Kakaós kifli

Kedvenceink közé tartozik a kakaós kifli (is). A család összes tagja egyformán szereti. Milán is szívesen elmajszol belőle egyet-egyet, emiatt már megéri sütni, mert nem valami jó az étvágya - most még így 2 évesen. 😉

A kakaós kifli tésztája ugyanaz, mint a diós-mákos kalácsomé, vagy mint a diós kiflié, a buktáé... csak a mennyiségeken szoktam variálni. Nekem nagyon bevált ez a recept, ezért általában ez az alapreceptem kelt tésztában. Persze vannak más kelt tészta receptjeim is különböző süteményeknél, melyeket szintén használok - szeretek mindent kipróbálni, és ami megtetszik/ízlik, az továbbra is marad a "repertoárban". 😍 Szóval a tészta puha és foszlós... olvadozó kakaós töltelékkel. Néha a fehér liszt egy részét helyettesítem teljes kiőrlésű liszttel ennél a kiflinél.


  

Hozzávalók a tésztához:  
ebből a mennyiségből kb. 24 db kifli lesz
 60 dkg finomliszt
(nálam néha 45 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
 3 dl langyos tej
 3 evőkanál kristálycukor
 1 cs. vaníliás cukor
 1 tojás
 10 dkg olvasztott vaj (esetleg margarin)
 csipet só
 3 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
 2 evőkanál kakaópor
      5 csapott evőkanál porcukor      

+ a tetejére 5 dkg olvasztott vaj
 



Elkészítés:
  1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a kristálycukrot keverjük kézzel simára és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
  2. Az átszitált liszteket összekeverjük (a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt öntsük hozzá az átszitált liszthez), keverjük össze a csipet sóval. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojást, végül a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy, picikét ragacsos legyen! (Liszt vagy langyos tej/olvasztott vaj hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem megfelelő!) Letakarva duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 3 egyenlő gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kör alakúra kb. 3-4 mm vastagra, melyet 8 egyenlő háromszögre vágunk fel. Mindegyiknek a szélesebb végére teszünk a kakaópor+porcukor keverékéből, majd feltekerjük és kiflivé formáljuk. (Amikor elkezdjük a szélesebb résznél ráhajtani a tésztát a töltelékre, érdemes a tészta széleket két oldalt összenyomni egy picit az ujjunkkal a kakaós töltelék körül, így sütés közben egyáltalán nem folyik ki - utána tekerhetjük fel tovább és kiflivé formázzuk!). A másik két tésztagombócot is ugyanígy kör alakúra nyújtjuk, 8 háromszögre vágjuk, tölteléket teszünk rá, feltekerjük, kiflivé formázzuk - tehát így összesen 24 db kiflit kapunk.
  4. A kifliket sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert még kelni fognak. 5-10 percet keleszthetjük a tepsiben sütés előtt, de nem szükséges. A tetejüket lekenjük az olvasztott vajjal.
  5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-14 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  6. A megsült kiflik tetejét még forrón átkenjük olvasztott vajjal, majd amikor picit hűlt, porcukorral meghinthetjük. 
Tipp: A tetejét sütés előtt az olvasztott vaj helyett felvert tojással is lekenhetjük - ebben az esetben sütés után sem kell lekenni olvasztott vajjal!
 
 
 
  
A munkafolyamatok fotói

 



Jó étvágyat! 


A fenti fotók 2019. júniusában készültek (sokszor sütöm ezt a kiflit, új fotók is készültek :). 
De emlékbe szeretem meghagyni a régi képeimet is, ezért itt alul meghagyom azt a képet, mely akkor készült, amikor feltettem ezt a receptet a blogra, azaz 2012. februárjában.

 
 

Megjegyzések

  1. Hát ez a kifli is gyönyörű,nem csak az én kenyerem!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem olyan formásak, mint amilyennek szerettem volna, és amilyennek általában sikerülni szokott, de mostanában Milán mellett nem igazán van időm formázgatni, csak "sutty" gyorsan elkészíteni, be a sütőbe és kész! Mindegy, így is nagyon finom volt, az a lényeg! :)
      Köszönöm, hogy benéztél Mónika!

      Törlés
  2. Ezek is szépek és guszták, mint minden Nálad :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek!! Hű, de megnéztem volna a belsejét. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na látod! Elfelejtettem kettétörni/kettévágni, pedig általában így is leszoktam fotózni, amikor ilyen "töltelékes" dolgot készítek. Viszont az is igaz, hogy szinte mindig kapkodva készítem a fényképeket, mert vagy Milántól nem tudok fényképezni, vagy pont akkor jön valaki... vagy annyira fogy az étel/süti, hogy szinte röptében kell fotózni. :D

      Törlés
  4. Annyira jól néz ki! Rajongok a kakaós dolgokért. Küldhetnél párat...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyan mondom, ill. írom Lilla, hogy ha közelebb laknál, küldtem volna! Elég jószívű embernek tartanak... :D

      Törlés
  5. Nagyon szépek lettek, ennél szebb nem is kell:) Nekünk mindegy milyen a töltelék, minden jöhet:) Érdekes, hogy minden kisgyerek szereti a kifliket rágcsálni:)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabriella! Nézz be hozzám légyszives, szeretnék adni egy díjat! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól bánsz az élesztős tésztával! Ezek a kiflik is olyan enni valóak:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Gerdi! Azért Te sem panaszkodhatsz, na! :-))

      Törlés
  8. Nagyon jól néznek ki, az én kisfiam is nagyon szereti az ilyen típusú édes kelt tésztákat.Nagyon tetszik a blogod, gratulálok hozzá, na és persze a kisfiadhoz is, nagyon aranyos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves vagy! Örülök, hogy benéztél. :)

      Törlés
  9. Nagyon ügyes vagy, és nagyon finom minden!

    VálaszTörlés
  10. szia ! Sepsiszentgyorgyrol-Erdelybol kovetem az oldalad ,mar sokminden el is keszitettunk a kolleganokkel ,es csak gratulalni szeretnek az oldalhoz!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek és az oldal.

      Törlés
  11. Kézi készítéshez is kaphatnék instrukciókat?Köszönet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, egy kicsit későn jövök ezzel a válasszal...
      A tejben a 2 evőkanál kristálycukorral felfuttatjuk az élesztőt... Közben a lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot és a csipet sót, hozzáadjuk a vajat/margarint és a tojást, majd a felfuttatott élesztős tejet is - összeállítjuk, bedagasztjuk a tésztát. Letakarva kelesztjük.

      Törlés
  12. Nagyon finom, megy a kedvencek közé 😁

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban