Bécsi sült túrós palacsinta
Ki ne szeretné a túrós palacsintát...? Ez a felturbózott sült változat nyakon öntve a finom vaníliás öntettel pedig káprázatosan finom!! Odavagyok érte! 😊
Kitűnő vendégváró, de egész nyugodtan tálalhatjuk egy tartalmas leves mellé is második fogásnak.
Hozzávalók a palacsintához:
8-10 darabhoz
5 púpos evőkanál sima liszt
kb. 3 dl tej
2 tojás
2 dkg kristálycukor
csipet só
+ 1 evőkanál olaj a sütéshez
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
5 dkg mazsola
2 evőkanál rum
3 evőkanál puha vaj
2 tojás
10 dkg porcukor
1 biocitrom reszelt héja
Az öntethez:
1 tojás
3 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
3 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
Elkészítés:
- A tésztához a tojásokat összekeverjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és teljesen simára keverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet is és összekeverjük. (azért nem adjuk hozzá egyszerre a tejet, mert így lehet érezni, hogy mennyi kell még hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk - ne legyen annyira folyós, mint a víz, de sűrű sem legyen - igazából a palacsinta tésztát érzésre kell bekavarni) Amikor bevakartuk a tésztát, kb. 10 percig állni hagyjuk. A palacsintasütőt felforrósítjuk 1 kávéskanálnyi olajjal, majd egy kisebb merőkanálnyi tésztát elterítünk a sütőben, megsütjük a palacsinta mindkét oldalát. (nem muszáj minden palacsinta előtt beolajozni a sütőt, elég minden harmadik palacsinta előtt) A palacsintákat szépen egymásra tesszük.
- A töltelékhez a megmosott mazsolát beáztatjuk a rumba. A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk kevergetve a tojássárgákat, aztán a túrót, a reszelt citrom héját, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot, illetve a rumba áztatott mazsolát is.
- A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, feltekerjük és mindegyiket kettévágjuk középen. Egy 20x25 cm-es sütőtálat vajjal kikenünk, majd a palacsintatekercseket vágott felükkel felfelé sorban belehelyezzük a tálba (kicsit egymásra helyezve, mint egy cseréptető :).
- Az öntethez a hozzávalókat simára keverjük és a palacsintákra locsoljuk. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen (vagy hagyományos sütőben) kb. 20 percig sütjük. (Amikor az öntet picit megszilárdul és a palacsinták teteje aranybarna, akkor már jó.)
Jó étvágyat!
Nagyon szuper! A palacsinta jöhet bármilyen formában.:)
VálaszTörlés:) Nálunk is. Köszi.
TörlésDe finom lehet, még nem ettem ilyet, sajnos :-)
VálaszTörlésJáték van nálam, most először :-) szeretettel várlak téged is:
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2016/04/eleink-punkosdi-eledele-jatek-nalam.html
Érdemes elkészíteni Katalin, mert nagyon-nagyon finom.
TörlésKöszönöm a meghívást a játékra, kedves vagy, hogy gondoltál rám, de sajnos annyira kevés szabadidőm van mostanában...
Én most készítettem el a hétvégén, isteni lett, nagy sikere volt. Ajánlom mindenkinek! :)
VálaszTörlésKedves Anita!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlett Nektek is, nálunk is nagy kedvenc lett ez a palacsinta. :)
Köszönöm, hogy írtál.
További kellemes időtöltést kívánok itt a blogon és jó sütögetést! :)
Gabriella
Gabika! ezt a receptet már a nagymamukám is csinálta régen, csak ő nem tejjel, hanem tejföllel készítette az öntetet.
VálaszTörlésMamuka... de kedves ez a kifejezés!! A testvérem hívta mindig így Nagymamámat, de már egyikőjük sincs közöttünk sajnos...
TörlésÉn szoktam csinálni de az öntetnél tej hejett egy nagy tejfölt használok. Probálják ki nagyon finom.
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet - a kedves olvasóim nevében is.
TörlésA tésztába nem rakok cukrot, mert nekem így jobban sül,nem ég le . A töltelék amúgy is elég édes.
VálaszTörlésNagyon szeretek itt böngészni Nálad, ...
VálaszTörlésBoldogan olvasom kedves Macóka. :)
TörlésTovábbi kellemes időtöltést kívánok!
A hétvégén gulyás leves mellé nagyon-nagyon finom második fogás volt. Mindenki nagyon szereti a családunkban.
VálaszTörlésÖrömmel olvasom - köszönöm szépen a megjegyzést.
TörlésÉn már csináltam hasonlót egy nagyon kedves tanyasi nénitől tanultak alapján.Szinte mindenbe megegyezik csak az öntettben volt más:egy pohár tejföl pici tejjel felhigítva egy mokkás kanál cukor és vanilia cukor izlés szerint,pirosra pirítva isteni finom!Bár nálunk is a palacsinta minden formája jöhet!!
VálaszTörlésÉn is megsütöttem, ma ebédre, babgulyás mellé, kíváncsian várom a véleményeket, szerintem isteni lett, mondjuk én rum aromában áztattam a mazsolát, és 450 g túróval, és persze a többi hozzávalókat is növeltem!!! Köszönöm, hogy rátaláltam erre a receptre!!! :)
VálaszTörlésMár másodszor készítem el, remélem sikere lesz,de most dupla adagot. Mamától tanulva nálunk a túróspalacsinta mindíg így készült, annyi különbséggel, hogy párnaszerűen hajtogattuk és a tetejét csak tejföllel locsoltuk meg.
VálaszTörlésNagyon finom, bár nekem a töltelék 8 palacsintába befért, biztos jól megtömtem :) Mondjuk a fiúknál még mindig a nutellás a nyerő, de engem meggyőzött!
VálaszTörlésZsuzska