Cseresznyés álompite

Nagyon szeretem a nyarat > ilyenkor tele van a kertünk gyümölcsökkel és zöldségekkel. A nyár beköszöntével számomra eljön a kánaán! Eper, cseresznye, meggy, dinnye, barack, szilva, szőlő... 
Kezdem a cseresznyével, mivel az eperrel együtt ez az első gyümölcsünk a kertben. Ilyenkor nagyon szeretek elballagni a kert végére, ropogós cseresznyét szedni egy tállal a kezemben - ott csend van, nyugalom és madárcsicsergés. Miután a házban megmostam a gyümölcsöt, visszaballagok a kertbe és megállás nélkül csak eszem és eszem, nem bírom abbahagyni. :) De mivel hála az égnek, rengeteg gyümölcs van a fán, nem győzzük megenni frissen, így marad bőven a süteménybe is.
Ez a cseresznyés pite volt a hétvégi süteményünk. Tegnap itt voltak a nagynénéim és unokatesóm is > nagyon ízlett mindenkinek ez a pite! Igaz "Jojika"? :) A tésztája annyira puha, csak úgy eteti magát a zamatos gyümölccsel együtt. Egy álom ez a sütemény!
 



Hozzávalók a tésztához:  
kb. 30-20 cm-es tepsihez
 50 dkg finomliszt
 15 dkg kristálycukor
 2 dl tejföl
 1 egész tojás
 4-5 dkg vaj vagy zsír (esetleg margarin)
 1 teáskanál sütőpor
 csipet só

A töltelékhez:
 1 kg cseresznye
 5 dkg darált dió
 kb. 5 dkg kristálycukor
 2 evőkanál zsemlemorzsa

A tetejére:
 1 tojássárgája
 porcukor


Elkészítés:
  1. A lisztben elkeverem a sütőport, sót, majd a többi hozzávalóval gyorsan összegyúrom, és sima tésztává dolgozom. (A vajat adom hozzá utoljára, hogy lássam mennyi kell a tésztához ahhoz, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjak.)
  2. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálok belőle, fóliába csomagolom, és 1-2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetem.
  3. A cseresznyét megmosom, kimagozom, ízlés szerint becukrozom, lecsepegtetem. Összekeverem az 5 dkg darált diót és a 2 evőkanál zsemlemorzsával.
  4. A nagyobbik tésztát kinyújtom, és a vajazott/lisztezett tepsit kibélelem vele. Rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, erre ráterítem a cseresznyét, és a másik kinyújtott tésztával befedem. Kicsit rányomkodom a gyümölcsre, villával itt-ott megszurkálom a tészta tetejét, lekenem a felvert tojássárgájával.
  5. Előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 180 fokon kb. 17-20 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, lényeg, hogy a teteje szép aranybarnára süljön.) 
  6. Amikor kihűl, kockákra vágom, porcukorral meghintve tálalom.




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Megcsináltam az őzgerinces pipit. Nagyon finom volt, csak éppen nem lett fotogén, mert nem szépen jött ki a formából...De ízre tökéletes! A pite tényleg álom! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a pitém! Viszont annyira sajnálom, hogy nem jött ki szépen a formádból a pipi - nem tudom mi lehetett vele, nekem eddig mindig szépen ki lehetett borítani a formából. Remélem legközelebb nálad is így lesz! :)

      Törlés
  2. De szeretnék én is egy nagy kertet, cseresznyefával a végében! S hasonlóan cselekednék, mint Te:-)
    A pite nagyon kis ennivaló, azokkal a mélyvörös cseresznyeszemekkel!

    VálaszTörlés
  3. Találó neve van, álomszép lett:) Az íze is isteni lehet, főleg frissen szedett cseresznyével. Nagyon szépek a képek a dáliával a háttérben, igazi nyári hangulat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszik Trollanyu, köszönöm! :)

      Törlés
  4. De jó neked hogy csak kimégy a kert végébe. Nekem a zöldségesig kell mennem és még akkor sem biztos hogy van! A sütid nagyon szép és finom lehet guszta! Azokról a fincsi cseresznyékről nem is beszélve!:-)

    VálaszTörlés
  5. Hú, de jól néz ki! Errefelé világosabbak a cseresznyék!:))) Mentettem! Hamarosan vége a sulinak, sok "kábító" receptre lesz szükségem, ami az unokáknak bejön!:D Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az érés elején nálunk is világosabb a cseresznye, de amikor már nagyon jól meg van érve, akkor mélyvörös, szinte bordó, olyan, mintha meggy lenne! Fincsi. :)
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám! :)

      Törlés
  6. Csábítóan álomszép ez a pite, az ízéről pedig ne is beszéljünk, mert nagyon finom lehet. Szerencsés vagy a sok gyümölcsfával, nincs is jobb a fáról leszedett, érett gyümölcsnél. Nálunk még csak most kezd érni a cseresznye, és sajnos idén nagyon kevés van a fán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk rengeteg cseresznye volt a fán, csak már olyan nagy a fa, hogy még egy hatalmas létráról sem tudtuk leszedni, rajta maradt nagyon sok az ágak végein. :(
      Köszönöm Gizi. :)

      Törlés
  7. Ez valóban egy álom lehetett .... :)

    VálaszTörlés
  8. Csodaszép, igazán nyárias sütike...:) Jöhetne belőle nekem is pár szelet!

    VálaszTörlés
  9. Klassz napsütötte fotók! Irigylem a kertedet, nálunk már leérett a cseresznye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már nálunk is kezd leérni... sajnos! Pedig annyira imádom a "cserkót"! :)))
      Köszi Édeskonyha.

      Törlés
  10. Nem is tudom melyiket enném meg szívesebben: a képen látható finom süteményt vagy az előtte álló, rám kacsintó cserkót...nagy dilemma...ja, hogy mindkettőt lehet választani?...akkor jöhet egyszerre mind a kettő!...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már hogyne ehetnéd mindkettőt! Amit csak szeretnél... ;-))

      Törlés
  11. Álomszép! Finom is lehetett, kapok legközelebb 1 szeletet? ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy kapsz Gionette. Csak szólj időben!! ;-)))

      Törlés
  12. Nagyon szép a süti, és a képek is gyönyörűek! Rendesen meg lehet kívánni a képek láttán! :)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban