Aranygaluska vaníliasodóval
Amikor ezt az aranygaluskát eszem, mindig azt érzem, hogy nincs ettől finomabb desszert! Már magában a tészta is olyan puha, nagyon finom a fahéjas cukros darált dióval, de ha meglöttyintjük egy kis vaníliasodóval, még intenzívebben tudjuk halmozni az élvezeteket. Ez az a desszert, amit nem bírok abbahagyni - amikor már úgy érzem, hogy nem bírok többet enni, akkor is csak eszem és eszem... 😊 Igazi magyar finomság, szerintem senki nem tud neki ellenállni.
Ne félj tőle, egyáltalán nem pepecselős - készítsd el bátran, a család oda lesz érte.
Hozzávalók a tésztához:
26 cm-es kapcsos tortaformához, de készíthetjük kuglóf formában vagy tepsiben is
26 cm-es kapcsos tortaformához, de készíthetjük kuglóf formában vagy tepsiben is
50 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
8 dkg kristálycukor
3 dkg friss élesztő
3 dkg friss élesztő
3 tojássárgája
8 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja (bio)
csipet só
A hintéshez:
5 púpos evőkanál darált dió
5 csapott evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
1 kávéskanál őrölt fahéj
4-5 dkg mazsola (elhagyható)
+ 10 dkg olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
3 dl tej
2 tojás
10 dkg kristálycukor
1 púpos evőkanál sima liszt
1 csomag vaníliás cukor
PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Egy dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral simára keverjük az élesztőt és felfuttatjuk. Közben a lisztben elkeverjük a maradék cukrot, a csipet sót és reszelt citrom héját, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, a maradék 2 dl langyos tejet - végül a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát.
- Letakarva duplájára kelesztjük.
- A darált diós keverékhez összekeverjük a diót a cukorral, fahéjjal és mazsolával.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztadarabkákat egyenként megforgatjuk a langyos vajban, majd a tortaformába szorosan egymás mellé helyezzük. A tetejét megszórjuk a darált diós keverékkel, majd ismét kirakunk egy sort az olvasztott vajba mártott tésztadarabkákkal. Így rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak. A végén a tetejét is megszórjuk a darált diós keverékkel és langyos helyen kelesztjük még 30-40 percig.
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben szép barnára sütjük (nálam kb. 50 percig sült, de ez csak tájékoztató jellegű, függ a sütőtől és attól is, hogy kinek hány sor tészta van rétegezve). Sütés közben figyeljük, és amikor a tészta teteje már szép barna, de még nincs megsülve a közepe, akkor alufóliával takarjuk le a tetejét és így süssük tovább. Ha a tészta megsült, könnyen elválik a forma/tepsi oldalától.
- A sodóhoz a tojássárgákat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Felengedjük a tejjel fokozatosan, szép sima legyen, majd lassú lángon elkezdjük főzni, de közben folyamatosan kevergetjük, hogy a tojás ne csomósodjon össze. Szép krémesre főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a sárgás krémbe.
- Tálaláskor a tésztából desszertes tányérra vagy kis tálba galuskákat halmozunk és meglocsoljuk a vaníliasodóval.
Tipp:
A megmaradt tojásfehérjéket lefagyasztjuk, és legközelebb fel lehet használni olyan süteményekhez, melyekhez sok tojásfehérje szükséges.
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Nekem az aranygaluska a kelt tészták királynője, frissen kisülve tényleg abbahagyhatatlan. Már a látványától is nagyokat nyelek, ráadásul nagyon szépen van fotózva. Bekukkantottam az webáruházba is, imádom a pöttyös termékeket. Sok sikert hozzá!
VálaszTörlésKöszönöm Nea, nagyon aranyos vagy. :)
TörlésNagyon finom
TörlésNagyon guszta, az egyik kedvencem, köszönöm a receptet.
TörlésGyerekkorom egyik meghatározó sütije az aranygaluska. Vaníliasodó soha nem készült hozzá, de úgy is szerettük.
VálaszTörlésÉn is imádom sodóval vagy anélkül is... :)
TörlésPont mostanában gondoltam rá, hogy milyen régen sütöttem/ettünk ! Mi is nagyon szeretjük, de a férjem sodó helyett sok-sok finom házi sárgabarack vagy eperlekvárral szereti :-). Nekem mindegy, én mindenhogy :-D
VálaszTörlésÓ, baracklekvárral is isteni...
TörlésJajj, ezt odaraktad megint, gyönyörű! Nem bántanám sodóval, de adnék neki a Nutellámból... szeretnék egymást, de hatalmas harapásokkal vetnék véget a bimbózó kapcsolatnak. Puszik, B.csek.
VálaszTörlésKöszi B.csek, örülök, hogy tetszik. :) Puszillak én is.
TörlésHelló én is elkészítettem és nagyon fincsi nemrég vettem ki a sütőből gáztűzhelyem van 2-3 fokozaton kb 40 perc elég volt neki mivel hőség van kb 30 percig kelt szaggatás után és jaj igen kenyérsütőben kelesztettem sok volt neki a 1:30 perc kb 45 perc elég .Isteni a tésztája lyukacsos állaga puha könnyű nem túl édes ez igen ez az egyik legjobb recept amit kipróbáltam.Köszönet érte ...és további SOK SIKERT AZ OLDALHOZ!
VálaszTörlésSzia Timi! Nagy örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik Neked is, nálunk is nagy kedvenc ez a recept. Szívesen a receptet.
TörlésKöszönöm szépen a jókívánságot. :)
Kedves Gabriella! Én még sosem használtam élesztőt, de ez a recept nagyon tetszik, megpróbálkoznék vele. Van valami titka a kelt tésztának? Elég kezdő vagyok sütésben, csak főzni szoktam. :-) Nagyon örülök, ha tudsz nekem adni valami jó tanácsot! köszönöm! Ildi
VálaszTörlésSzia Gabriella! Közben megcsináltam - kértem telefonos segítséget anyukámtól-, és fantasztikusan jól sikerült az aranygaluska. De a sodó az rettenetesen édes lett, háromszorosára higítottam tejjel, és nekem még úgy is kicsit édes maradt, de több tej már nem volt itthon. :-D Viszont utólag működött benne a kukoricakeményítő, az is szépen behúzta a hígítástól túl folyós sodót. Mindenesetre köszönöm a receptet, nagy sikerélmény volt életem első aranygaluskája (és kelt tésztája), a párom is imádta!
VálaszTörlésSzia Ildi!
TörlésÖrülök, hogy ízlett az aranygaluska, köszönöm szépen, hogy megírtad. ...és végül még a sodó is finom lett. :)
Próbálkozz bátran a többi kelt tészta recepttel is, igyekszem úgy leírni, hogy kezdők is el tudják készíteni úgy, hogy elsőre sikerüljön...
További kellemes nézelődést kívánok a blogon és jó sütést! :)
Üdvözlettel:
Gabriella
Holnapra ezt terveztem!
VálaszTörlés:)
TörlésJó recept :) Nagyon finom 😋 lett :)
TörlésKedves Gabriella, nem vagyok teljesen kezdő sütő, de jól elszöszmötöltem vele a délutánt. Valahogy nem az én napom volt: kétszer megégettem az ujjam, a vaj kezdett kicsöpögni a tortaformából, odaégett a sütőm aljára, és füstöt eregetett, amikor kinyitottam az ajtót, .... csupa megszokott dolog :D Ráadásul gimis koromban úúúúútáltam az aranygaluskát a menzán, de aki éhes, az megesz mindent. Legalább a sodót passzoltam a konyhásnéniknél. DE...! EZ a végeredmény, (bár a sületlenségtől tartva kicsit túlsütöttem) mindent felülírt bennem, a család mámorosan fogyasztotta, velem az élen! Hálásan köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon szívesen a receptet, örülök, hogy végül is jól sikerült és ennyire ízlett a családnak. Köszönöm a megjegyzést.
TörlésÜdvözlettel:
Gabriella
Kedves Gabriella! A várandós kislányom kérésére sütöttem meg az aranygaluskát, egyszerűen fantasztikus lett :) köszönet a receptedért :)
VálaszTörlésMilyen boldogan olvasom!! :) Nagyon szívesen a receptet.
TörlésKedves Gabika! Ma megsütöttem életem elsö aranygaluskaját a te recepted szerint. Valami isteni finom lett! Köszönöm neked! :)
VálaszTörlésMilyen boldogan olvasom. :) Nagyon szívesen a receptet.
TörlésEgy újabb tökéletes recept 😆
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésNincs itthon citrom, mandarin héjjal menne a dolog?
VálaszTörlésCitromhéjjal szerintem intenzívebb az íze, de mandarinnal is jó, ha nincs otthon citrom.
TörlésLátom itt tapasztalt kis konyhatunderek vannak, én először készítettem, betartva lépésről lépésre mindent, és igen isteni lett, kihulni nem nagyon volt ideje 😊👍nagyon szépen köszönöm Gabriella, a lányom imádta ❤️😘 és én is 🙈
VálaszTörlésMa elkészítettem, nagyon finom lett.😊A tészta egy kis részéből pedig diós csiga is készült. 😊🐌
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet . Anno nagyanyám készítette ugyan így a tésztát mint a sodót is gyerekkoromban. Köszönöm , hogy egy kicsit vissza mehettem az időben :)
VálaszTörlésKedves Gabriella! Ma megsütöttem az aranygaluskát, ismét egy szuper recept, nem csalódtam benne. Ahogy le van írva mennyiség stb.. minden megfelelő, ezért szeretek csak innét sütögetni.
VálaszTörlésKöszönjük szépen ezt a rengeteg finom receptet!
Minden jót kívánok!
Szia Gabika, holnap szeretném,megsütni, vaj helyet mehet margarin? Sándorné Judit vagyok
VálaszTörlésKedves Judit, készíthető nyugodtan margarinnal is.
TörlésJó sütést!