2016. április 5., kedd

Bécsi sült túrós palacsinta

Ki ne szeretné a túrós palacsintát...? Ez a felturbózott sült változat nyakon öntve a finom vaníliás öntettel pedig káprázatosan finom!! Odavagyok érte! :) Az ötletet Lajos Mari adta, de a palacsinta tésztát a jól bevált receptem szerint készítettem.
Kitűnő vendégváró, de egész nyugodtan tálalhatjuk egy tartalmas leves mellé is második fogásnak. Csakis ajánlani tudom mindenkinek!




Hozzávalók a palacsintához:
8-10 darabhoz
  5 púpos evőkanál sima liszt
kb. 3 dl tej
  2 tojás
  2 dkg kristálycukor
csipet só
+ 1 evőkanál olaj a sütéshez

A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
5 dkg mazsola
2 evőkanál rum
3 evőkanál puha vaj
2 tojás
10 dkg porcukor
1 biocitrom reszelt héja

Az öntethez:
1 tojás
3 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej




Elkészítés:
1. A tésztához a tojásokat összekeverjük a cukorral és egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet és teljesen simára keverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet is és összekeverjük. (azért nem adjuk hozzá egyszerre a tejet, mert így lehet érezni, hogy mennyi kell még hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk - ne legyen annyira folyós, mint a víz, de sűrű sem legyen - igazából a palacsinta tésztát érzésre kell bekavarni) Amikor bevakartuk a tésztát, kb.  10 percig állni hagyjuk. A palacsintasütőt felforrósítjuk 1 kávéskanálnyi olajjal, majd egy kisebb merőkanálnyi tésztát elterítünk a sütőben, megsütjük a palacsinta mindkét oldalát. (nem muszáj minden palacsinta előtt beolajozni a sütőt, elég minden harmadik palacsinta előtt) A palacsintákat szépen egymásra tesszük.
2. A töltelékhez a megmosott mazsolát beáztatjuk a rumba. A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk kevergetve a tojássárgákat, aztán a túrót, a reszelt citrom héját, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot, illetve a rumba áztatott mazsolát is.
3. A palacsintákat megtöltjük a túrós töltelékkel, feltekerjük és mindegyiket kettévágjuk középen. Egy 20x25 cm-es sütőtálat vajjal kikenünk, majd a palacsintatekercseket vágott felükkel felfelé sorban belehelyezzük a tálba (kicsit egymásra helyezve, mint egy cseréptető :). 
4. Az öntethez a hozzávalókat simára keverjük és a palacsintákra locsoljuk. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütésen (vagy hagyományos sütőben) kb. 20 percig sütjük. (Amikor az öntet picit megszilárdul és a palacsinták teteje aranybarna, akkor már jó.)




Jó étvágyat!

Lajos Mari  receptje alapján

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper! A palacsinta jöhet bármilyen formában.:)

    VálaszTörlés
  2. De finom lehet, még nem ettem ilyet, sajnos :-)
    Játék van nálam, most először :-) szeretettel várlak téged is:
    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2016/04/eleink-punkosdi-eledele-jatek-nalam.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes elkészíteni Katalin, mert nagyon-nagyon finom.
      Köszönöm a meghívást a játékra, kedves vagy, hogy gondoltál rám, de sajnos annyira kevés szabadidőm van mostanában...

      Törlés
  3. Én most készítettem el a hétvégén, isteni lett, nagy sikere volt. Ajánlom mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anita!
      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett Nektek is, nálunk is nagy kedvenc lett ez a palacsinta. :)
      Köszönöm, hogy írtál.
      További kellemes időtöltést kívánok itt a blogon és jó sütögetést! :)
      Gabriella

      Törlés
  4. Gabika! ezt a receptet már a nagymamukám is csinálta régen, csak ő nem tejjel, hanem tejföllel készítette az öntetet.

    VálaszTörlés
  5. Én szoktam csinálni de az öntetnél tej hejett egy nagy tejfölt használok. Probálják ki nagyon finom.

    VálaszTörlés
  6. A tésztába nem rakok cukrot, mert nekem így jobban sül,nem ég le . A töltelék amúgy is elég édes.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretek itt böngészni Nálad, ...

    VálaszTörlés