2014. augusztus 1., péntek

Darás metélt avagy grízes tészta házi sárgabaracklekvárral + virágok

Szeretitek a grízes tésztát? Én egyenesen imádom! Nem csak egyszerű, rendkívül finom is. Gyerekkoromban már az iskolai menzán is a kedvencem volt, de valljuk be, itthon készítve még finomabb. A férjem nem szereti, de a kisfiamnak és magamnak nagyon gyakran elkészítem - gondoltam, miért ne kerülhetne fel a blogra is...? Előfordul, hogy van időm és kedvem tésztát gyúrni és nyújtani (muszáj néha használni a tésztanyújtó gépet, ha már megvan :)), de sajnos az idő hiánya miatt általában a boltban vásárolom hozzá a száraz tésztát.

A pöttyös kerámia tányér az alábbi linken megtalálható a webáruházban: www.pottyosotthon.hu



Hozzávalók: 4 személyre
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- vagy 25 dkg száraz tészta/metélt (ha nem otthon készítjük a tésztát) 

- 8 dkg búzadara
- 3-4 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír
- 2 csipet só
- kb. 1 dl víz

A tálaláshoz:
- esetleg porcukor




Elkészítés:
1. Ha magunk készítjük a tésztát, akkor a lisztből és tojásból tésztát gyúrunk annyi víz hozzáadásával, hogy kemény, de azért nyújtható tésztát kapjunk. Jó vékonyra kinyújtjuk, majd kb. 8 mm széles, 10 cm hosszú metéltekre vágjuk.
2. A tésztát bő, sós vízbe tesszük (2 csipet sót tegyünk a vízbe) és megfőzzük. Majd leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük.
3. De amíg a tészta fő: a búzadarát forró zsiradékban világosbarnára pirítjuk (vagy olajban vagy zsírban), közben folyamatosan kevergetjük alacsony lángon, mert először nehezen akar pirulni, majd hirtelen barnulni kezd. Ha már van egy kis világosbarna színe, akkor hozzáadunk kb. 1 dl vizet és még kis ideig alacsony lángon tovább kevergetjük, majd elzárjuk alatta a lángot és 1-2 percig így hagyjuk. Ha esetleg picit összeállna a dara, fakanállal szétkevergetjük. Majd a megfőtt, leszűrt tésztát ráöntjük a darára és jól összekeverjük.
4. Sárgabaracklekvárral tálaljuk. (Én nem szoktam, de ha valakinek hiányzik róla, meg lehet szórni pici porcukorral is.)


 

Jó étvágyat!


Néhány virág a kertemből és teraszomról...
...csak mert imádom őket nézegetni, babusgatni, na és persze fotózni. :)



 
















Ezt a pici tavaszi csokrot pedig a kisfiamtól kaptam még májusban
- a férjem füvet nyírt az udvaron, a kisfiam odaszaladt hozzám és azt mondta:
"Anya, ezeket a kis virágokat megmentettem neked a fűnyírótól." :)


4 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem a grízes tésztát. Gyors és ízletes, házi lekvárral pedig különösen finom. Csodásak a virágaid, és a róluk készült képek is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea. :)
      Ebből is látszik, mennyire virágrajongó vagyok...

      Törlés
  2. Húh, de régen ettem "darázs" tésztát (gyerekkoromban azt hittem, hogy így hívják). Jó ötlet egyik napra. Nagyon szép képeket készítettél a csodaszép virágaidról! :)

    VálaszTörlés