.




Fotó: 2018. - rusztikusan





Jó étvágyat!  

Megjegyzések

  1. Szia!
    Nagyon jól néz ki!
    Imádom a receptjeidet! 😊
    Sütőpor sem kell a tésztájába?
    Köszi 😃

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a torta, és boldogan olvasom, hogy szereted a receptjeimet. :)
      Nem tettem a tésztába sütőport...
      Szép hetet kívánok és jó sütögetést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  2. Most csináltam meg a férjem születésnapjára, nagyon jól sikerült, a krém is pont jó mennyiségű lett - se túl sok, se túl kevés. Holnap fogjuk megkóstolni, de szerintem nagy sikere lesz és én sem álltam a konyhában ezért egy fél napot :) Köszönöm a receptet! Üdv Anita

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabriella,
    25 cm és tortaformában, hogyan alakulnak az arányok?
    Köszönöm szépen válaszát előre is!
    Szabina

    VálaszTörlés
  4. Édesapám szulinapjara en is megsutottem. Nagy sikere volt a mai családi vacsoran. Koszonom ezt a receptet (is).

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gabriella,
    Csodálatosak a receptek. Meg tennéd, hogy ezt a receptet is

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban