2015. június 12., péntek

Réteges tepertős pogácsa

Ez a legfinomabb tepertős pogácsám!!! A tésztája olyan jó omlós, még másnap sem száraz, nem nehéz és nem kemény. Hiába, Anyukám besárgult, foszlott süteményes könyvében soha nem csalódtam még. 
Tudom, tudom, tepertős pogácsát általában ősszel és télen szokás sütni, de bevallom, én az ilyesmivel nem szoktam foglalkozni - mindent akkor sütök és készítek, amikor megkívánjuk. ...és mivel az elmúlt 1 évben sokkal kevesebbet sütöttem, mint ahogy általában szoktam, a családom nagyon "ki van éhezve" minden ilyesmire, ezért most egy kicsit igyekszem a kedvükbe járni. Anyukám napok óta a tepertős pogácsát emlegeti, de mostanában már nincs türelme sütögetni. Tegnap este sütöttem neki egy adaggal és boldogan vittem át hozzájuk - nagyon örült. :)






Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg zsír
2 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos tej
2 teáskanál só
2-3 evőkanál fehérbor (elhagyható)
35 dkg darált tepertő

+ 1 tojás a teteje lekenéséhez


A kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:







Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. 
2. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható rétestésztát kapjunk. (A tészta ne legyen ragacsos, de túl kemény se!)
3. A tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük egyenletesen a darált tepertővel, feltekerjük úgy, mint egy piskótatekercset. Ketté hajtjuk (tehát egyik végét a másikra hatjuk), picit ellapogatjuk a tetejét és letakarva 30 percet pihentetjük.
4. Pihentetés után ismét kinyújtjuk 7-8 mm vastagra (semmi gond, ha itt-ott cseppet kifolyik a tepertő, nyújtjuk nyugodtan tovább). Majd ismét feltekerjük, mint egy piskótatekercset, ketté hajtjuk és letakarva pihentetjük 20 percet. 
5. 20 perc után megismételjük a nyújtás és feltekerés, kettéhajtás fázist és letakarva pihentetjük 30 percet.
6. Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval  kiszaggatjuk.
7. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól 2 cm-re, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
 

      







Jó étvágyat!



A besárgult, foszlott könyvemben lévő recept...
Szeretem ezt a könyvet!


Forrás: Péter J. : Süteményeskönyv

28 megjegyzés:

  1. Úú, nagyon guszták a képek! Hamar elfogyna :)

    VálaszTörlés
  2. Gabikám,sok mindent kipróbáltam már a receptjeidből,ezt is meg fogom,nagyon tiszta pontos leírások,gyönyörű képek,gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, jó érzés volt olvasni ezt a néhány szót. :)

      Törlés
    2. Kedves Gabika!
      Megkapó fotói szívet melengetők...
      Drága Nagymamáink szorgos kezei lebbennek ilyenkor -tudásra szomjas emlékeinkbe..!
      Köszönjük csokorba gyűjtött receptjeit -hozzá méltó, mesés korhű képkockáival!
      További alkotókedvet kívánok tisztelettel: Szilágyi Vilma

      Törlés
  3. Gyönyörködöm a fotóidban! :) Istenien néznek ki!

    VálaszTörlés
  4. Ez lesz a következő amit megsütök. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm ,ezt a klassz receptet,megsütöttem ,isteni lett!

    VálaszTörlés
  6. Az eddigi legjobb pogi recept amivel összehozott a sors! ISTENI! <3 Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Én pedig köszönöm, hogy megírtad, jó érzés olvasni, hogy ennyire ízlik.

      Törlés
  7. Most akarok szombaton sütni tepertős pogit , és ezt fogom megcsinálni. Nagyon guszta írok majd hogy milyen lett. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eta!
      Szerintem nagyon fog ízleni, de azért kíváncsian várom a beszámolót. :)
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  8. Szia Gabriella! Nagyon fimon a toportyus pogi koszi a receptet teljesen olyan mintha az anyukam sutotte volna. Csak abban volt orolt bors is.

    VálaszTörlés
  9. Szia Gabi
    En is nagyon sok receptedet kipróbáltam és folyamatosan használom is
    Köszi Gabi

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szépek a képek, nem lehet nem kipróbálni a szuper pontos leírást!! Nagyon szeretem, mert bár nem vagyok úgymond "kezdő konyhás", de igazán jó ha ilyen részletes a "bemutatás". A pogácsa amúgy is a kedvenceink közé tartozik! Én tegnap babosat sütöttem, az is nagyon finom! Köszönettel üdvözöllek: Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Évi!
      Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek és a képek.
      További kellemes időtöltést kívánok a blogon és jó sütést-főzést!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  11. Tegnap megsütöttem dupla adagból és nagyon finom és puha lett.Szinte alig maradt belőle.Nagyon köszönöm a receptet.:-)
    Szilveszeterre is elkészítem.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Lia, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett. Szívesen a receptet.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Gabi,
    Lehet vajon pihentetni a tésztát egy éjszaka a hűtőben és csak másnap sütni?
    🙂

    VálaszTörlés
  14. Kedves Gabika. Ha a tésztát előző nap elkészítem be tehetem 1 éjszakára a hűtőbe mint oly sok sós rúd- pogácsa tésztáját hogy előrébb legyek vele vagy nem tesz jót neki? köszönöm

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm szépen a receptet, az enyém is hasonló, csak a hajtogatás bonyolúltabb, ki fogom próbálni.))

    VálaszTörlés