Mákos bejgli szelet

Omlós, puha bejgli tészta nagyon finom mákos-almás töltelékkel. 
Sokan szoktatok panaszkodni, hogy kireped a bejgli sütés közben... Na, ez a bejgli tuti, hogy nem fog kirepedni soha semmilyen körülmények között! A bejgli 'szeletesítésének' ötletét az egyik könyvem adta (Csábító házi sütemények), melyet 3 éve kaptam karácsonyra a férjemtől, de maga a recept a sajátom. Ugyanis a blogomon évek óta megtalálható bejglim annyira finom és annyira szeretjük, hogy e szerint készítettem a szeletes változatot is. Imádni való lett!


 

Hozzávalók a tésztához:
kb.25x35 cm-es tepsihez
50 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
csipet só
10 dkg zsír
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
2 tojássárgája
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen)

A töltelékhez:
40 dkg darált mák
7 dkg darált keksz
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen)
1 evőkanál méz
1 dl víz
20 dkg kristálycukor
2 kisebb alma

+ a tetejére 1 tojás


 A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:



    
Elkészítés:
  1. Először elkészítjük a tölteléket: egy tálban összekeverjük a darált mákot, darált kekszet, citromhéjat. A mézet, cukrot, vizet  egy kis lábasban forralásig hevítjük, majd ráöntjük a mákos keverékre. A megmosott/meghámozott almát nagy lyukú reszelőn belereszeljük és összekeverjük. A töltelék ne legyen nagyon ragacsos, de kenhető állagú legyen!
  2. A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk! A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható legyen! (Ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet, vagy ha kicsit ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet.) Nem kell pihentetni és keleszteni! 
  3. A tésztát 3 egyforma részre osztjuk: kinyújtjuk az egyiket kb. 25x35 cm-es téglalap alakúra, belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett tepsibe, megkenjük a mákos töltelék felével. Kinyújtjuk a mások tésztát is ugyanekkora téglalap alakúra, ráhelyezzük a mákos töltelékre. Ezt is megkenjük a maradék mákos töltelékkel, majd kinyújtjuk a harmadik tésztalapot is, mellyel befedjük a süteményt. 
  4. A tetejére a tojást kettéválasztjuk: a sárgájával lekenjük a süteményt és betesszük a hűtőbe 40-45 percre. Ha megszáradt a tojássárgája, akkor lekenjük a tojásfehérjével is és ismét betesszük a hűtőbe 30 percre.
  5. Ha megszáradt a tojásfehérje is, akkor a sütemény tetejét mélyen megszurkáljuk néhány helyen egy hústűvel vagy fogpiszkálóval és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)





A karácsony rajongók most biztos haragudni fognak rám, de képzeljétek, nekem az idén... vagyis most semmi karácsonyi hangulatom nincs! Pedig én egy fanatikus karácsony imádó vagyok gyerekkorom óta: már szeptembertől számolom mindig a heteket, mikor lesz karácsony...?, minden évben Advent első vasárnapján feldíszítem, kivilágítom az egész házat kívül-belül és őrült módon várom az ünnepeket... de az idén valahogy ez eddig kimaradt nálam. Nem jött meg a hangulatom, eddig még nem díszítettem fel a házat sem. Lehet, hogy a szép hosszú őszi időjárás miatt vagyok lemaradva... ugyanis az idén olyan szép volt az ősz és olyan sokáig tartott: még november közepén is csodás, napfényes, kellemesen langyos időjárás volt. Annyira jó volt kint játszani minden nap a kertben a kisfiammal... olyan nehezen engedem el most ezt a szép időt. Az idén valahogy nem tudom elfogadni ezt a szürke, esős, csepergős, hideg, rossz hangulatú időt. Valószínű, ez azért van, mert harmadik télen vagyok itthon a pici fiammal, hiszen két éve október közepén született (azóta velem van éjjel-nappal minden nap) és egy kisgyermekkel olyan hosszú a bezárt téli időszak. Egy kisgyerekkel nehezebben és kevesebbet mozdul ki az ember. Nyilván most is elmegyek vele ide-oda, ahová kell és kimegyek vele minden nap játszani, de ilyenkor csak max. fél órára - tavasszal és ősszel viszont kint tudunk lenni több órán át, nyáron pedig egész nap. Egyszóval semmi kedvem az idén ehhez a hosszú téli időszakhoz (pedig én valójában télimádó vagyok - de most nem). ...és soha nem szeretem siettetni az időt, hiszen rohan az magától is nagyon, de én bizony már a tavaszt várom! Pedig hol van az még...? 
Viszont igyekszem hangolódni a karácsonyra... már csak azért is, mert a nagyobbik kisfiam nagyon várja, Ő azt szokta meg tőlem, hogy mindig fel van díszítve az egész ház, úgyhogy a jövőhéten igyekszem ezt pótolni az Ő kedvéért. Na és persze a pici fiam kedvéért is. Bár Ő még nem igazán tudja, mi  a karácsony, de most 2 évesen van az az időszaka, amikor rácsodálkozik minden fényre, imádja a lámpákat, égőket, díszeket. 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Kedves Gabriella!Fantasztikus jo recept,isteni finom !Koszonom es Kellemes Unnepeket Kivanok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Orsi! Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ennyire ízlik. Köszönöm, hogy megírtad.
      Szép ünnepet kívánok!

      Törlés
  2. Dióval is lehetne? Ahhoz hogy készülne a töltelék? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Aranka! Természetesen lehet diós töltelékkel is. Ugyanígy készítheted azt a tölteléket is, csak darált mák helyett darált dióval.
      Jó sütést! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Kövess Facebook-on:

Látogass el Instagram oldalamra is:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban