Tejföltorta - sütés nélkül
Juj, nagyon finom ez a torta!! ...és szinte nem is tudok ettől egyszerűbben, könnyebben elkészíthetőt! Mindemellett nagyon mutatós. A tetejére bármilyen gyümölcsöt tehetünk, ami épp a kertünkben vagy a piacon megtalálható.
Először készítettem, pedig a receptet még 8 évvel ezelőtt kaptam a szomszédunktól (Piroskától), akkortájt, amikor beköltöztünk a házunkba. Bár hasonló tejfölös rakott kekszet készítettem már, a blogon megtalálható a recept. De most ajánlom figyelmetekbe ezt a tortát... Próbáljátok ki, szerintem fel fog kerülni a kedvenc receptes füzetetekbe. :)
A pöttyös kézműves kerámiáért látogass el a webáruházba az alábbi linkre kattintva:
Hozzávalók:
26 cm-es kapcsos tortaformához
4 nagy doboz tejföl (4x350 g-os)
10 csapott evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
2 csomag vaníliás cukor
2 nagy csomag Albert keksz (2x220 g-os)
de helyettesíthető háztartási keksszel is
ízlés/tetszés szerinti gyümölcs
1 kis csomag tortazselé
1 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
1. A tejfölt a cukorral és vaníliás cukorral összekeverjük.
2. A csatos tortaforma alját először kirakjuk egy sor keksszel, ezen egyenletesen eloszlatunk egy kis krémet (úgy kb. fél cm vastagon). Erre ismét kekszsor jön, majd krém - ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a krém, illetve a keksz (nekem 5 sor keksz jött ki és 5 sor krém). A lényeg, hogy a tetejére mindenképp krém kerüljön. Betesszük a hűtőbe dermedni kb. 1 órára.
3. Majd a megmosott, felszeletelt gyümölcsöket szépen elrendezzük a tetején.
4. A tortazselét elkészítjük a papíron található utasítás szerint: összekeverjük a zseléport a cukorral egy kis lábasban, ráöntünk 2,5 dl vizet, melyet felforralunk néha kevergetve. Hagyjuk forrni szűk 1 percig, majd elzárjuk alatta a gázt. Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük (úgy kb. 6-8 percig). Amikor érezzük, hogy már kezd picit sűrűsödni, de még simán önthető, akkor egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején. Visszatesszük a hűtőbe 3-4 órára, de ha még szebben szeretnénk szeletelni, akkor 1 egész éjszakára is lehet.
5. Másnap késsel óvatosan körbevágjuk a széleit, hogy elváljon a zselé a tortaformától, majd lekapcsoljuk róla a formát és tálaljuk, szeleteljük.
Tipp: Ha nagy a család vagy vendégsereg jön, akkor kell ez a mennyiség, viszont ha csak 3-4 fős családnak készítjük, akkor esetleg elég a fele mennyiség is egy kb. 18 cm-es tortaformába, mert elég kiadós ám. Persze mindemellett annyira kellemes ez a krém, én imádom, és állandóan járok rá a hűtőhöz, úgyhogy nálunk kell ez a mennyiség. :)
5. Másnap késsel óvatosan körbevágjuk a széleit, hogy elváljon a zselé a tortaformától, majd lekapcsoljuk róla a formát és tálaljuk, szeleteljük.
Tipp: Ha nagy a család vagy vendégsereg jön, akkor kell ez a mennyiség, viszont ha csak 3-4 fős családnak készítjük, akkor esetleg elég a fele mennyiség is egy kb. 18 cm-es tortaformába, mert elég kiadós ám. Persze mindemellett annyira kellemes ez a krém, én imádom, és állandóan járok rá a hűtőhöz, úgyhogy nálunk kell ez a mennyiség. :)
Jó étvágyat!
Nagyon guszta és tényleg szép :)) Szívesen megkóstolnám .
VálaszTörlésJól néz ki _~ kipróbálom egyszer én is :-) ;-)
VálaszTörlésLekvárt belekeverve pedig gyümölcsösen is elkészíthetjük. Isteni!
VálaszTörlésIgazi nyári torta, nagyon szép!
VálaszTörlésNem kell bele zselatin? a tejföl nem csúszik szét?
VálaszTörlésÉn is pont ezen gondolkoztam!
TörlésHa tejföllel készítitek, akkor egyáltalán nem kell bele zselatin, nem fog szétcsúszni!!! Ha beteszitek a hűtőben 3-4 órára vagy egy éjszakára, tökéletesen és nagyon szépen lehet szeletelni - ezt garantálom!
TörlésNagyon sokszor elkészítettem mar.nagyon finom és mivel az alap édes,eszméletlen jó választas a ribizli rá! ;)
TörlésBella e golosa! :)
VálaszTörlésnagyon szep latvany , bizonyara finom is...
VálaszTörlésNa mar tudom mit keszitsek a lanyom szulinapjara :)
VálaszTörlésA tejfölhöz nem kell zselatin, nem csúszik szét! Viszont egy kis reszelt citrom héj nagyon kellemes ízt ad neki!
VálaszTörlésEgyszerű, de nagyszerű és nagyon mutatós sütemény! :) Tetszik! :)
VálaszTörlésÉn szögletes jénaiba szoktam,és a fele tejfölt kakaoporral kikavarom és felváltva rakom a sort,a tetejére pudingot készitek épp olyat ahogy kijön a sor,vagy csokis vagy vaniliás! Másnap vágom,isteni!
VálaszTörlésNagyon guszta! Most vettem észre, de igyekszem rövidesen elkészíteni mert nagyon tetszik!
VálaszTörlésReszelt citromhéjat mindenképpen teszek bele, szerintem az nem hiányozhat belőle.Imádjuk ! Márti
VálaszTörlésKöszönöm szépen, hogy ennyien írtatok, nagyon örülök. :)
VálaszTörlésMegcsináltam siker lett a munkahelyemen és itthol is köszönöm a tippet!
VálaszTörlésÖrömmel olvasom, hogy ennyire ízlett. Szívesen.
TörlésMegcsináltam siker lett a munkahelyemen és itthol is köszönöm a tippet!
VálaszTörlésÖrülök, és szívesen.
TörlésHa a tejfölhöz rakok túròt?
VálaszTörlésMert itthon túró mániás mindenki :)
Szerintem túróval is el lehet készíteni egész nyugodtan...
Törlésés ettöl a krémtöl megpuhul a keksz??? ahova nem jut keksz az alján,csak krém ott nem potyog szét??
VálaszTörlésIgen, teljes mértékben megpuhul a keksz és nem potyog szét a sütemény szeletelés közben - egész nyugodtan elkészítheted. :)
TörlésSzia olyan kérdésem lenne hogy nem lesz olyan jellegzetes tejföl íze ? mert ugye csak az van benne, ha nem teszek hozzá túrót vagy gyümölcsöt? Köszi.
VálaszTörlésSzia Edina!
TörlésNincs erős tejföl íze, mivel a cukor és a keksz eltompítja a tejföl ízét. Én azt tanácsolom, hogy mindenképp próbáld ki, szerintem nem fogsz benne csalódni! Eddig csak köszönő leveleket kaptam ezért a receptért, mindenki nagyon szerette, aki elkészítette.
További kellemes időtöltést kívánok Neked a blogomon és jó sütést-főzést! :)
Ezt a fincsiséget én is ki fogom próbálni, gondolom édesítőszerrel és cukormentes keksszel is remek választás, esetleg picit édesebb /őszibarack/ gyümölccsel díszítve! A túró is igen feldobhatja! Köszönöm Gabriella! :)
VálaszTörlésA torta szelere mikor kenodik fel a krem?
VálaszTörlésA torta széleire nem kell krémet kenni, mert ahogy rétegezzük a kapcsos formában, ilyen lesz a széle.
Törlés