2014. augusztus 23., szombat

Pizza görög csirkés feltéttel

Az elmúlt hónapokban annyira "rákattantam" a csirkehúsos, "görög pizzára" - amikor pizzát sütök, biztos, hogy csakis ezzel a feltéttel. ...és nem tudom megunni, annyira finom! :)


Hozzávalók a tésztához: 
 32 cm átmérőjű pizzához
 25 dkg finomliszt (vagy kenyérliszt)
 kb. 1,5 dl langyos víz
 2 dkg friss élesztő
 2 evőkanál olívaolaj
 1 csapott teáskanál kristálycukor
 1 csapott teáskanál só

A feltéthez:
 kb. 10 dkg csirkemell
 1 dl tejföl
 2 gerezd fokhagyma
 2-3 dkg vaj
 1 kisebb uborka
 1 nagy paradicsom
 gyros fűszerkeverék ízlés szerint
 só ízlés szerint
 őrölt fekete bors ízlés szerint
 5 dkg reszelt sajt

   
Elkészítés:
1. A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt a cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat. Jó rugalmas tésztát kapjunk. (ha szükséges még hozzá pici langyos víz, akkor dagasszunk még hozzá) Letakarva hagyjuk, amíg elkészítjük a feltétet (kb. 20 perc).
2. A megtisztított fokhagymát apróra vágjuk és elkeverjük a tejfölben.
3. A csirkehúst megmossuk/megtöröljük, apró kockákra vágjuk. A vajat serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a csirkehúst és megsütjük. Ízlés szerint szórunk rá gyros fűszerkeveréket, sót, őrölt borsot. 
4. A paradicsomot megmossuk/megtöröljük, kockára vágjuk. A megtisztított/meghámozott uborkát vékonyra szeleteljük. 
5. A tésztát ujjunkkal ellapogatjuk a pizzasütő formában, megkenjük egyenletesen a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a csirkehúst, a paradicsomot, uborkát és megszórjuk a reszelt sajttal.
6. Előmelegített 240 fokos légkeveréses sütőben megsütjük. 

 
Jó étvágyat! 

15 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta pizzát sütöttél! :) Vékonytésztás, a széles ropogós! Finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy írtál. :) Igen, pont ezt szeretjük - a vékony tésztás, szélén ropogósat. A férjem csak az ily' módon készítettet eszi meg szívesen.

      Törlés
  2. Hűűű, de jól néz ki!!! El is hiszem h rá lehet kattanni :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Hát, én mostanában tényleg csak ezt a feltétes pizzát eszem meg, ha pizzáról van szó. Nem tudom, miért ízlik ennyire, de nálam toplistás, ez tény. :)

      Törlés
  3. Micsoda fincsiség. Ezt én is meg bírnám enni akár naponta is. Legközelebb, ha pizzát sütök, kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Semmiképp ne hagyd ki Nea, nagyon fog ízleni, majd meglátod.

      Törlés
  4. De jól hangzik! :) Olyan régen sütöttem már pizzát, szerintem hamarosan sorra kerül, ilyen finomságos feltéttel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készítsd csak el Hankka, ízleni fog Nektek is. :) Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  5. Én sem tudnám megunni, nagyon finom! ;)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta feltét! Na, legközelebb, ha pizzát sütök, így készítem el. Szerintem mindenkinek fog ízleni. Néha nem is árt elfelejteni a sonka-gomba-kukorica verziót... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti. Szerintem is ízleni fog Nektek... nagyon. :)

      Törlés
  7. Erre aztán nem nehéz rákattanni:-) Hmmm, nagyon kívánatos!

    VálaszTörlés
  8. Hasonlót szoktam, de én teszek rá vékonyra karikázott lilahagymát is. Isteni!

    VálaszTörlés