Darás metélt vagy grízes tészta házi sárgabaracklekvárral

Gyerekkorom kedvence, most pedig már a fiaim kedvence is. Annak idején az iskolai menzán is nagyon szerettem, de valljuk be: itthon készítve még finomabb! Főleg házi sárgabarack lekvárral leöntve. De fogyasztható porcukorral is.




Hozzávalók: 
4 személyre
25 dkg széles metélt  

15 dkg búzadara
2 evőkanál olaj vagy zsír
2 csipet só
kb. 1,5 dl víz

A tálaláshoz:
esetleg porcukor


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat vagy a zsírt, majd a búzadarát közepes lángon, folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Ha szép lett a színe, félrehúzzuk a lángról, meghintjük egy csipet sóval, összekeverjük, majd öntünk rá 1,5 dl vizet (óvatosan, mert a víztől gőz csapódik fel). Összekeverjük és alacsony lángon kevergethetjük még 1-2 percig, majd lefedve 10 percig állni hagyjuk, hogy a búzaszemek megduzzadjanak. 
  2. Egy lábasban vizet forralunk. Amikor már majdnem forr, teszünk bele 1 csipet sót, majd a száraztésztát is. Közepestől alacsonyabb lángon 6-8 perc alatt megfőzzük a tésztát - közben néha megkeverjük, ne ragadjon le a lábas aljára. 
  3. A megfőtt tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a pirított grízzel. 
  4. Sárgabarack lekvárral és/vagy porcukorral tálaljuk.

A széles metéltet házilag is elkészíthetjük.
Hozzávalók: 
25 dkg finomliszt, 2 db tojás, 1 kávéskanál só, esetleg pici víz.
Elkészítés:
A tojásokat összekeverjük a sóval.
A kimért lisztet a gyúrótáblára öntjük egy kupacba. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a tojást és elkezdjük összeállítani, összegyúrni a tésztát. A tojás méretétől függően kellhet hozzá pici víz, hogy össze tudjon állni jól a tészta. Ha szükség van vízre is, ezt csak fokozatosan szinte cseppenként adjuk hozzá. 
Ha már nagyon szép sima a tészta, nincsenek benne csomók, gombóccá formázzuk és egy enyhén nedves konyharuhával szorosan letakarjuk, hogy ne tudjon kiszáradni és 30 percig pihentetjük.
Ezután az enyhén meglisztezett gyúrótáblán elkezdjük kinyújtani a tésztát kb. 2 mm vastagra, tehát nagyon vékonyra. Nyújtás közben forgathatjuk a tésztát, néha picit alá is lisztezhetünk, ha kell. 
Utána a tésztát feltekerjük a sodrófára és hosszanti irányban kettévágjuk a sodrófán, ezáltal leesik a sodrófáról. Ezáltal hosszú téglalapokat kapunk egymásra halmozva. Az így kapott tésztát kb. 5-6 mm széles csíkokra vágjuk. 
Ha a metéltek egy picit összeragadnak, meghinthetjük, megforgathatjuk pici liszttel, majd szétterítve megszárítjuk.


Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Én is nagyon szeretem a grízes tésztát. Gyors és ízletes, házi lekvárral pedig különösen finom. Csodásak a virágaid, és a róluk készült képek is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea. :)
      Ebből is látszik, mennyire virágrajongó vagyok...

      Törlés
  2. Húh, de régen ettem "darázs" tésztát (gyerekkoromban azt hittem, hogy így hívják). Jó ötlet egyik napra. Nagyon szép képeket készítettél a csodaszép virágaidról! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabriella, megkérlek szépen, leírnád kérlek, hogyan készül a házi szélesmetélt ? Köszönöm szépen előre is:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Leírtam a recept végére a széles metélt elkészítését. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban