2014. augusztus 6., szerda

Calzone - töltött pizza

Ennek a töltött pizzának az elkészítése egyszerű, ráadásul a töltelékek variációja végtelen. Azzal töltjük, amivel szeretnénk, ami otthon épp található, vagy amit csak el tudunk képzelni. :) ...és mindezek mellett finom is. Nagyon!




Hozzávalók:
4 darabhoz
 45 dkg finomliszt
 1 csipet kristálycukor
 4 dkg friss élesztő
 1 kávéskanál só
 0,4 dl olívaolaj (40 ml) 
 3 dl langyos víz

A töltelékhez: 
bármit, amit szeretünk vagy ami otthon található
Nálam:
 sűrített paradicsom (a kis konzervdobozosnak a fele)
 20 dkg sonka
 10 dkg kolbász
 1 tv paprika
 5-6 koktélparadicsom
 1 kisebb lilahagyma
 8-10 dkg reszelt trappista sajt vagy mozzarella
 só ízlés szerint
 néhány levél friss bazsalikom (vagy szárított)


  

Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos vízbe, hozzáadunk egy csipet cukrot és felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, elkeverjük benne az olívaolajat, majd jön hozzá a felfuttatott élesztő és a maradék 2 dl langyos víz. Jól összegyúrjuk a tésztát, majd letakarva kelesztjük 30 percig. Addig előkészítjük a tölteléket.
2. A megmosott/megtörölt paprikát, hagymát, paradicsomot, bazsalikomot apróra - a sonkát, kolbászt kis kockákra vágjuk.
3. A megkelt tésztából formázunk 4 gombócot, majd egyenként kör alakúra kinyújtjuk. A kör felét megkenjük ízlés szerint sűrített paradicsommal (a széleken 1 cm szélességet ne kenjünk be, hogy jól összeragadjon majd a tészta). A sűrített paradicsomra helyezzük a kolbászt, sonkát, hagymát, paradicsomot, paprikát, rászórjuk a bazsalikomot, megsózzuk ízlés szerint, majd teszünk rá reszelt sajtot is. Ráhajtjuk a tészta/kör másik felét és a széleit az ujjunkkal összecsipkedjük. (a többi 3 tésztagombóccal is így járunk el)
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük a töltött pizzákat, és előmelegített 190 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - ha a teteje már kezd halványan barnulni, akkor megsült)
5. Sütés után 3-4 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd mindegyiket vágjuk ketté és tálaljuk.




Jó étvágyat!

15 megjegyzés:

  1. Az egész paradicsomokat kihagynám, de most szívesen odaülnék hozzátok a kertbe elmajszolni, pláne, ha közben bébiszitterkedhetek is egy kicsit ;)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, és finom is lehetett! Már én is szerettem volna ilyet sütni, régóta tervezem. Most megelőztél :-) A pizzatésztát én is hasonlóan készítem, majd egyszer kipróbálom....

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki és valóban tök jól variálható étel! Szép!

    VálaszTörlés
  4. Es megasnap ia nagyon finom:))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen, hogy benéztetek hozzám, örülök, hogy tetszik ez a kis egyszerű lepényke. Mindenkit ösztönzök az elkészítésére, mert nagyon-nagyon finom. :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabriella!
    Nagyon nagyon köszönöm,hogy létrehoztad ezt az oldalt! Minden receptet innen veszek! A calzone lett az egyik kedvenc ételünk a férjemmel! :)
    Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Nikolett!
      Milyen öröm ilyesmit olvasni, köszönöm szépen. :)
      További kellemes nézelődést kívánok a blogon, és jó sütést-főzést!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  7. A hétfői vacsi ez volt! Nem nagyon szoktam pizzát készíteni otthon, mert enne a férjem a specialistája, de ezt a töltött verzót még Ő sem készítette soha ( illetve ezt egy kicsit más kategóriának tartom)
    Nagyon finom lett persze! Klassz a tésztája,a töltelék pedig bármi lehet. Nekünk most sonkás, mozzarellás, paradicsomos volt!
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, milyen ügyes férjed van! :) Egyébként az én férjem is viszonylag elég gyakran készít pizzát, bár Ő mást is nagyon szeret főzni, ha épp van ideje és kedve. Nagyon finoman és jól főz!
      Örülök, hogy elkészítetted ezt a pizzát is a blogról, köszi, hogy írtál.

      Törlés
    2. Bizony, nagyon ügyes! A pizzák és a reggelik specialistája :)

      Törlés
  8. Kedves Gabriella!
    Nagyon finom lett!!Köszönöm szépen!!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gabriella!
    Nagyon finomra sikerült többször is megsütöttem màr!Önnek mennyi idő mîg elkészül az elejétől a kisülêdig?köszönöm a vàlaszàt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ennyire ízlik. :)
      A tészta hozzávalóinak kimérésétől kezdve a sütési idő végéig úgy kb. 1 óra az elkészítési idő nálam...

      Törlés