Kakaós kifli
A tészta puha és foszlós, a cukros-kakaóporos töltelék pedig sütés közben megolvad - amikor beleharapunk vagy beletörünk, szinte folyik... Imádni való! Néha a fehér liszt egy részét helyettesítem teljes kiőrlésű liszttel ennél a kiflinél. Nem mindig, csak attól függően, mikor hogy kéri a családom, illetve, hogy van-e itthon épp teljes kiőrlésű liszt.
A fotón szereplő kiflik egy kicsit teljes kiőrlésűek.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 24 db kiflihez
60 dkg finomliszt
(nálam néha 45 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
(nálam néha 45 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
3 dl langyos tej
3 evőkanál kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
10 dkg olvasztott vaj vagy olvasztott margarin
csipet só
3 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
2 evőkanál kakaópor
5 csapott evőkanál porcukor
+ a tetejére 5 dkg olvasztott vaj
PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
ÉS GYERMEK MINTÁS ÉTKÉSZLETEK
MÉLYEN A TAVALYI ÁR ALATT
megrendelhetők webáruházunkban az alábbi linken: 👇
Elkészítés:
- Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk bele, adjunk hozzá 1 evőkanál kristálycukrot, keverjük kézzel simára, hogy szépen elsimuljon benne az élesztő és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
- Az átszitált liszteket összekeverjük (a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt öntsük hozzá az átszitált liszthez), keverjük össze a csipet sóval és a maradék kristálycukorral, illetve vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a maradék langyos tejet, a felfuttatott élesztőt és kezdjük el dagasztani a tésztát. Amikor már összeáll a tészta, fokozatosan öntsük hozzá az olvasztott vajat, közben dagasszuk folyamatosan a tésztát kézzel vagy robotgéppel. Ettől lesz szép foszlós a tészta. Dagasszuk simára. Jó lágy, picikét ragacsos legyen a végeredmény! (Liszt vagy langyos tej/olvasztott vaj hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem megfelelő!) Letakarva duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát 3 egyenlő gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kör alakúra kb. 3-4 mm vastagra, melyet 8 egyenlő háromszögre vágunk fel. Mindegyiknek a szélesebb végére teszünk a kakaópor+porcukor keverékéből, majd feltekerjük és kiflivé formáljuk. (Amikor elkezdjük a szélesebb résznél ráhajtani a tésztát a töltelékre, érdemes a tészta széleket két oldalt összenyomni egy picit az ujjunkkal a kakaós töltelék körül, így sütés közben egyáltalán nem folyik ki - utána tekerhetjük fel tovább és kiflivé formázzuk!). A másik két tésztagombócot is ugyanígy kör alakúra nyújtjuk, 8 háromszögre vágjuk, tölteléket teszünk rá, feltekerjük, kiflivé formázzuk - tehát így összesen 24 db kiflit kapunk.
- A kifliket sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak. Kb. 10 percet keleszthetjük a tepsiben sütés előtt - konyharuhával letakarva. Majd a tetejüket lekenjük az olvasztott vajjal.
- Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-14 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
- A megsült kiflik tetejét még forrón átkenjük olvasztott vajjal, majd amikor picit hűlt, porcukorral meghinthetjük.
Hát ez a kifli is gyönyörű,nem csak az én kenyerem!!!
VálaszTörlésSajnos nem olyan formásak, mint amilyennek szerettem volna, és amilyennek általában sikerülni szokott, de mostanában Milán mellett nem igazán van időm formázgatni, csak "sutty" gyorsan elkészíteni, be a sütőbe és kész! Mindegy, így is nagyon finom volt, az a lényeg! :)
TörlésKöszönöm, hogy benéztél Mónika!
Ezek is szépek és guszták, mint minden Nálad :)
VálaszTörlésKöszönöm, nagyon kedves vagy ám! :)
TörlésNagyon szépek lettek!! Hű, de megnéztem volna a belsejét. :)))
VálaszTörlésNa látod! Elfelejtettem kettétörni/kettévágni, pedig általában így is leszoktam fotózni, amikor ilyen "töltelékes" dolgot készítek. Viszont az is igaz, hogy szinte mindig kapkodva készítem a fényképeket, mert vagy Milántól nem tudok fényképezni, vagy pont akkor jön valaki... vagy annyira fogy az étel/süti, hogy szinte röptében kell fotózni. :D
TörlésAnnyira jól néz ki! Rajongok a kakaós dolgokért. Küldhetnél párat...:)
VálaszTörlésKomolyan mondom, ill. írom Lilla, hogy ha közelebb laknál, küldtem volna! Elég jószívű embernek tartanak... :D
TörlésNagyon szépek lettek, ennél szebb nem is kell:) Nekünk mindegy milyen a töltelék, minden jöhet:) Érdekes, hogy minden kisgyerek szereti a kifliket rágcsálni:)
VálaszTörlés:-))
TörlésKedves Gabriella! Nézz be hozzám légyszives, szeretnék adni egy díjat! :)
VálaszTörlésÁtvettem a díjat, köszönöm szépen! :)
TörlésNagyon jól bánsz az élesztős tésztával! Ezek a kiflik is olyan enni valóak:-)
VálaszTörlésKöszönöm kedves Gerdi! Azért Te sem panaszkodhatsz, na! :-))
TörlésDe szépek!!!
VálaszTörlésKöszi Kriszta! :)
TörlésNagyon jól néznek ki, az én kisfiam is nagyon szereti az ilyen típusú édes kelt tésztákat.Nagyon tetszik a blogod, gratulálok hozzá, na és persze a kisfiadhoz is, nagyon aranyos!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, kedves vagy! Örülök, hogy benéztél. :)
TörlésNagyon ügyes vagy, és nagyon finom minden!
VálaszTörlésKöszönöm Brigi. :)
Törlésszia ! Sepsiszentgyorgyrol-Erdelybol kovetem az oldalad ,mar sokminden el is keszitettunk a kolleganokkel ,es csak gratulalni szeretnek az oldalhoz!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek és az oldal.
TörlésKézi készítéshez is kaphatnék instrukciókat?Köszönet!
VálaszTörlésJaj, egy kicsit későn jövök ezzel a válasszal...
TörlésA tejben a 2 evőkanál kristálycukorral felfuttatjuk az élesztőt... Közben a lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot és a csipet sót, hozzáadjuk a vajat/margarint és a tojást, majd a felfuttatott élesztős tejet is - összeállítjuk, bedagasztjuk a tésztát. Letakarva kelesztjük.
Nagyon finom, megy a kedvencek közé 😁
VálaszTörlés