Cifra kalács
Az egyik hipermarket újságban szoktam látni ilyen kalácsot - napok óta már csak erre tudok gondolni, ezért ma reggelire megsütöttem a csíkos kifli tésztájából. Imádom ennek a tésztának a foszlós, pihe-puha állagát. Olyan finom egy bögre kakaóval vagy tejjel, Milánnal majdnem meg is ettük az egészet. Bár egy darabot gyorsan eldugtam magunk elől, a férjem holnap viszi magával tízóraira.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
0,7 dl langyos tej (70 ml)
150 g natúr joghurt
1 tojás
csipet só
4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál tej
A tetejére:
1 tojássárgája
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál tej
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).
- Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik világos tésztára ráhelyezzük a kakaós tésztát, majd a másik világos tésztára is ráhelyezzük a kakaós tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.
- Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojás+cukor+tej keverékével.
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
- Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük is.
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Ó , de szívesen beleharapnék most ! Nagyon tetszik, guszta! Kénytelen leszek megsütni:-))
VálaszTörlésKedves vagy Éva. :) Mindenképp arra ösztönözlek, hogy süsd csak meg, mert nagyon finom, nekem ez az egyik kedvenc kalácsom.
TörlésGabriella, nagyon finom, számtalan receptedet megsütöttem már, és nagyon sokat leírtam, hátha rossz lesz a net, tényleg sokat tanulhatunk Tőled.
TörlésBocs, de ennél a kalácsnál, az egyik fehér kinyújtott tésztára helyezzük az egyik kakaós tésztát, és feltekerjük, és fonjuk, nem pedig fordítva. Még egyszer elnézést, hogy bele szóltam, de ebből is látszik, hogy,-- iszom a szavaidat -- !!! :)
Ez pontosan így van. A fehér tészta van kívül, ha fel van tekerve!!:)
TörlésHű, micsoda légies szépség! Egy tejeskávé mellé de jól esne! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Szívesen megkínáltalak volna... ha hamarabb szólsz, de már elfogyott. :)
TörlésDe szép kalácsod lett! Szépen megkelt, foszlós, ebbe én is szívesen beleharapnék most :-) De én még egy kis fahéjat is el tudnék képzelni mellé... :-)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. A fahéjas dolgokat kevésbé szeretjük, emiatt ritkán használom - akkor is csak módjával. :)
TörlésMilyen szép, puha és foszlós kalácsot készítettél! Tökéletes lenne reggelire! :)
VálaszTörlésKöszi, valóban tökéletes reggelire... meg tízóraira, meg uzsonnára. :) Örülök, hogy benéztél.
TörlésA S..R nevű üzletben szoktam ilyet venni a fiúknak...de azt hiszem mostmár elkészítem magam :-)
VálaszTörlésÉn a T... nevű hipermarket újságjaiban szoktam látni, régóta szemezek vele, gondoltam, most már csak megsütöm. :) ...és isteni lett! Süsd meg Te is bátran a fiúknak.
TörlésGyönyörú! Holnap tuti megcsinálom!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Edit, ízleni fog.
TörlésNagyon szép!! most készül nekem is remélem sikerül
VálaszTörlésKedves Maya! Biztos vagyok benne, hogy sikerül és nagyon fog ízleni. Köszönöm, hogy írtál.
TörlésKöszönöm Gabriella nagyon szép és finom a kalácsom:)
TörlésDe jó, nagyon örülök. :)
TörlésNagyon szép!! Már a kifli óta szeretném elkészíteni... na egyszer biztos elkészül, ha máskor nem majd ősszel... :D
VálaszTörlés:) Köszönöm Csilla. Ne hagyd ki!
TörlésElkészítettem! Köszi! Tegnap pedig a tepertős pogid!
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök, hogy ennyi mindent megsütöttél már az oldalról. Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésSzájhagyomány útján terjed az oldalad! :)
TörlésMost mutattam kolléganőmnek.
Milyen aranyos vagy. Köszönöm. :)
TörlésKedves Gabriella! Nagyon örülök,hogy rátaláltam az oldaladra :) A cifra kalács nagyon finom ;) Most készítem másodjára!
VálaszTörlésHelyesbítenék 2 x sütöttem,most kel a 3. kalács :) Köszönöm!
VálaszTörlésSzia Bea!
TörlésÖrömmel olvasom, hogy ilyen rövid idő alatt már ennyiszer elkészítetted... ezek szerint nagyon ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.
További jó sütögetést kívánok Neked!
Üdv.: Gabriella
Kedves Gabriella! Nem adtam fel a "gluténmentesítést". Megsütöttem ezt a kalácsod. Egy csoda! Majdnem olyan lett mint a képen(talán picit tömörebb, de ez a gm lisztek sajátossága), és puha, nem tömény. Legközelebb picit több cukrot teszek bele, vagy kifejezetten foszlós kalács-liszttel készítem (abban van vaníliás cukor). De ez már csak apróság. Így is nagyon finom. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésAni
Szia Ani!
TörlésIgazán örülök, hogy jól sikerült a gluténmentes változat is + annak is nagyon örülök, hogy az én kalácsomat választottad ki erre a variációra is. Köszönöm szépen, hogy írtál. Ja és szívesen a receptet. :)
Kellemes nézelődést kívánok Neked továbbra is a blogomon...
Üdv.: Gabriella
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésFele tönkölybúza liszttel is el lehet készíteni szerinted?
A sima fehér lisztes sütiktől.és kenyerektől,sajnos beteg vagyok.
Üdv:Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
TörlésSzerintem elkészítheted fele mennyiséggel t.búza liszttel. Előfordulhat, hogy picit más lesz a tésztája, vagy lehet, hogy kicsit több folyadékot fog felvenni, nem tudom, de szerintem finom lesz úgy is.
Ha megpróbálod, megírod, milyen lett, hogy ízlett?
Jó sütést kívánok!
Üdv.: Gabriella
szia erdeklodnek hogy muszaly jghurtal kesziteni vagy hasznalhatok helyete tejfolet?koszonom a valaszod :-)
VálaszTörlésSzia!
TörlésNyugodtan használhatsz tejfölt is. Bár lehet, hogy a joghurttól lesz igazán könnyű a tésztája, de abban is biztos vagyok, hogy a tejföl sem fogja elrontani. :)
Jó sütést kívánok!
Üdv.: Gabriella
Te olyan gyönyörű vagy! Ilyen arc és frizura együttese csak a filmekben lehet!
VálaszTörlésMost nagyon elpirultam... de nagyon jól esett, amit írtál. :) Köszönöm szépen.
TörlésNagyon finom lett😊
VálaszTörlésÖrömmel olvasom, hogy ízlik. Köszönöm a megjegyzést.
TörlésTegnap megsütöttem, nagyon finom lett!! :)
VálaszTörlésKöszi a receptet!
Szívesen, nagyon örülök, hogy ízlik. :)
TörlésÉn pedig köszönöm a megjegyzést.
Köszönöm a receptet! Most sütöm másodjára, az első nagyon finom volt, de most teszek bele mazsolát mert szeretjük benne, remélem ez is fog sikerülni most kavarja a gép.
VálaszTörlésBiztos vagyok benne, hogy fog sikerülni a mazsolás változat is. Szívesen a receptet, nagyon örülök, hogy ízlik.
TörlésHa tejfőlt teszek bele abból is 1 kis kupa legyen mint a joghurt?
VálaszTörlésIgen, ugyanannyi legyen a tejföl mennyisége is.
TörlésGabriella isteni a kalács vettem hozzá joghurtot! Sose sütöttem még kalácsot de ez a cifra kalács lesz a favorit!! Örülök hogy rátaláltam a receptre!! :)
VálaszTörlésReni örülök, hogy megtetszett, szerintem ízleni is fog nagyon, ha megsütöd...
TörlésSzívesen a receptet.
Nagyon jól sikerült a kalács nagyon finom volt!! :)
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésKisfiam doktor nénije osztotta meg velem a kalácsod receptjét, ami ebben a pillanatban sült meg nálam is ;-) ! Nagyon szép lett és finom is. Azt hiszem legközelebb egy kevés mazsolát is rejtek bele :-) .Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a receptet, amit most én is tovább "osztok" .
Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen. Örömmel olvasom, hogy Nektek is kedvenc lett ez a recept. :)
TörlésKöszönet a kisfiad doktor nénijének is... :)
További kellemes nézelődést kívánok Neked a blogon - hátha találsz még kedvedre való recepteket...
Üdv.: Gabriella
Kedves Gabriella! Két alkalommal sütöttem meg és tényleg finom lett. Egyik alkalommal mákkal töltöttem meg és így is nagyon finom volt. Köszönöm.
VálaszTörlésKedves Éva!
TörlésNagy örömmel olvasom és köszönöm, hogy megírtad.
További jó sütögetést kívánok!
Üdvözlettel:
Gabriella
Kedves Gabriella, ez a kalacs isteni finom, ma elkeszitettem es nagyon izlik!!!!:)
VálaszTörlésNagyon örülök!! :)
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésÉn is többször megsütöttem ezt a kalácsot, a mai napon is, nagyon finom köszönöm a receptet.
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlik.
Törlésén most probálkozok vele sztem nagyon jo lesz köszönöm a receptet <3
TörlésMost készítem, de a sok pozitív hozzászólás miatt dupla adagot. Remélem fincsi lesz,a gyerkőcök már nagyon várják!!!
VálaszTörlésSzerintem imádni fogják a gyerkőcök Beatrix. :)
TörlésKérdezném , hogy a natúr joghurt nem helyettesíthető valamivel?
VálaszTörlésTejföllel helyettesíthető a joghurt.
TörlésKöszönöm 😀
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésLenne valamilyen hátrány annak, a tészta állagát tekintve, ha elõzõ este gyúrnám be a tésztát és következõ nap reggel sütném?
Köszönöm a válaszid!
Katika
Kedves Katika!
TörlésEbben sajnos nincs tapasztalatom ezzel a tésztával kapcsolatban, mert még nem próbáltam így...
NAGYON GYÖNYÖRÜ SZÉP KALÁCS MEG IS FOGOM CSINÁLNI KÖSZÖNÖM A SOK SZÉP ÉS JÓ RECEPTEKET
VálaszTörlésSzívesen, nagyon örülök, hogy tetszik.
TörlésSzia. Hát annyira jónak tűnik a recept és a sok pozitív hozzászolás miatt rögtön dupla adagot készitettem :) most sült ki :) mindenki várja már hogy megkostólja :)
VálaszTörlés:) Biztos vagyok benne, hogy nagyon ízlett a családnak...
TörlésSzia! Valami fenomenális ez a recept! Igazi puha foszlós kalács lett :) Alig hűlt ki, de a fele már el is tűnt :)
VálaszTörlésÖrömmel olvasom Nikoletta.
TörlésSzia érdeklődnék csak légkeveréses sütőben lehet megsütni?
VálaszTörlésSzia!
TörlésSütheted nyugodtan hagyományos sütőben is 200 fokon.
Köszönöm válaszodat ki fogom próbálni. További szép napot Neked.
TörlésSzia kipróbáltam a mai napon és nagyon finom lett nagyon nem volt ideje meghülni sem mert a család nagy kedvence lett. Életem első kalácsa és hála a Te receptednek, nagyon jól sikerült. Köszönöm. további szép napot Neked.
TörlésSzívesen - örülök, hogy ennyire ízlik a családodnak. :)
TörlésNagyon finom lett!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik.
TörlésSzia! Ismét egy finomság, ami könnyen el is készíthető :)! Tegnap sütöttem meg és valóban nagyon pihe-puha és foszlós!!!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet! Annyira jókat tudsz készíteni Gabi!!!!
Szia Nóri!
TörlésDe jó, hogy ezt is elkészítetted! :) Boldogan olvasom, hogy ízlik a családnak.
Szívesen a receptet.
Kedves Gabriella! Ma megsütöttem a kalácsot, nagyon jól sikerült,elsőre. Nekem nem túl édes, mennyivel több cukrot tehetek bele? Köszönettel és üdvözlettel: Marietta
VálaszTörlésKedves Marietta!
TörlésÖrülök, hogy jól sikerült a kalács. Az ilyen kalácsok általában nem szoktak nagyon édesek lenni, de ha Te édesebben szereted, ízlés szerint nyugodtan lehet cukrozni. Például tegyél bele 6 evőkanál cukrot...
További jó sütögetést kívánok!
Gabriella
Köszönöm szépen a kiváló receptet. Én nem igazán sütögettem eddig, de ez a recept olyan jó, hogy nekem is remekül sikerült.
VálaszTörlésBoldogan olvasom. :) Örömmel osztom meg a receptjeimet.
TörlésTovábbi sikeres sütögetést kívánok!
Kedves Gabriella! A kalács receptje zseniális. Könnyű, gyors és nagyon finom. Köszönöm Ági
VálaszTörlésSzia Gabriella, meg tudnád mondani a forma méretét? Sütöttem már ezt a kalácsot de sajnos nem emlékszem....☺️��
VálaszTörlésKedves Csilla!
TörlésA forma mérete kb. 30x11 cm.
Jó sütést kívánok!
Kedves Gabriella! Esetleg a joghurtot lehetne zabtejszínnel helyettesíteni?
VálaszTörlésSzia Erika!
TörlésIgen, szerintem helyettesítheted vele.
Jó sütést!
Szia!
VálaszTörlésNagyon finom foszlós puha lett, az egyik tekercs közzé tettem kevés reszelt citromhéjat jó illata volt sütés közben is.😍😘leg jobb receptek❣❣🌺🌺
Szia!
VálaszTörlésEz a kalàcs hibátlan. Eddig nem igazán sütögettem olyanokat, amit dagasztani-keleszteni kellett, de amióta Rád találtam, sorba próbàlom ki ezeket a receptjeidet. Köszönöm 😘🤗
Kedves Gabi,köszönöm ezt a receptet is,bár nekem kicsit nehezen áll össze,de sikerül.És nagy kedvencem a hólabda torta is,meg a hófehérke..És még sorolhatnám .Köszönöm szépen!Eszter
VálaszTörlésMa estère megsütöm,nagyon fincsinek tünik😊
VálaszTörlésÉn pont ma készítem 4.alkalommal. Eddig mindenkinek nagyon ízlett. A mai tönkölylisztből készül, remélem így is hasonlóan finom lesz, mint az előzőek.
VálaszTörléskedves Gabriella!
VálaszTörlésMegsütöttem. Nagyon-nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.
Megsütöttem húsvétra. Finom lett.
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésEszméletlen hogy a receptjei milyen jók, és az sem mellékes hogy ugyan úgy néznek ki itthol megsütve is. Cifra kalácsából 2 nap alatt 3-at kellett sütnöm.
Ma este megsütöttem a holnapi reggelihez. Amikor felvagtam a barátom nem győzte dicsérni milyen szép :) pedig kalacsokat, kelt tésztákat mindig félek készíteni. Amúgy 1 tasak szárított élesztőből készítettem. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésMegsütöttem, isteni finom 😊 Nem lett olyan szép, mint a tiéd, de az íze 🤗 Köszönöm szépen a receptet 😍
VálaszTörlésSzia! Köszönöm! Elkészült és nagyon finom! Kár, hogy fotót nem tudok küldeni! 😘
VálaszTörlésIsteni finom a kalács, köszönöm a receptet, nem győzöm sütni nagy kedvenc lett 😊
VálaszTörlésEz valami csoda!
VálaszTörlésMindenképpen kipróbálom🥰
Kedves Gabika! Én ,itt végig olvastam az összes hozzászólásokat,és senki nem írta ,hogy esetleg elírás történt.Megmondom miért, /még nem sütöttem meg,de szándékozom a napokban/ én sokallom a tej mennyiségét,mivel 40 dkg a liszt, 0,7dl a tej. Ügy gondolom,ez nagyon lány tészta , Tévedek??? Én a fonott kalácshoz, kb. 1kg liszthez 0,5dl tejet használok.nem kemény í tészta,de nem is lágy. Kérlek válaszolj! Tisztelettel: Kővári Andrásné Köszönöm .
VálaszTörlésSzép napot! Nincs elírás a receptben, valóban 0,7 dl tej kell hozzá, ami nincs 1 dl sem!!! Tehát nem lesz folyós a tészta, pont megfelelő az arány! Szerintem véletlenül rosszul váltod át fejben a 0,7 dl-t, valószínű, hogy 7 dl-nek számítod/képzeled... DE!! nehogy 7 dl tejet adj hozzá, mert akkor tényleg folyni fog a tészta! Mint ahogy a receptben is írtam, nem kell hozzá még 1 dl sem, csak 0,7 dl, azaz 70 ml. Jó sütést! :)
TörlésKöszönöm ezt a szuper receptet! Az első pandémiás záráskor leltem rá, azóta nagy kedvence a családnak. Ma is ezt fogok sütni.
VálaszTörlésKedves Gabika!
VálaszTörlésNagyon szeretjük ezt a kalácsot már többször is elkészítettem az évek alatt! :)
Az lenne a kérdésem hogy ha nekem reggel frissen lenne szükségem a kalácsra akkor összekèszítve a sütőformában betehetem-e a hűtőbe egy éjszakára hogy reggel kivéve süssem meg?
Nem lesz minőségbeli romlás?
Köszönöm szépen ha válaszolsz. 😊
Kedves Szilvi!
TörlésÍgy még nem próbáltam, tehát nem tudok neked tapasztalatot írni ezzel kapcsolatban. De szerintem el lehet készíteni így is. Ebben az esetben a tésztához elég 2 dkg friss élesztő, hogy éjszaka a hűtőben csak szép lassan keljen meg, hiszen lesz a kelésre egy egész éjszakája. :)
Másnap a hűtőből vedd ki sütés előtt legalább egy fél órával, hogy kicsit kiengedjen, majd ezután süsd a leírt módon.
Szerintem jó lesz így, de persze nyugodtan megírhatod a tapasztalatod, ha elkészíted ilyen módon éjszaka kelesztve.
Jó sütést!
A család kedvence! Én meg teszek bele reszelt citrom héját! 🥰
VálaszTörlésSokadszora sütöm, mindig szenzációs, és nincs ideje kihülni😊 nagyon jó recept köszönöm.
VálaszTörlés