Pupusas
A pupupas Salvador nemzeti étele, egy töltött tortilla változat. Náluk 'pupusa' a neve - mi magyarok, többes számban nevezve pupusasnak hívjuk.
Gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni, ráadásul a töltelék is a kedvünk és a hűtőnk tartalma szerint variálható (sajt, sonka, kolbász, szalonna, lila hagyma, új hagyma, paprika, sajt vagy amivel csak el tudjuk képzelni).
A rohanós hétköznapok vacsorájaként vagy a takarítós, vásárlós szombat ebédjeként remek ötlet. De reggelire is kitűnő... Nálunk most toplistás lett.
Akárhányszor láttam ennek az ételnek a fotóját, mindig nagyokat nyeltem. ...és most végre elkészítettem. Amennyire egyszerű, annyira finom! Teljesen odavagyok érte! Úgy érzem, minden héten meg kellesz sütnöm legalább egyszer - amíg rá nem ununk. 😊
Hozzávalók:
6 darabhoz
30 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
0,5 dl olaj (50 ml)
kb 1,2 dl víz (120 ml)
A töltelékhez:
15 dkg császár szalonna
3 evőkanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb szál újhagyma
10 dkg reszelt sajt
só, őrölt bors ízlés szerint
(A töltelékhez bármi mást tehetünk, amit szeretünk vagy amit a hűtőben találunk.)
MÁR K É T S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M IS MEGJELENT!
Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd az olaj és a víz hozzáadásával tésztát kapunk. Gombócra formázzuk, becsomagoljuk egy fóliába és addig pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
- A császár szalonnát kis kockákra vágjuk és félig átsütjük.
- A fokhagymát, újhagymát, megpucoljuk, megmossuk és apróra vágjuk.
- Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a reszelt sajtot, a szalonnát, fokhagymát, hagymát - sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (nekem már nem kellett fűszerezni semmivel).
- A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk ovális vagy kör alakra, de vékonyra (kb. 2 mm vékonyra). A tészta közepére helyezzük a tölteléket, két szélét összecsípjük, picit ellapítjuk.
- A teflon serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a tésztát, majd a közepesnél picit kisebb lángon megsütjük mindkét oldalát kb. 2-2 percig. (2 perc az egyik oldal, 2 perc a másik oldal.)
Tipp:
A teflon serpenyőben olaj vagy egyéb zsiradék nélkül is süthetjük, de én a császár szalonna megmaradt zsiradékából tettem a serpenyőbe 1 kávéskanálnyi zsírt minden sütés előtt - ezáltal még finomabb lett - szerintem.
Munkafolyamat
Érik a cseresznyénk!
Minden szabad percemet a cseresznyefa alatt töltöm... :)
Ez a kedvenc gyümölcsöm - csak kár, hogy olyan hamar leérik.
Jó étvágyat!
Ha a hangot hallhatnád akkor most jó nagy nyelésekre lettél volna figyelmes. Nagyon guszta akár a pupusas, akár cseresznye mindkettőt szívesen fogadnám itt előttem:-)) Ezt biztos kipróbálom!
VálaszTörlés:-)) Érdemes Éva, mert nagyon finom! Én most nagy rajongója lettem.
TörlésÖrülök, hogy tetszenek a képek, köszönöm.
Gyönyörűek és kívánatosak a töltött lepényeid! a fotóid pedig művésziek!
VálaszTörlésA cseresznyéstáladba beleszerettem. :)
Aranyos vagy Marisz, köszönöm szépen! :)
TörlésA tálacskát meg lehet vásárolni a webáruházban... ;)
Nagyon guszta, tetszik :-) Bár még nem hallottam róla, de biztosan ízlene nekünk is! Nagyon szép a terítéked, főleg így a szabadban :-) És egy tálka cseresznyét is küldhetnél :-) :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin, nagyon kedves vagy. :)
TörlésKüldök én nagyon szívesen cseresznyét... :)
Húh, ez aztán nagyon guszta! Most én nyelek nagyokat! :)
VálaszTörlésIgaz? Na én is így voltam vele, amíg csak nézegettem. :) Készítsd el, meglátod, milyen finom és egyszerű.
TörlésÖrülök, hogy benéztél hozzám.
Igaz némi módosítással de elkészítettem, isteni finom :)) Könnyű és gyorsan kész van, rögtön dupla adagot készítettem, élesztővel és sült zsírral olaj helyett, nagyon finom lett. Tölteléknek meg minden olyan belekerült amit pl pizzán szeretünk, 16 darab lett a dupla mennyiségből, nem is lett két ugyan olyan ízű :D kicsit zsákbamacska, hogy épp amit elvettünk az milyen ízű...
VálaszTörlésSzia Rita!
TörlésÖrömmel olvasom, hogy elkészítetted és ízlik, köszönöm, hogy megírtad.
Valóban nagyon egyszerű és finom + azt teszünk bele, ami otthon van - ezért szerettem meg én is.
What lovely pictures. I hope to try something like this soon. I would love to own some Hugnarian dinner ware too! Here in Canada we call a baby held on the back of its mother in a tight bunting basket harness Papus. lol
VálaszTörlésEz olyan régóta izgat engem ez a pupusas... Olyan jól néz ki! Ki is fogom próbálni hamarosan... Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKriszti tényleg nagyon finom, ki kell próbálnod!! :)
TörlésEz nagyon guszta! Szerinted mennyire áll el másnapig? Kirándulásra vinném, éhhalál ellen ;-)
VálaszTörlésHát... nálunk másnapig még egyszer sem maradt meg, úgyhogy fogalmam nincs, milyen lehet másnaposan... :)
TörlésÉn még csak a nagyokat nyelés szintjén tartok. Pedig jó néhány helyen megcsodáltam már, de azt hiszem, most megadtad az utolsó löketet:-)
VálaszTörlés:) Remélem, jó nagy lökést adtam? Feltétlenül készítsd el!
TörlésÉn is elkészítettem...A siker nem maradt el..Finom krémes lett a töltelék..Kívül kellemesen roppanós,de egyébként finom puha a tésztája..Hamar elfogyott..Párom boldogan és elismerően hümmögött,miközben jóízűen falatozott..
VálaszTörlésKöszönöm a receptet!!!
Nagyon szívesen Márta, örülök, hogy ízlett. :)
TörlésÉn is köszönöm Gabriella a receptet, ez volt ma a vacsi :)
VálaszTörlésTovábbi sok-sok sikert kívánok!
Üdvözlettel:
Melinda
Szívesen Melinda. Örömmel olvasom, hogy Te is elkészítetted és ízlett Nektek is. :)
TörlésKöszönöm, hogy megírtad.
Üdvözlettel:
Gabriella
Kedves Gabriella,
VálaszTörlésmár régóta szemezek ezzel a recepttel és tőlem függetlenül a férjem is megtalálta, sőt kérte, hogy készítsem el. Nagyon gyors és isteni finom. Nagyon köszönöm :)
Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ízlik Nektek is.
TörlésSzívesen - én pedig köszönöm, hogy megírtad.
Vacsira készítettem el és nagyon jót ettünk belőle! Egyszerű és ízletes :)!
VálaszTörlésKöszi a finom receptet!!!!
Szívesen Nóri, örülök, hogy ez is ízlett. :)
TörlésNagyon jó recept, már többször is készítettem, de mindig nyers marad az összeillesztésnél, pedig nagyon vékonyra nyújtom. Mit csinálok rosszul?
VálaszTörlésKedves Gabriella!
TörlésPróbáld az összeillesztést is minél kevesebb tésztával megoldani, illetve ezt a részt valóban alacsony lángon, több ideig süsd a serpenyőben, hogy tutira átsüljön szépen.
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésNagyon szeretem ezt a receptet, rengetegszer csináltam már, mindig más töltelékkel. Laktató, gyakran csinálom másnapra is reggelinek, kirándulásra.
Másik kedvencem a kakaós-fahéjas csavart rúd! Dupla adaggal készítem mindig!
Köszönöm ezt és a többi finom receptet!
Kedves Kitti!
TörlésNagyon szívesen a recepteket. Örömmel olvasom, hogy ennyire ízlenek a blogomról elkészített finomságok. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.
További jó sütögetést kívánok!
Kedves Gabriella, köszönöm, hogy nemrég megosztottad a facebookon is ezt a receptet. Azóta elhatároztam, hogy elkészítem, nem is bántam meg. Nagyon-nagyon finom és különleges. A férjem szkeptikusan figyelte, hogy hogyan tudom én ezt serpenyõben megsütni, de a végeredmény lenyûgözte.... és nemcsak õt, a 20 hónapos kisfiúnk is örömmel fogyasztotta. Biztosan többször is el fogom készíteni. Szintén egyidõben ezzel, elkészítettem a gyümölcsös-tejes-pitét is, eper-cseresznye-málna változatban, az is nagyon ízlett, egy vékony réteg a tésztából tömör lett, gondolom, hogy felszívta a gyümölcsök levét, de nem rontott a végeredményen (egy kis tejszínhabbal a tetején még ízletesebb volt). A férjem este csak annyit mondott, hogy nem is érti miért kapott egy napon ennyi finomságot. :) ;)
VálaszTörlésKedves Marika!
TörlésBoldogság olvasni soraidat, örülök, hogy ennyire ízlett nektek a pupusas és a tejes pite is. (Egyébként a tejes pite nem egészen tészta állagú sütemény, az állagának itt-ott pudingszerűnek kell lennie.)
Köszönöm szépen, hogy írtál.
További kellemes időtöltést kívánok neked az oldalon és jó sütögetést - a férjed legnagyobb örömére is. :)
Üdv.
Szia. Szeretném megkérdezni, hogy ez a pupusas elkészíthető e más lisztből is? Zabpehely liszt, tk liszt, graham liszt, stb. Ilyen esetben is ugyanezt a mennyiséget kell belerakni? Köszi a valaszt (most tanuljatok bele a sütés főzésbe, és igyekszem viszonylag egészséges(ebb) verziókat elkészíteni)
VálaszTörlésEzt esetleg le lehet fagyasztani is,valaki próbálta már úgy?
VálaszTörlés