2014. augusztus 30., szombat

Kelt fahéjas-szilvás lepény

A kertünk tele van gyümölcsfával, ebben az időszakban a kisfiammal minden délután gyümölcsöt "majszolunk", ezáltal kevés sütemény készül nálam mostanában. Bár a múlt hétvégén sütöttem két nagyon finom sütit, de fotó nem készült róluk az idő hiánya miatt, úgyhogy nem tudom Nektek megmutatni - majd legközelebb. :) Hét közepén pedig ezt a nagyon finom puha tésztájú, zamatos szilvás lepényt sütöttem a gulyás leves mellé - és erről még 1-2 fotó is készült, úgyhogy mutatom is. Süssétek meg, mert nagyon-nagyon finom!






Hozzávalók a tésztához: 32x35 cm-es tepsihez
- 60 dkg finomliszt
- 3 evőkanál kristálycukor
- 15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 db tojássárgája
- 2,5 dl langyos tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja (bio citrom)
- 1 csapott kávéskanál só

A tetejére:
- kb. 80 dkg megmosott/magozott szilva
- 5 dkg porcukor (vagy ízlés szerint + attól is függ, mennyire édes a szilva)
- 3 csapott kávéskanál őrölt fahéj

A csodás pöttyös kézműves kerámiák a webáruházban is megtalálhatók az alábbi linken:



Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk. Jó lágy kelt tésztát kell, hogy kapjunk - de ne legyen ragacsos. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A magozott szilvát felszeleteljük és egy tálban összekeverjük a fahéjas porcukorral.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk (32x35 cm), majd a kivajazott/lisztezett tepsibe igazítjuk. Végül a fahéjas/porcukrozott szilvaszeletekkel kirakjuk a tészta tetejét. Kelesztjük még kb. 10-15 percig.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - hagyományos sütőben 190 fokon süssük)
5. Szeletelve tálaljuk.
 


Jó étvágyat!

2014. augusztus 23., szombat

Pizza görög csirkés feltéttel

Az elmúlt hónapokban annyira "rákattantam" a csirkehúsos, "görög pizzára" - amikor pizzát sütök, biztos, hogy csakis ezzel a feltéttel. ...és nem tudom megunni, annyira finom! :)


Hozzávalók a tésztához: 
 32 cm átmérőjű pizzához
 25 dkg finomliszt (vagy kenyérliszt)
 kb. 1,5 dl langyos víz
 2 dkg friss élesztő
 2 evőkanál olívaolaj
 1 csapott teáskanál kristálycukor
 1 csapott teáskanál só

A feltéthez:
 kb. 10 dkg csirkemell
 1 dl tejföl
 2 gerezd fokhagyma
 2-3 dkg vaj
 1 kisebb uborka
 1 nagy paradicsom
 gyros fűszerkeverék ízlés szerint
 só ízlés szerint
 őrölt fekete bors ízlés szerint
 5 dkg reszelt sajt

   
Elkészítés:
1. A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt a cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat. Jó rugalmas tésztát kapjunk. (ha szükséges még hozzá pici langyos víz, akkor dagasszunk még hozzá) Letakarva hagyjuk, amíg elkészítjük a feltétet (kb. 20 perc).
2. A megtisztított fokhagymát apróra vágjuk és elkeverjük a tejfölben.
3. A csirkehúst megmossuk/megtöröljük, apró kockákra vágjuk. A vajat serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a csirkehúst és megsütjük. Ízlés szerint szórunk rá gyros fűszerkeveréket, sót, őrölt borsot. 
4. A paradicsomot megmossuk/megtöröljük, kockára vágjuk. A megtisztított/meghámozott uborkát vékonyra szeleteljük. 
5. A tésztát ujjunkkal ellapogatjuk a pizzasütő formában, megkenjük egyenletesen a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a csirkehúst, a paradicsomot, uborkát és megszórjuk a reszelt sajttal.
6. Előmelegített 240 fokos légkeveréses sütőben megsütjük. 

 
Jó étvágyat! 

2014. augusztus 21., csütörtök

Mézes-mustáros csirkemell csíkok

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ezért a rohanós hétköznapokon ideális vacsora. Legalábbis nálunk mindenképpen. :) Ja, és még finom is... 




Hozzávalók: (lehet fele mennyiségből is)
- 7-8 dkg vaj
- 1 kg csirkemell
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 4 evőkanál méz
- 3 evőkanál mustár
- 1 dl tejföl
- 0,5 dl joghurt (50 ml)
- kb. 1 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma

 Pöttyös kézműves kerámia: www.pottyosotthon.hu

  

Elkészítés:
1. A tejfölt és a joghurtot összekeverjük és felhígítjuk annyi tejjel, hogy olyasmi állaga legyen, mint a főzőtejszínnek. Belekeverjük a megtisztított és apróra vágott fokhagymát is.
2. A csirkemellet megmossuk, megtöröljük, és vékony csíkokra vágjuk. 
3. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, beletesszük a csirkemellet és fehéredésig sütjük, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk - esetleg adhatunk hozzá pici ételízesítőt is.
4. A mustárt és a mézet összekeverjük, ráöntjük a csirkemellre, mellyel szintén jól összekeverjük. Ezután jöhet rá a tejfölös keverék, mellyel készre (puhára) főzzük a csirkemellet - közben kevergetjük. (Ha úgy érezzük, hogy a szósz is megfelelően besűrűsödött, akkor elkészült.)
5. Tésztával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Ötlet: innen

2014. augusztus 16., szombat

Csokis-gyümölcsös réteges kehely

A pohárkrémeket azért szeretem, mert tényleg nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető desszertek, és alig szükséges hozzá pár dolog. Én most őszibarackkal készítettem, de nagyon finom málnával, meggyel, vagy amit el tudtok képzelni. 
Kint ülök a teraszon, hallgatom a nyári zajokat, neszeket, madárcsicsergést, közben élvezettel kanalazgatom ezt a csokis-gyümölcsös finomságot. Télen egy klassz filmnézés közben ajánlott, vagy egy finom hétvégi ebéd zárásaként.




Hozzávalók: 
4 személyre
 3 őszibarack
 3 evőkanál frissen facsart narancslé 
(vagy 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé - de ha nincs kéznél sem narancslé, sem citromlé, az sem baj)
 2,5 dl natúr joghurt
 25 dkg mascarpone
 2 evőkanál cukor
 2 csomag vaníliás cukor
 5 evőkanál tej
 15 dkg  tejcsokoládé

A pöttyös kézműves kerámia és a fa tálca megtalálható a webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
1. A gyümölcsös réteghez a barackot megmossuk, meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a narancs- vagy citromlével és addig állni hagyjuk, amíg összekeverjük a krémet.
2. A joghurtot összekeverjük a mascarponéval, a cukorral, vaníliás cukorral és tejjel. A csokoládét lereszeljük (az a jó, ha előtte hűtőben tároltuk a csokoládét, így könnyű reszelni).
3. Négy kelyhet előkészítünk: az aljába kevés fehér krémet simítunk, meghintjük reszelt csokival. Rákanalazunk kevés barackot, majd ismét krém jön, reszelt csokoládé, barack és végül a tetejére krém. Megszórjuk reszelt csokival és díszítjük egy szelet barackkal. Jól behűtjük és fogyaszthatjuk.


 

Jó étvágyat!

Forrás: Ízek, konyhák, receptek

2014. augusztus 13., szerda

Cifra kalács

Az egyik hipermarket újságban szoktam látni ilyen kalácsot - napok óta már csak erre tudok gondolni, ezért ma reggelire megsütöttem a csíkos kifli tésztájából. Imádom ennek a tésztának a foszlós, pihe-puha állagát. Olyan finom egy bögre kakaóval vagy tejjel, Milánnal majdnem meg is ettük az egészet. Bár egy darabot gyorsan eldugtam magunk elől, a férjem holnap viszi magával tízóraira.


A pöttyös kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Hozzávalók:
 40 dkg finomliszt
 0,7 dl langyos tej (70 ml)
 150 g natúr joghurt
 1 tojás
 csipet só
 4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
 5 dkg puha vaj
 3 dkg friss élesztő

 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 1-2 evőkanál tej

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1 teáskanál kristálycukor
 1 teáskanál tej   


 





Elkészítés:
1. A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).
3. Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik világos tésztára ráhelyezzük a kakaós tésztát, majd a másik világos tésztára is ráhelyezzük a kakaós tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.
4. Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojás+cukor+tej keverékével.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
6. Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük is.




Jó étvágyat!

2014. augusztus 10., vasárnap

Szaftos gyümölcsös lepény

Pár perc alatt összekeverhető laza tésztájú sütemény, a tetején nagyon finom szaftos gyümölcsös réteggel - a gyümölcs tetszés és ízlés szerint variálható. Az idei nyár egyik kedvenc gyümölcsös sütije lett nálunk.  Érdemes dupla adaggal készíteni, akkor talán nem fogy el 10 perc alatt. :)




Hozzávalók a tésztához: kb. 20x25 cm-es tepsihez
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 15 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál rum

A tetejére:
- 10 dkg natúr krémsajt (nálam mascarpone)
- 2 evőkanál tejföl
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
- fél citrom reszelt héja és leve (bio citrom)
- ízlés szerint gyümölcs (nálam 1 körte és 3 őszibarack)
- a tetejére 1 marék szeletelt mandula (elhagyható)

  A tálalás is nagyon kedves számomra - imádom ezt a pöttyös-virágos English Garden porcelán kollekciót,
mert annyira vidám és szép. Megtalálható a webáruházban is az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A vajat megolvasztjuk, habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, hozzáadjuk a rumot is, majd simára keverjük a sütőporos liszttel. Sütőpapíros tepsibe egyengetjük a tésztát.
2. A krémsajtot összekeverjük a tejföllel, a porcukorral, vaníliás cukorral és a megmosott/megmosott citrom reszelt héjával és kifacsart levével. Ezt a keveréket rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára.
3. A megmosott gyümölcsöket meghámozzuk, cikkekre vágjuk és rátesszük a tejfölös keverékre - kicsit belenyomkodjuk a tésztába. Rászórjuk a szeletelt mandulát is, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (a sütési idő változó, attól is függ, milyen sütőt használunk)




...és jöjjön még 1-2 szépséges fotó :)





Jó étvágyat!

2014. augusztus 7., csütörtök

Habos citromos álom - sütés nélkül

Kellemesen savanykás, könnyed, habos finomság, amely pillanatok alatt összeállítható, és garantáltan a család kedvencévé válik.




Hozzávalók:  
1 darab püspökkenyérformához
 470 g tejföl
 3 dl habtejszín
 2 csomag habfixáló
 25 dkg babapiskóta
 1 közepes citrom reszelt héja és felének a leve (bio vagy kezeletlen citrom)
 6 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
 2 csomag vaníliás cukor

A szalvétatartó és a pasztell színű apró virágmintás kézműves kerámia készlet megtalálható a webáruházban is:
www.pottyosotthon.hu
 



 
Elkészítés:
1. A tejfölt összekeverjük a cukrokkal és a megmosott/megtörölt citrom reszelt héjával + a citrom felének belecsavarjuk a levét. A tejszínt kemény habbá verjük a habifixálóval, kiveszünk belőle kb. fél dl-t a díszítéshez, melyet hűtőbe teszünk - a többi tejszínt pedig összekeverjük a tejfölös masszával. 
2. A formát kibéleljük fóliával úgy, hogy túl lógjon a fólia. A forma alját kirakjuk sorban babapiskótával, erre rákenjük egyenletesen a hab felét. Ismét babapiskótát teszünk, majd jön a habos réteg másik fele, melynek tetejére ismét babapiskótát teszünk és ezt a réteget bele is nyomkodjuk óvatosan a habba. Tetejét elsimítjuk és jól becsomagoljuk a fóliával.
3. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
4. Másnap óvatosan kiborítjuk egy tálcára a desszertet, lehúzzuk róla a fóliát, majd a félretett tejszínhabbal feldíszítjük a tetejét. Szeletelve tálaljuk.




  



Jó étvágyat!

Forrás: Tűzről pattant receptek/Édes finomságok süteményeskönyv

2014. augusztus 6., szerda

Calzone - töltött pizza

Ennek a töltött pizzának az elkészítése egyszerű, ráadásul a töltelékek variációja végtelen. Azzal töltjük, amivel szeretnénk, ami otthon épp található, vagy amit csak el tudunk képzelni. :) ...és mindezek mellett finom is. Nagyon!




Hozzávalók:
4 darabhoz
 45 dkg finomliszt
 1 csipet kristálycukor
 4 dkg friss élesztő
 1 kávéskanál só
 0,4 dl olívaolaj (40 ml) 
 3 dl langyos víz

A töltelékhez: 
bármit, amit szeretünk vagy ami otthon található
Nálam:
 sűrített paradicsom (a kis konzervdobozosnak a fele)
 20 dkg sonka
 10 dkg kolbász
 1 tv paprika
 5-6 koktélparadicsom
 1 kisebb lilahagyma
 8-10 dkg reszelt trappista sajt vagy mozzarella
 só ízlés szerint
 néhány levél friss bazsalikom (vagy szárított)


  

Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos vízbe, hozzáadunk egy csipet cukrot és felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, elkeverjük benne az olívaolajat, majd jön hozzá a felfuttatott élesztő és a maradék 2 dl langyos víz. Jól összegyúrjuk a tésztát, majd letakarva kelesztjük 30 percig. Addig előkészítjük a tölteléket.
2. A megmosott/megtörölt paprikát, hagymát, paradicsomot, bazsalikomot apróra - a sonkát, kolbászt kis kockákra vágjuk.
3. A megkelt tésztából formázunk 4 gombócot, majd egyenként kör alakúra kinyújtjuk. A kör felét megkenjük ízlés szerint sűrített paradicsommal (a széleken 1 cm szélességet ne kenjünk be, hogy jól összeragadjon majd a tészta). A sűrített paradicsomra helyezzük a kolbászt, sonkát, hagymát, paradicsomot, paprikát, rászórjuk a bazsalikomot, megsózzuk ízlés szerint, majd teszünk rá reszelt sajtot is. Ráhajtjuk a tészta/kör másik felét és a széleit az ujjunkkal összecsipkedjük. (a többi 3 tésztagombóccal is így járunk el)
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük a töltött pizzákat, és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - ha a teteje már kezd halványan barnulni, akkor megsült)
5. Sütés után 3-4 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd mindegyiket vágjuk ketté és tálaljuk.




Jó étvágyat!