Omlós mákos rudacskák
Nagyon egyszerű, nagyon omlós, nagyon finom! Kedvenceim közé tartoznak az ilyen aprósütemények! Ettől függetlenül a süti neve nem rólam szól, csupán véletlen egybeesés a nevünk. A receptet a nagynénémtől kaptam valamelyik nap - egy újságból vágta ki. Én csak szimpla adaggal készítettem, amit meg is bántam a végén, mert annyira finom, hogy pillanatok alatt "elkapkodtuk" - szerintem érdemes mindig dupla adaggal sütni!
Hozzávalók a tésztához:
32 db rudacskához
32 db rudacskához
30 dkg finom liszt
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen citrom)
A töltelékhez:
12,5 dkg darált mák
3 dkg kristálycukor
0,75 dl tej (75 ml)
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
2 evőkanál méz
+ 2 evőkanál porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a hempergetéshez
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját is + a csipet sóval összekevert lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 30 percre.
- A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, mézet, a megmosott mazsolát, reszelt citromhéját és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
- A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak).
- Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket (lásd az alábbi képen), majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.)
- A rudakat kb. 8 egyenlő rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
- A rudakat sütőtapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített légkeveréses 170 fokos sütőben kb. 15-17 percig sütjük. Világos maradjon a tészta! Amikor a széle/alja picit pirul, már jó. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet és természetesen hagyományos sütőben is lehet sütni)
- Amikor megsült, még forrón meghempergetjük a rudakat a vaníliás cukorral összekevert porcukorban.
Tipp: Jól záródó dobozban napokig eláll (ha eleget készítünk :).
Jó étvágyat!
Nagyon gusztusos falatkák! A fotók meg egyenesen profik!
VálaszTörlésBiztos nagyon finom. Olyan lehet mint a hókifli. Ki fogom próbálni. Tüneményes ez a pöttyös szett! 😊
TörlésMűködhet dióval is?
VálaszTörlésIgen, darált mák helyett nyugodtan lehet készíteni darált dióval is
TörlésÉn most dióval készítettem es nutellával es banánnal. Fini lett nagyon.
TörlésKöszi a választ. Holnap készítem. Vendégségbe megyünk és oda szeretném vinni. ;)
TörlésA Kedvesemnek megsütöm ezt ma.. :) Köszi receptet!! :D
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy megtetszett a süti. A Kedvesednek szerintem nagyon fog ízleni. :)
TörlésNagyon guszták! Először azt hittem, hogy a Te kedvenced, de sokat nem is tévedtem, mert nektek is nagyon ízlik, ahogy írod :-) De nem is csoda :-)
VálaszTörlés:) Köszönöm Katalin, valóban amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a kis aprósütemény!
TörlésHűűű, de szépek! :)
VálaszTörlésAranyos vagy, köszönöm. :)
TörlésSzeretném megkérdezni, hogy ezt a piros alapon fehér pöttyös fémdobozt hol lehet kapni?
VálaszTörlésA Pöttyös Otthon webáruházban - www.pottyosotthon.hu
TörlésDe úgy is jó, ha bemásolod a google keresőbe az alábbi linket és ott meg lehet vásárolni:
http://pottyosotthon.hu/index.php?route=product/product&path=85_90&product_id=270#.Vgwx_m6dfTQ
Szuper guszta!
VálaszTörlésKöszi Kriszti. :o)
TörlésKöszi szépen ,ezt az egyszerű és nagyszerű receptet ,,biztosan finom ,További sok sikert ,,,,Legyen szép napod,,,,
VálaszTörlésKöszönöm szépen a jókívánságokat! Szép napot kívánok én is!
TörlésNagyon gusztusos bizti kipróbálom.
VálaszTörlésÍzleni fog Ágnes. Jó sütést kívánok!
TörlésAzt hittem hirtelen szilvalekváros. A Nagymamám anno csinált hasonlókat! Alíz
VálaszTörlésÉn szilvalekváros papucsot szoktam sütni, óriási gyerekkori kedvencem az is. :)
TörlésAnnak a receptjét megtalálom valahol? :)
TörlésItt a blogon fent az "Összes receptem" menüre kattintva az "L" betűnél megtalálod "Lekváros papucs" név alatt. Feltétlenül süsd meg, nagyon finom! :)
TörlésÉlesztő vagy sütőpor? semmi nem kell bele?
VálaszTörlésNem kell bele semmilyen "fújtatószer".
TörlésEz jó. Nagymamám úgy hívja, hogy fúvató! :)
TörlésHmmm..:((( ha a férjem most nem diétázna( és ezzel együtt meg van tiltva hogy süssek bármit is) , most azonnal nekilátnék sütni...Imádom a mákot....Szuper képek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :)
TörlésHa a férjed abbahagyja a diétát, feltétlenül süsd meg, mert nagyon-nagyon finom!
Vagy... titokban süsd meg, hogy a férjed ne tudjon róla... ;)
De jó, biztosan el fogom készíteni! Talán felét dióval (persze a dupla adag felét), mert a család nem mondható mákkedvelőnek. De én szeretem a mákos sütiket (is)! :-)
VálaszTörlésMindenképp süsd meg, mert nagyon finom! Akár diósan, akár mákosan, de szilvalekvárral és gesztenyével is szuper! Sőt, még darált mogyoróval is! ;)
TörlésKedves Gabriella
VálaszTörlésNem keves a mak adag 12.5 dkg?nekem az lett ehhez a mennyiseghez,sajna
Nekem nem lett kevés ez a mák mennyiség és eddig másoknak sem. Sokan elkészítették már azóta, mióta kitettem a receptet + a facebook oldalamon fotókat is hoztak róla és eddig senki nem panaszkodott, hogy kevés lett volna a mák. Érdemes egyenlően elosztani. Persze lehet több mákkal is készíteni nyugodtan - ez ízlésfüggő.
TörlésKedves Gabriella! Ha jól látom, a tészta a linzer karika recepje, igaz?
VálaszTörlésIgen, hasonló. Például itt a blogomon található "kártyalapok" néven egy nagyon finom linzer sütemény hasonló tésztával...
TörlésKedves Gabi!
VálaszTörlésHétvégén én is megsütöttem ezt a finom sütikét, pont úgy, ahogy Te is írtad, betartottam mindent, és nagyon, de nagyon finom lett. Azóta Anyukám is elkérte a receptet, köszönjük szépen.
Ági
Szia Ági!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlik Nektek. Külön öröm számomra, hogy még Anyukád is elkérte a receptet... :) Köszönöm, hogy megírtad.
További jó sütögetést kívánok!
Gabi
SZÉPSÉGESEK!!!!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska.
TörlésMa megsütöttem, azt hiszem ez a tészta felváltja a 40 éve sütött karácsonyi bejgliket!
VálaszTörlésDe kedves vagy! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik. Köszönöm szépen, hogy megírtad.
TörlésNagyon jó ötlet a bejgli helyett:)
TörlésSzia Gabi!
VálaszTörlésMár 3X megsütöttem. Isteni! Tényleg kicsit "törik" a tésztája, a mostani sütésnél elég nehezen boldogultam vele. Erre nincs valami praktikád? Nem győztem toldozni, foltozni. :) De nem adom fel, a család imádja. Sütőlekvárral is brutál jó, a lekvár meg sem mozdul, nem folyik ki. :)
Nagyon köszönöm a receptet! :)
Szia!
TörlésÖrömmel olvasom, hogy neked is ennyire ízlik.
A tészta töredezésével kapcsolatban annyit tudok javasolni, hogy egy könnyen nyújtható tésztává gyúrd össze (ne legyen ragacsos, de azért kemény se), ne tedd be a hűtőbe és talán nem fog annyira töredezni - viszont ettől még omlós marad sütés után.
Szívesen a receptet. :)
Kedves Gabriella
VálaszTörlésDiós tölteléket hogyan úgy mint a bejglihez?
Köszönöm üdv Marian
Kedves Marian!
TörlésIgen, a diótölteléket ugyanúgy készítsd el, ahogy a mákosat, csak a darált mák helyett ugyanannyi darált dió.
Jó sütést kívánok!
Köszönöm szépen.
TörlésKedves Gabriella! A húgommal sütöttünk elsőre 3 adagot belőle. Nekem is kevés lett a mák töltelék (mondjuk nem sajnáltuk belőle) így a harmadik adag tésztát hazavittem, és csak másnap vettem elő. Diós töltelékkel töltöttem meg. Nagyon-nagyon finom lett mindkettő :) Kísérleti jelleggel eldugtam belőle, hogy hogyan bírja a tárolást. Ma volt 2 hetes, és még most is olyan volt mint amikor megsült :) Karácsonyi aprósütinek tökéletes lesz :D Üdv: Angi
VálaszTörlésKedves Ági!
TörlésNagyon örülök, hogy nálatok is kedvenc lett. Köszönöm, hogy megírtad a 2 hetes tárolást is, így most már ezt is tudjuk, hogy 2 hét múlva is egész biztosan finom és jó. :) Az ünnepi előkészületeknél ez tényleg jó.
További jó sütögetést kívánok Nektek!
Gabriella
Nagyon finom ez a süti!Ma megsütöttem.Másnak is ajánlom!Köszönöm a receptet Gabriella!
VálaszTörlésSzívesen és nagyon örülök, köszönöm én is.
TörlésElkészítettem a Mikulás bulira. Dupla adag is kevés volt. Mind egy szálig elfogyott. Isteni recept.
VálaszTörlésNagyon finom lett :)!!!
VálaszTörlésSzia nagyon jól néz ki,neki is àllok sütni.A tetejét nem kell sütés előtt lekenni tojásal?
VálaszTörlésNem kell lekenni a tetejét tojással, hiszen sütés után közvetlenül meg kell hempergetni porcukorban.
TörlésÉn egy kis változtatással készítettem el :40 dkg liszttel 1/2 sütőport,és 1 kanál tejfölt tettem hozzá.Azért csináltam igy ,mert már csináltam csak vaj,liszt,tojássárgával tésztát,és nekem nagyon rántás ízű lett.( Lehet hogy én csiáltam valamit rosszúl )de nagyon finom lett.
VálaszTörlésÚristen ez annyira jó lett! Dupla adaggal készítettem, kicsi fahéjat tettem a máktöltelékbe, csak ennyit változtattam. Nekem kicsit töredezett a tészta, féltem is, hogy szétfolyik sütés közben, de még a repedtek is egybe maradtak. Aranyos kis guszta rudacskák, alig lehet abbahagyni. Nagyon köszi a receptet. Már nem is tudom hányadik tuti recept Tőled!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet, megsütöttem 1-1 adag mákosat, és diósat nagyon finom!! :-D Nagyon jó recept! :-D
VálaszTörlésEn nem tudom mit rontottam de nem tudtam kinyujtani annyira szakadt szet?
VálaszTörlésSajnos nem sikerult, de majd megegyszer megprobalom
Kedves Gabriella! Hosszú évek óta sütök, viszont ennél a receptnél össze -vissza törött a tészta feltekeréskor, és nem sült meg 15 perc, csak 25-28 alatt.:S Ízre remélem jó lesz (még forró), de sajnos nekem a kinézet is fontos lett volna...:/
VálaszTörlésKedves Gabriella. Az en tesztam is rettenetesen toredezett es szinten 25-30 perc alatt sultek meg. Feltem, hogy kifolyik a toltelek (dios es makos )de hala istennek nem tortent semmi. A repedezesek pedig a vegenen ugy neztek ki mint a beijglin a marvanyozas. Az orosz vendegeim azt hittek direkt ilyen es igy frappansan kivagtam magam azzal, hogy earthquake ( foldrenges ) a rudacskak neve.Izre kifogastalanok voltak bar picit szarazak lettek. Langyos tejjel kinaltam igy ok ebbol szinten nem vettek eszre semmit :)Koszonom a receptet nemsokara ujra probalkozom vele annyi valtoztatassal, hogy rizslisztet fogok hasznalni :)
TörlésMegsütöttem megint a rudacskákat,és most nagyon szépen néznek ki,nem törött a tészta. A titok nyitja: két tojássárgája kell a tésztába,és én tettem bele egy pici tejfölt is.:)
TörlésÖrülök, hogy másodjára szép lett. :)
TörlésPs. Ízre tényleg kifogástalan. :)
VálaszTörlésElkészítettem, nekem semmi repedezés nem volt. Az én kályhámban több időt sültek, meg a hűtőben 40 percet voltak (közben ebédeltünk). :) Nagyon jó recept, nekünk bejött.
VálaszTörlésÖrülök. :)
TörlésMegsutottem,nagyon finom lett.Mindenkinek csak ajanlani tudom!
VálaszTörlésÖrülök Bianka, köszönöm.
TörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDENKINEK A MEGJEGYZÉST! :) ÖRÜLÖK, HOGY ÍRTATOK.
VálaszTörlésMég karácsony előtt sütöttem ezt meg és és hát szuper lett! Nagyon omlós és kis mutatós is!!!
VálaszTörlésÖrömmel olvasom, hogy ennyire ízlik Neked is. :) Én is imádom!
TörlésKedves Gabriella! Kókuszos töltelékkel szeretném elkészíteni. Tudnál írni nekem ehhez a tésztamennyiséghez való töltelék receptet? Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Erika!
TörlésKókuszos töltelékkel még nem készítettem, emiatt pontos arányokat nem tudok írni, de el tudom képzelni ilyen töltelékkel, emiatt említettem a Fb oldalamon meg ezt a tölteléket. Amint kipróbálom és lesz pontos arány, leírom.
Most készülök készíteni
VálaszTörlésRemélem sikerül. 😃
Egész biztos, fog sikerülni és nagyon fog ízleni. :)
TörlésSzuper,nagyon finom! 🙂
VálaszTörlésMák helyett lehet valami mással toltenni?
VálaszTörlésSzia. A mézet lehet mással helyettesíteni vagy az kell bele és kész? Szeretném megsütni az ünnepekre, nagyon szeretem a mákos sütiket.. :)
VálaszTörlésSzia. Muszály a töltelékbe a méz vagy esetleg elhanyagolható..
VálaszTörlésSzia Gabi!
VálaszTörlésEgyből bele szerettem a receptbe és nem is apróztam el, kezdésnek 3Xdupla adaggal "póbálkoztam"!:)
Mákosat, diósat és házi szilvalekvárosat csináltam, szuper lett, egy kis dobozzal félre tettem és bizony még egy hét után is isteni...Ha meg nem találja a család :)
Azért,hogy könnyítsek a dolgomon a második adag nyujtását már folpack között csináltam és be is vált, nem repedt a tészta és a kis hurkácskákst is könnyebb volt így hengergetni.
Ezer köszönet a receptért! Nagy nagy kedvenc lett!
Szia Gabi!
VálaszTörlésMegsütöttem , nagyon ízlett .Többször is lesz nálunk ! Diósat és mákosat csináltam , de lekvárral is kipróbálom .
Mivel karácsony elött sütöttem és karácsonyra többfélét, így maradt belőle ,még mindíg finom volt !!!
Köszönöm szépen ! Már több recepted kipróbáltam és mindíg sikere volt !
Nagyon-nagyon finom süti, már szilvalekvárral is elkészítettem, azzal is jó! Ráadásul egyszerű, szóval, kedvenc lett!
VálaszTörlésNekem megvan ez a recept evek ota , de sohasem probaltam , marmint a Gabi kedvenc sutije-dupla adag- pont ugyanez az ujsagkivagas :), de most itt lattam elkeszitve ki fogom probalni olyan jol nez ki. Koszonom szepen .
VálaszTörlésKedves Gabriella!Köszönöm a jó receptet és a pontos,részletes leírást!Most sülnek,gyönyörűek,biztos,h.finomak is lesznek!🥀
VálaszTörlésKedves Gabriella! Köszönöm a receptet! Én annyit változtattam rajta, hogy a mákhoz raktam még finom házi baracklekvárt! Nagyon finom lett!
VálaszTörlésA tésztájában nincs se élesztő, sem sütőpor?
VálaszTörlésNincs, nem kell bele egyik sem.
TörlésKedves Gabriella!Sokadik receptedet csinálom meg, és engedd meg,hogy köszönetet mondjak értük, ugyanis soha nem ért még meglepetés, tuti jó mindegyik.Ebben az örületes internet gastrotébolyban, ahol mindenki a saját receptjéről állitja hogy a tökéletes, a legfinomabb, az eredeti stb, kész felüdülés a Te oldaladra mindig visszatérnem, mert tudom,hogy valami nagyon jó fog kijönni belőle, tökéletesen irod le is őket,ami pláne nagyszerű képesség, mert mindenre kiterjed a figyelmed, az esetlegesen bekövetkezhető malőrökre is előre felhivod a figyelmet, és ez nagyszerűvé teszi az egész munkádat, szivből gratulálok!
VálaszTörlés