Karácsonyi mini lekváros sütemények - avagy lekváros kosárkák

Milán születésnapjára készültek volna ezek a szilvalekváros kosárkák, ha meg nem ettük volna már előző nap. :) Igen, annyira ízlett Milánnak és a férjemnek is (rólam már nem is beszélve), hogy nem bírtunk ellenállni ezeknek a nagyon finom omlós kosárkáknak és még aznap délután megettük az egészet, amikor megsütöttem. Így másnapra - amikor a születésnapot tartottuk - már egy darab sem volt, senkit nem tudtunk megkínálni vele. Azt hiszem ezzel mindent el is árultam erről a mini süteményről. Annyit még leírhatok róla, hogy igazán takarékos kis süteményről van szó, hiszen a tésztájához mindössze 2-3 hozzávaló szükséges, a töltelék pedig nagyon finom házi szilvalekvár. Csak ajánlani tudom Nektek, akár az ünnepekre is, mert igazán jól mutat az asztalon. Kisebb muffinformában is süthető.






Hozzávalók a tésztához: 
kb. 16 db kosárkához
 11 dkg vaj (esetleg margarin)
 22 dkg sima liszt
 egy kisebb citrom reszelt héja (bio)
 néhány evőkanál víz

A töltelékhez:
 kb. 20 dkg szilvalekvár

+ a tetejére pici tej vagy esetleg egy felvert tojás (elhagyható)




Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsoljuk a vajjal, majd annyi vízzel összegyúrjuk, hogy egy kellemes tapintású puha tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
2. Majd kinyújtjuk a tésztát kb. 3 mm vastagra és pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral akkora köröket szaggatunk ki, amekkora a kosárka vagy a muffin formánk. Belenyomkodjuk a tésztát a formába (melyet előzőleg enyhén kivajaztunk). Mindegyik formába teszünk egy teáskanálnyi szilvalekvárt. 
3. Ismét szaggatunk annyi kört (egy picit kisebbet most), amennyi kosárkát készítettünk és a töltelékre helyezzük, picit összenyomkodjuk a széleiket. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatunk belőle apró csillagokat (vagy más karácsonyi formát) és ráhelyezzük a tészta tetejére.
4. Kenjük be a tészták tetejét tejjel, majd - ha kosárka formákban készítjük - tegyük a kosárkákat egy tepsire és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 20 percig.)
5. Amikor megsült, 1-2 perc után óvatosan vegyük kis a kosárkákat a formából, hagyjuk kihűlni és porcukorral meghintve tálaljuk.
(Kb. 4 napig áll el.)

Jó étvágyat!

Forrás: Bien

Megjegyzések

  1. Ez szuper Gabi, tele a polcom idei szilvalekvárral és Anyukám imádja a kosárkákat, így igazán nekünk való! :)

    VálaszTörlés
  2. Jól néznek ki! Érdekes a tésztája, hogy nem kell bele tojás.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon hangulatosak, guszták!
    Legyen boldog az utolsó adventi hetetek!!

    VálaszTörlés
  4. Szilvalekváros, a kedvencem! :) Nagyon ötletes és mutatós a dupla tésztával, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néznek ki ezek a kis kosárkák!

    VálaszTörlés
  6. Ó, de guszta! Én is imádom a szilvalekváros sütiket!

    VálaszTörlés
  7. De helyesek a kosárkáid! A szilvalekvár számomra is ellenállhatatlan! De a tanulságot levontam: legalább dupla adagot kell készíteni:-)

    VálaszTörlés
  8. Kellemes karácsoynt kívánok nektek! Puszi

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm, örülök, hogy tetszik. Amennyire egyszerű és szinte alig kell hozzá valami, annyira finom. Imádom!

    VálaszTörlés
  10. Gabriella, ez csodásan néz ki, biztos nagyon finom is, legközelebbi alkalomkor megsütöm, nagyon kreatív vagy, további sikereket és ötleteket kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Jutka, nagyon aranyos vagy.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban