2014. március 28., péntek

Sajtos roló

Gyerekkoromban rajongtam ezért a sós süteményért, de olyan rég ettem már. Bevallom, a bolti változatot soha nem szerettem a benne lévő krém miatt. De ezzel a házi készítésű főzött sajtkrémmel nagyon-nagyon finom! Egész nap rájártam, végül el kellett dugnom saját magam elől, különben nem tudom, mivel kínáltam volna meg a délután érkezett vendégeket. :) Ha esetleg Ti is a krém miatt nem szerettétek eddig, nyugodt szívvel ajánlom Nektek ezzel a krémmel készítve.

A pöttyös kézműves kerámiáért látogass el a webáruházba az alábbi linkre kattintva:






Hozzávalók:  
20 darab nagy vagy 40 darab kis roló formához
 1 csomag leveles tészta (500 g)

A töltelékhez:
 4 tojássárgája
 3 dkg liszt
 só ízlés szerint
 őrölt szerecsendió (elhagyható, de finom pikáns ízt ad a krémnek - viszont óvatosan vele, mert elég intenzív íze van)
 2 dl tej
 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
 20 dkg reszelt trappista sajt

+ a tetejére felvert tojás

+ 5 dkg reszelt trappista sajt a rolók végeire


  
 




Elkészítés:
1. A krémhez a lisztet simára keverjük a tojássárgákkal, fűszerezzük a sóval, szerecsendióval, majd hozzáadjuk a tejet és a reszelt sajtot is és alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük a krémet. (Gyorsan hűteni úgy lehet, hogy a tálat hideg vízbe állítjuk és folyamatosan kevergetjük a krémet - pillanatok alatt kihűl.)
2. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és kihabosítjuk a krémet.
3. A kiolvadt leveles tésztát kinyújtjuk vékonyra és 2 cm széles csíkokra vágjuk, melyet rácsavarunk srégen a roló formára. (ha szeretnénk, hogy nagyon könnyen lecsússzon a tészta sütés után a formáról, érdemes picit bekenni a formát vajjal. 
4. A tésztát sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük a felvert tojással és előmelegített, 200 fokos légkeveréses sütőben aranybarnára sütjük. A megsült tésztát levesszük a formáról és hűlni hagyjuk.
5. A krémet beletesszük egy habzsákba (vagy egy zacskóba, melynek sarkát kivágjuk) és belenyomjuk elosztva minden rolóba. (nem kell túl sok krém egy-egy rolóba, de ügyeljünk arra, hogy egyenletesen helyezkedjen el a krém benne)
6. Majd a rolók végeit belemártjuk a reszelt sajtba.






Jó étvágyat!

23 megjegyzés:

  1. Ez a kedvencem! Küldesz? Micsoda guszta fotók!

    VálaszTörlés
  2. A boltit sosem szerettem, nálunk meg nem készült, de a házi az más, légies töltelék, az jöhet:) Nagyon szép a kerámia is:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek a sajtos rolóid is és a piros pöttyös készleted is! Azt hiszem ezt a sajtost én is szeretném.

    VálaszTörlés
  4. Hol lehet roló formát venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magdika háztartási boltokban biztos lehet kapni ilyen formát...

      Törlés
  5. De jól néznek ki! Ezt szívesen megkóstolnám én is :-) Boltit nem nagyon szoktam venni, olyan nehéznek tűnnek, a tiéd biztosan sokkal fincsibb :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Tudom ajánlani ezt a receptet, olyan jó könnyű és finom benne a krém.

      Törlés
  6. Régi nagy kedvenc :) Ezek a kerámiák pedig gyönyörűek, sok sikert kívánok neked!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszták! Szeretem én is és hasonló főzött krémet használok! A pöttyösök jól néznek ki:)

    VálaszTörlés
  8. Nem nagyon szeretem a bolti leveles tésztát használni, mert nem vagyok biztos benne, hogy egészséges fajta zsiradék van benne. Milyen típusú házi tésztával lehet helyettesíteni a levelesen kívül, hogy hasonlóan könnyű legyen, de lejöjjön a formáról?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Esetleg a sajtos leveles süteményem receptje által készített házi tésztával meg lehet próbálni - az alábbi linken található ez a tészta:
      http://gabicsek.blogspot.hu/2012/04/sajtos-leveles-sutemeny-avagy-sajtos.html

      Ha olajjal vagy olvasztott vajjal bekenjük a formát, akkor le kell jönnie a formáról a tésztának... és ez a tészta elég könnyű.

      Törlés
    2. Nagyon guszták a rolóid, ki fogom próbálni ezt a fajta sajtkrémet. Esetleg ötletként, én a formákat hurkapálcikára fűzöm fel (3 db fér el) s úgy fektetem a tepsi oldalára, így nem lesz "talpa" a süteménynek.

      Törlés
    3. Kedves Zsuzsa!
      Örülök, hogy tetszenek, érdemes kipróbálni ezzel a krémmel, nagyon finom!
      A hurkapálcikás ötletet nagyon köszönöm, legközelebb így készítem. :)
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  9. Gyerekkori nagy kedvenc !Kész retró . Köszi :)

    VálaszTörlés
  10. köszi, a receptet, éppen a hét végére akarok csinálni, itt korrekten meg van az arány adva, én kicsiket csinálok, buliba, sok kisgyerek lesz

    VálaszTörlés