Darás metélt vagy grízes tészta házi sárgabaracklekvárral
Gyerekkorom kedvence, most pedig már a fiaim kedvence is. Annak idején az iskolai menzán is nagyon szerettem, de valljuk be: itthon készítve még finomabb! Főleg házi sárgabarack lekvárral leöntve. De fogyasztható porcukorral is.
Hozzávalók:
4 személyre
25 dkg széles metélt
15 dkg búzadara
2 evőkanál olaj vagy zsír
2 csipet só
kb. 1,5 dl víz
A tálaláshoz:
esetleg porcukor
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat vagy a zsírt, majd a búzadarát közepes lángon, folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Ha szép lett a színe, félrehúzzuk a lángról, meghintjük egy csipet sóval, összekeverjük, majd öntünk rá 1,5 dl vizet (óvatosan, mert a víztől gőz csapódik fel). Összekeverjük és alacsony lángon kevergethetjük még 1-2 percig, majd lefedve 10 percig állni hagyjuk, hogy a búzaszemek megduzzadjanak.
- Egy lábasban vizet forralunk. Amikor már majdnem forr, teszünk bele 1 csipet sót, majd a száraztésztát is. Közepestől alacsonyabb lángon 6-8 perc alatt megfőzzük a tésztát - közben néha megkeverjük, ne ragadjon le a lábas aljára.
- A megfőtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a pirított grízzel.
- Sárgabarack lekvárral és/vagy porcukorral tálaljuk.
A széles metéltet házilag is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 2 db tojás, 1 kávéskanál só, esetleg pici víz.
Elkészítés:
A tojásokat összekeverjük a sóval.
A kimért lisztet a gyúrótáblára öntjük egy kupacba. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a tojást és elkezdjük összeállítani, összegyúrni a tésztát. A tojás méretétől függően kellhet hozzá pici víz, hogy össze tudjon állni jól a tészta. Ha szükség van vízre is, ezt csak fokozatosan szinte cseppenként adjuk hozzá.
Ha már nagyon szép sima a tészta, nincsenek benne csomók, gombóccá formázzuk és egy enyhén nedves konyharuhával szorosan letakarjuk, hogy ne tudjon kiszáradni és 30 percig pihentetjük.
Ezután az enyhén meglisztezett gyúrótáblán elkezdjük kinyújtani a tésztát kb. 2 mm vastagra, tehát nagyon vékonyra. Nyújtás közben forgathatjuk a tésztát, néha picit alá is lisztezhetünk, ha kell.
Utána a tésztát feltekerjük a sodrófára és hosszanti irányban kettévágjuk a sodrófán, ezáltal leesik a sodrófáról. Ezáltal hosszú téglalapokat kapunk egymásra halmozva. Az így kapott tésztát kb. 5-6 mm széles csíkokra vágjuk.
Ha a metéltek egy picit összeragadnak, meghinthetjük, megforgathatjuk pici liszttel, majd szétterítve megszárítjuk.
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Én is nagyon szeretem a grízes tésztát. Gyors és ízletes, házi lekvárral pedig különösen finom. Csodásak a virágaid, és a róluk készült képek is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea. :)
TörlésEbből is látszik, mennyire virágrajongó vagyok...
Húh, de régen ettem "darázs" tésztát (gyerekkoromban azt hittem, hogy így hívják). Jó ötlet egyik napra. Nagyon szép képeket készítettél a csodaszép virágaidról! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon aranyos vagy.
TörlésKedves Gabriella, megkérlek szépen, leírnád kérlek, hogyan készül a házi szélesmetélt ? Köszönöm szépen előre is:-)
VálaszTörlésLeírtam a recept végére a széles metélt elkészítését. :)
Törlés