2015. március 26., csütörtök

Túrós ökörszem

Szombat este, amikor Anyukáméknál voltunk, kitalálta, hogy vasárnap süthetnék egy tepsi túrós bélest... Én viszont már évek óta nézegetem az egyik könyvemben ezt a túrós ökörszemet, de valahogy soha nem jutottam odáig, hogy el is készítsem. Vasárnap tehát gondoltam egy nagyot: sütök egy tepsi bélest/batyut és egy tepsi ökörszemet is, hogy mindenki kedvére tegyek. Mivel nem akartam kétféle tésztát dagasztani, az ökörszem is a  kedvenc túrós batyum receptje alapján készült, csak a formázás más. Jó kis majszolgatni való tízóraira, uzsonnára.




A pöttyös kerámiák és a fehér fa tálca megtalálható a webáruházban is az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 

Hozzávalók a tésztához:
(16 darabhoz)
60 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 csipet só
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
8 dkg porcukor + 1 teáskanál kristálycukor
2 tojás
fél citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen citrom)
1 kis kupica rum (kb. 1 evőkanálnyi)

A töltelékhez:
25 dkg túró
5 dkg búzadara
1 teáskanál vanília kivonat (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
8 dkg kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 nagyobb tojás sárgája
fél citrom leve

+ a tetejére 1 felvert tojás
16 szem megtisztított mazsola




 

Elkészítés:
1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a teáskanálnyi kristálycukorral.
Az átszitált liszttel elkeverjük a porcukrot, a sót, a reszelt citrom héját, majd hozzáadjuk a vajat, tojást, rumot, a felfuttatott élesztőt  és jól összedolgozzuk, majd bedagasztjuk a tésztát. Letakarva fél óráig kelesztjük.
2. A töltelékhez a hozzávalókat jól összekeverjük.
3. A megkelt tésztát 16 egyenlő részre osztjuk, kis zsemléket formázunk belőlük és kelni hagyjuk kb. 30 percig. Majd a tenyerünkkel enyhén lenyomjuk mindegyik "zsemlét" és az ujjunkkal mindegyik közepére csinálunk egy mélyedést, melybe beletesszük a túrós tölteléket. (Ne töltsük nagyon púposan a töltelékkel, mert sütés/kelés közben még fog felemelkedni egy kicsit.)
4. A tésztát körbekenjük a felvert tojással (a tölteléket nem), majd sütőpapíros vagy kivajazott/lisztezett tepsibe tesszük egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.) 
5. A megsült tésztát egy fatálcára tesszük, mindegyik közepére gyorsan belenyomunk 1 szem mazsolát és letakarjuk egy tiszta konyharuhával 10 percre. 
Aztán langyosan - vagy kihűlve - már fogyaszthatjuk is.
 
Tipp:  Amikor kivesszük a sütőből és esetleg némelyikben kipúposodik a töltelék, amíg még meleg a tészta, óvatosan nyomkodjuk lentebb a tölteléket, hogy szép legyen.


 

Jó étvágyat!

Végül egy kis fotó a könyvemből...
Régóta szemezek vele, ideje volt megsütni.

16 megjegyzés:

  1. Már bocs, de határozottan úgy néz ki, mint egy .... khmmm..... női kebel:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam, hogy valaki meg fogja ezt említeni, mert nekem is eszembe jutott ez róla. ;)

      Törlés
  2. Nagyon szép lett, szívesen venném holnap tízóraira :) ;)

    VálaszTörlés
  3. Én most találtam rá, nagyon hívogató. Úgy döntöttem elkészítenem ma.

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. Elhiszem Vicuska, mert nagyon finom.
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  5. Jaj, de cuki kis falatkák! Hát igen, a mazsola miatt kicsit ciciformájú, de a pasik annál inkább szeretni fogják, nemde?? :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néznek ki ezek a kis szemecskék:))

    VálaszTörlés
  7. De jó hogy újra jelentkeztél nagyon guszta ,szépek a képek mint mindíg.:)

    VálaszTörlés
  8. De nagyon szépek lettek, szebbek mint a könyvben :-) Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés