2018. december 8., szombat

Mákos bejgli szelet

Omlós, puha bejgli tészta nagyon finom mákos-almás töltelékkel. 
Sokan szoktatok panaszkodni, hogy kireped a bejgli sütés közben... Na, ez a bejgli tuti, hogy nem fog kirepedni soha semmilyen körülmények között! A bejgli 'szeletesítésének' ötletét az egyik könyvem adta (Csábító házi sütemények), melyet 3 éve kaptam karácsonyra a férjemtől, de maga a recept a sajátom. Ugyanis a blogomon évek óta megtalálható bejglim annyira finom és annyira szeretjük, hogy e szerint készítettem a szeletes változatot is. Imádni való lett!


 

Hozzávalók a tésztához:
kb.25x35 cm-es tepsihez
50 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
csipet só
10 dkg zsír
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
2 tojássárgája
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen)

A töltelékhez:
40 dkg darált mák
7 dkg darált keksz
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen)
1 evőkanál méz
1 dl víz
20 dkg kristálycukor
2 kisebb alma

+ a tetejére 1 tojás


 A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:



    
Elkészítés:
  1. Először elkészítjük a tölteléket: egy tálban összekeverjük a darált mákot, darált kekszet, citromhéjat. A mézet, cukrot, vizet  egy kis lábasban forralásig hevítjük, majd ráöntjük a mákos keverékre. A megmosott/meghámozott almát nagy lyukú reszelőn belereszeljük és összekeverjük. A töltelék ne legyen nagyon ragacsos, de kenhető állagú legyen!
  2. A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk! A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható legyen! (Ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet, vagy ha kicsit ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet.) Nem kell pihentetni és keleszteni! 
  3. A tésztát 3 egyforma részre osztjuk: kinyújtjuk az egyiket kb. 25x35 cm-es téglalap alakúra, belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett tepsibe, megkenjük a mákos töltelék felével. Kinyújtjuk a mások tésztát is ugyanekkora téglalap alakúra, ráhelyezzük a mákos töltelékre. Ezt is megkenjük a maradék mákos töltelékkel, majd kinyújtjuk a harmadik tésztalapot is, mellyel befedjük a süteményt. 
  4. A tetejére a tojást kettéválasztjuk: a sárgájával lekenjük a süteményt és betesszük a hűtőbe 40-45 percre. Ha megszáradt a tojássárgája, akkor lekenjük a tojásfehérjével is és ismét betesszük a hűtőbe 30 percre.
  5. Ha megszáradt a tojásfehérje is, akkor a sütemény tetejét mélyen megszurkáljuk néhány helyen egy hústűvel vagy fogpiszkálóval és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)





A karácsony rajongók most biztos haragudni fognak rám, de képzeljétek, nekem az idén... vagyis most semmi karácsonyi hangulatom nincs! Pedig én egy fanatikus karácsony imádó vagyok gyerekkorom óta: már szeptembertől számolom mindig a heteket, mikor lesz karácsony...?, minden évben Advent első vasárnapján feldíszítem, kivilágítom az egész házat kívül-belül és őrült módon várom az ünnepeket... de az idén valahogy ez eddig kimaradt nálam. Nem jött meg a hangulatom, eddig még nem díszítettem fel a házat sem. Lehet, hogy a szép hosszú őszi időjárás miatt vagyok lemaradva... ugyanis az idén olyan szép volt az ősz és olyan sokáig tartott: még november közepén is csodás, napfényes, kellemesen langyos időjárás volt. Annyira jó volt kint játszani minden nap a kertben a kisfiammal... olyan nehezen engedem el most ezt a szép időt. Az idén valahogy nem tudom elfogadni ezt a szürke, esős, csepergős, hideg, rossz hangulatú időt. Valószínű, ez azért van, mert harmadik télen vagyok itthon a pici fiammal, hiszen két éve október közepén született (azóta velem van éjjel-nappal minden nap) és egy kisgyermekkel olyan hosszú a bezárt téli időszak. Egy kisgyerekkel nehezebben és kevesebbet mozdul ki az ember. Nyilván most is elmegyek vele ide-oda, ahová kell és kimegyek vele minden nap játszani, de ilyenkor csak max. fél órára - tavasszal és ősszel viszont kint tudunk lenni több órán át, nyáron pedig egész nap. Egyszóval semmi kedvem az idén ehhez a hosszú téli időszakhoz (pedig én valójában télimádó vagyok - de most nem). ...és soha nem szeretem siettetni az időt, hiszen rohan az magától is nagyon, de én bizony már a tavaszt várom! Pedig hol van az még...? 
Viszont igyekszem hangolódni a karácsonyra... már csak azért is, mert a nagyobbik kisfiam nagyon várja, Ő azt szokta meg tőlem, hogy mindig fel van díszítve az egész ház, úgyhogy a jövőhéten igyekszem ezt pótolni az Ő kedvéért. Na és persze a pici fiam kedvéért is. Bár Ő még nem igazán tudja, mi  a karácsony, de most 2 évesen van az az időszaka, amikor rácsodálkozik minden fényre, imádja a lámpákat, égőket, díszeket. 


Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Gabriella!Fantasztikus jo recept,isteni finom !Koszonom es Kellemes Unnepeket Kivanok!

    VálaszTörlés