Túrós ökörszem

Szombat este, amikor Anyukáméknál voltunk, kitalálta, hogy vasárnap süthetnék egy tepsi túrós bélest. Én viszont már évek óta nézegetem az egyik könyvemben ezt a túrós ökörszemet, de valahogy soha nem jutottam odáig, hogy el is készítsem. Vasárnap tehát gondoltam egy nagyot: sütök egy tepsi bélest/batyut és egy tepsi ökörszemet is, hogy mindenki kedvére tegyek. Mivel nem akartam kétféle tésztát dagasztani, az ökörszem is a  kedvenc túrós batyum receptje alapján készült, csak a formázás más. Jó kis majszolgatni való tízóraira, uzsonnára. Puha, foszlós kelt tészta, ízletes túrótöltelék.




Hozzávalók a tésztához:
16 darabhoz
60 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 csipet só
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
8 dkg porcukor + 1 teáskanál kristálycukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen citrom)
1 kis kupica rum (kb. 1 evőkanálnyi)

A töltelékhez:
25 dkg túró
5 dkg búzadara
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
8 dkg kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 nagyobb tojás sárgája
fél citrom leve

+ a tetejére 1 felvert tojás


A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:

www.pottyosotthon.hu 

 

Elkészítés:
  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a teáskanálnyi kristálycukorral.
  2. Az átszitált liszttel elkeverjük a porcukrot, a sót, a reszelt citrom héját, majd hozzáadjuk a vajat, tojást, rumot, a felfuttatott élesztőt  és jól összedolgozzuk, majd bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy, de ne ragacsos legyen a tészta. (Pici liszt vagy pici tej hozzáadásával korrigáljunk rajta a megfelelő állag érdekében.) Letakarva fél óráig kelesztjük.
  3. A töltelékhez a hozzávalókat jól összekeverjük.
  4. A megkelt tésztát 16 egyenlő részre osztjuk, kis zsemléket formázunk belőlük és kelni hagyjuk kb. 30 percig. Majd a tenyerünkkel enyhén lenyomjuk mindegyik "zsemlét" és az ujjunkkal mindegyik közepére csinálunk egy mélyedést, melybe beletesszük a túrós tölteléket. (Ne töltsük nagyon púposan a töltelékkel, mert sütés/kelés közben még fog felemelkedni egy kicsit.)
  5. A tésztát körbekenjük a felvert tojással (a tölteléket nem), majd sütőpapíros vagy kivajazott/lisztezett tepsibe tesszük egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.) 
  6. A megsült tésztát egy fatálcára tesszük és letakarjuk egy tiszta konyharuhával 10 percre. 
  7. Aztán langyosan - vagy kihűlve - már fogyaszthatjuk is.
 
Tipp:  Amikor kivesszük a sütőből és esetleg némelyikben kipúposodik a töltelék, amíg még meleg a tészta, óvatosan nyomkodjuk lentebb a tölteléket, hogy szép legyen.


Munkafolyamatok képekben

 



 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon szép lett, szívesen venném holnap tízóraira :) ;)

    VálaszTörlés
  2. Én most találtam rá, nagyon hívogató. Úgy döntöttem elkészítenem ma.

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Elhiszem Vicuska, mert nagyon finom.
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  4. Nagyon jól néznek ki ezek a kis szemecskék:))

    VálaszTörlés
  5. De jó hogy újra jelentkeztél nagyon guszta ,szépek a képek mint mindíg.:)

    VálaszTörlés
  6. De nagyon szépek lettek, szebbek mint a könyvben :-) Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  7. szia, milyen programon süttöd? alsó-felső vagy légkeverésen? köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Általában légkeveréssel szoktam az ilyesmit.

      Törlés
  8. Nagyon guszta! Vajon megsüthetem előző nap is?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban