Szilvás kosárka

A szilvalekváros kosárka és a nagyi meggyese adta az ötletet, így csináltam a két receptből egy süteményt. Imádtam! Nagyon! 
 
Tegnap estére ígértem a receptet, de sajnos nem volt időm leírni. Ma a szokásos esti családi séta után már szánok rá kis időt... Kicsit zsúfoltak az elmúlt napok - nem csak a napok, hanem az elmúlt hetek. 3 héttel ezelőtt a férjem szabadságon volt, akkor minden nap mentünk kirándulni a fiúkkal, jó volt egy kis kikapcsolódás és szórakozás. Közben a kőműves mesterek ismét nálunk dolgoztak 1-2 hétig (ugyanazok, akikkel tavaly a nyári konyhánkat építtettük), az idén is csináltattunk néhány dolgot és még jövő nyárra is vannak tervek. :) Tegnap a bádogos mester volt itt, de úgy néz ki, végeztünk az ilyen dolgokkal az idén - már "csak" a takarítás van hátra. Ez történik, ha az embernek folyamatosan vannak tervei és ötletei a házban, illetve ház körül és kertben. Mindeközben Milán táborban volt 1 hétig - az idén és tavaly még nem "ottalvósban", minden nap vittük-hoztuk. Zalánnak pedig az utóbbi 2-3 héten kezdett előjönni az akaratos, hisztis korszaka, az "én" személyiség felfedezése. Volt 1-2 kemény nap, amikor nagyon hisztis volt, de jól jöttek az annak idején főiskolán tanultak pszichológiából (személyiség-fejlődéstanból) - alkalmaztam néhány dolgot, ezáltal elég jól tudtam kezelni a kis hisztijeit; és most kezd szépen visszatérni minden a régi kerékvágásba. Cuki, szófogadó, lehet vele beszélgetni, meghallgat, nem hisztizik, megérti a dolgokat (egyébként 3-4 hónapja már beszél is, egyre jobban, hát megzabálom)! Milán SOHA nem volt hisztis gyerek, még 2 éves kora körül sem, de hát nincs két egyforma ember: Zalán teljesen más! 






Hozzávalók:
20 darab 5 cm átmérőjű kosárka formákhoz
22 dkg finomliszt
11 dkg vaj
4-5 dkg porcukor (elhagyható ízlés szerint)
1 kicsi citrom reszelt héja (bio)
néhány evőkanál víz

A töltelékhez:
10 szem szilva
1 csomag vaníliás pudingpor
3 dl szilvabefőttlé vagy rostos szilvalé 
1 kávéskanál őrölt fahéj
kristálycukor ízlés szerint
(ha elég édes a szilvalé, akkor lehet, hogy nem kell bele plusz cukor)

+ a tetejére a kenéshez 1 kisebb tojás felverve




  
Elkészítés:
  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, elmorzsoljuk benne a vajat. A vizet adjuk hozzá utoljára, annyit, hogy a tészta puha tapintású, könnyen kezelhető/nyújtható legyen. Ne legyen ragacsos, de elegendő vizet adjunk hozzá, hogy a tészta rugalmasan puha legyen, különben olyan lesz, mint a gumi és nehezen lehet nyújtani! Fóliába csomagoljuk és betesszük 30 percre a hűtőbe.
  2. Pihentetés után, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 2-3 mm vastagra és 20 kört szaggatunk belőle. Akkora körök legyenek, melyek szépen beleférnek a kosárka formába. A maradék tésztából vágjunk derelyevágóval vagy késsel 1 cm vastag csíkokat, esetleg pici formákkal szaggathatunk szív, virág, csillag stb díszeket is.
  3. A kosárka formákat enyhén kivajazzuk, belehelyezzük a tésztaköröket és egy tepsire helyezzük őket.
  4. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, kettéválasztjuk. 
  5. A pudingport a cukorral, fahéjjal és kis szilvalével (vagy vízzel) simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi szilvalevet (vagy vizet) is és közepes lángon, kevergetve megfőzzük. Elzárjuk alatta a tűzhelyet, de amíg még meleg, belekeverjük a szilvákat.
  6. A pudingos-szilvás tölteléket elosztjuk a kosárka formákban úgy, hogy minden kosárkába jusson egy fél szem szilva is.
  7. A tésztarácsokkal tetszés szerint berácsozzuk a kosárkák tetejét, majd lekenjük a felvert tojással.
  8. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13 percig sütjük. Ne legyenek nagyon barnák, ne szárítsuk ki nagyon a tésztát, amikor már halvány barna a teteje, vegyük ki a sütőből! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Munkafolyamatok képekben
 





  
Jó étvágyat!   

Megjegyzések

  1. Nagyon csinosra sikerültek :-) És biztos fincsik is lettek!

    VálaszTörlés
  2. Irigylesre melto meghitt csaladi eletetek van, ehhez is es a rengeteg finomsaghoz is gratulalok!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a szilvás sütiket, vittem is magammal.. 🙂

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban