Karácsonyi mini lekváros sütemények - avagy lekváros kosárkák
Milán születésnapjára készültek volna ezek a szilvalekváros kosárkák, ha meg nem ettük volna már előző nap. :) Igen, annyira ízlett Milánnak és a férjemnek is (rólam már nem is beszélve), hogy nem bírtunk ellenállni ezeknek a nagyon finom omlós kosárkáknak és még aznap délután megettük az egészet, amikor megsütöttem. Így másnapra - amikor a születésnapot tartottuk - már egy darab sem volt, senkit nem tudtunk megkínálni vele. Azt hiszem ezzel mindent el is árultam erről a mini süteményről. Annyit még leírhatok róla, hogy igazán takarékos kis süteményről van szó, hiszen a tésztájához mindössze 2-3 hozzávaló szükséges, a töltelék pedig nagyon finom házi szilvalekvár. Csak ajánlani tudom Nektek, akár az ünnepekre is, mert igazán jól mutat az asztalon. Kisebb muffinformában is süthető.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 16 db kosárkához
11 dkg vaj (esetleg margarin)
22 dkg sima liszt
egy kisebb citrom reszelt héja (bio)
néhány evőkanál víz
A töltelékhez:
kb. 20 dkg szilvalekvár
+ a tetejére pici tej vagy esetleg egy felvert tojás (elhagyható)
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsoljuk a vajjal, majd annyi vízzel összegyúrjuk, hogy egy kellemes tapintású puha tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
2. Majd kinyújtjuk a tésztát kb. 3 mm vastagra és pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral akkora köröket szaggatunk ki, amekkora a kosárka vagy a muffin formánk. Belenyomkodjuk a tésztát a formába (melyet előzőleg enyhén kivajaztunk). Mindegyik formába teszünk egy teáskanálnyi szilvalekvárt.
3. Ismét szaggatunk annyi kört (egy picit kisebbet most), amennyi kosárkát készítettünk és a töltelékre helyezzük, picit összenyomkodjuk a széleiket. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatunk belőle apró csillagokat (vagy más karácsonyi formát) és ráhelyezzük a tészta tetejére.
4. Kenjük be a tészták tetejét tejjel, majd - ha kosárka formákban készítjük - tegyük a kosárkákat egy tepsire és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 20 percig.)
5. Amikor megsült, 1-2 perc után óvatosan vegyük kis a kosárkákat a formából, hagyjuk kihűlni és porcukorral meghintve tálaljuk.
(Kb. 4 napig áll el.)
Ez szuper Gabi, tele a polcom idei szilvalekvárral és Anyukám imádja a kosárkákat, így igazán nekünk való! :)
VálaszTörlésJól néznek ki! Érdekes a tésztája, hogy nem kell bele tojás.
VálaszTörlésNagyon hangulatosak, guszták!
VálaszTörlésLegyen boldog az utolsó adventi hetetek!!
Szilvalekváros, a kedvencem! :) Nagyon ötletes és mutatós a dupla tésztával, tetszik! :)
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki ezek a kis kosárkák!
VálaszTörlésÓ, de guszta! Én is imádom a szilvalekváros sütiket!
VálaszTörlésDe kis szépek! :-))
VálaszTörlésDe helyesek a kosárkáid! A szilvalekvár számomra is ellenállhatatlan! De a tanulságot levontam: legalább dupla adagot kell készíteni:-)
VálaszTörlésKellemes karácsoynt kívánok nektek! Puszi
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy tetszik. Amennyire egyszerű és szinte alig kell hozzá valami, annyira finom. Imádom!
VálaszTörlésGabriella, ez csodásan néz ki, biztos nagyon finom is, legközelebbi alkalomkor megsütöm, nagyon kreatív vagy, további sikereket és ötleteket kívánok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Jutka, nagyon aranyos vagy.
Törlés