Pillangó keksz
Elég gyakran sütök linzercsigát, mert Milán és én imádjuk. De valamelyik nap az egyik kedves olvasó - Éva - küldött egy képet a facebook oldalamra, melyen látszott, hogy a linzercsigához hasonló receptből készített pillangó kekszet. Nagyon megtetszett, el is mentettem a hozzá tartozó receptet, mert tudtam, hogy egy szép tavaszi napon meg fogom sütni én is. Ez a nap tegnap el is jött. Milán nagyon örült neki. Egyszerű kis kekszről van szó, de nagyon finom és dekoratív - olyan jól mutatnak a kekszes dobozban. Az ember jön-megy a lakásban, ellop egy kis "pillangót" a dobozból, jókedvűen nézegeti, majszolgatja... :)
Tegnap is nagyon finom volt, de éjszakára beletettem néhányat a zárt kekszes dobozba és nekem ma még jobban ízlett.
Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
negyed csomag sütőpor ( 4 g)
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
+ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a cukrokat, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojások hozzáadásával összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. (Az a jó, ha picit keményebb a tészta, mert úgy jobban tartja sütés utána a formát, de azért lehessen nyújtani.) Kétfelé vesszük a tésztát, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport.
2. Mindkét lapot kinyújtjuk egyforma nagyságúra és kb. 1 cm vastagra, majd a világos tésztára ráhelyezzük a kakaós lapot és felcsavarjuk, és fóliába csomagolva betesszük 1 órára a hűtőbe.
3. Középen kettévágjuk a tésztát, egymás mellé helyezzük úgy, hogy a hajtás széle felülre essen mindkét tekercsnél. Szorosan összefogjuk a két tekercset és felszeleteljük kb. 7 mm vastagra. Majd az ujjunkkal összenyomjuk/formázzuk óvatosan, de azért erősen benyomva a képen látható módon.
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük a pillangókat egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben picit nőni fognak. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük őket. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérő lehet - hagyományos sütőben 190 fokon). Inkább világosabbra süssük, amikor icipicit kezd barnulni a széle itt-ott, akkor vegyük ki feltétlenül!
Jól záródó kekszes dobozban több napig eláll.
Jó étvágyat!
Forrás: Lélekpillangó
De szép röpködős kekszek! FB-on láttam ilyen formázást, de csak megcsodáltam, aztán elfelejtődött. Most meg itt vannak:-)
VálaszTörlésNagyon mutatós, guszta sütik:)
VálaszTörlésNagyon-nagyon helyeskék, ötletes ez a formázás! :)
VálaszTörlésJaj, de kis helyesek! :-))
VálaszTörlésNagyon szépek!! :)
VálaszTörlésEn is ki fogom probalni de en ugy latom,hogy a kakaos van a feherre rateve!?
VálaszTörlésValóban a kakaós lap van a világos tésztára rátéve. :)
TörlésNagyon szép és ötletes, nem csodálom, hogy a kis herceged örült neki:) Nálunk csak akkor állna el, ha lelakatolnám:)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek :) Repíthetnél egyet felém :)
VálaszTörlésNagyon szépek, kipróbálom:) Kérdésem: margarin is jó?
VálaszTörlésVajjal készítve finomabb az íze, de nyugodtan lehet készíteni margarinnal is.
TörlésMilyen bájos tavaszi pillangók. Errefelé is röpködhetnének, lepkehálóval várnám őket. :)
VálaszTörlésNagyon ötletes, szépek lettek és biztosan finomak is. Ilyet én biztosan nem tudnék kitalálni, szerencsére vannak kreatívabb emberek is :-)
VálaszTörlésDe helyesek! És nem is bonyolult a formázása! Köszi, hogy közprédára adtad! :)
VálaszTörlésEgy-kettő ide reppenhetne... Elkapnám őket a kávém mellé... Szépek, csinosak! :o)
VálaszTörlésNagyon szépek , mennyire kemények ha elkészülnek ? A másfvél éves kislányom is elbírná rágni a 13 fogával?
VálaszTörlésKedves Csaba! Jó későn jövök ezzel a válasszal, biztos elkerülte a figyelmemet, elnézést.
TörlésHa egy jól záródó dobozba teszitek, akkor másnapra finom puha lesz és simán meg tudja enni a kislányod is, és ízleni fog Neki nagyon. :)
De igazából lehet, hogy már aznap is tudja majszolni, mert nem kemény keksz.
Köszönöm, hogy benéztetek. :)
VálaszTörlésCsaba az én 15 hósom elrágcsálta simán a 6 fogával :)
VálaszTörlésZsófi
Köszi Zsófi, örülök, hogy ízlett a picinek is. :)
TörlésAz első képen, mintha igazi pillangók lettek volna. Gyönyörűek és biztos nagyon finom ízűek is :-)
VálaszTörlésKöszönöm Nelli, örülök, hogy tetszik Neked is. :)
TörlésCsodas pillangok!Alig varom ,hogy en is elkeszitsem oket!Remelem nekem is sikerulni fog!Biztosan finom lesz!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik. :) Biztos, hogy fog sikerülni...
TörlésNagyon finom lett, és mutatós is. A délutáni kávézás mellé pedig tökéletes :)
VálaszTörlésNagyon örülök. :)
TörlésGabi! én nagyon megszenvedtem ezzel a kekszel...:-(
VálaszTörlésNem tudtam nyújtani,csak ragadt mindenre,hűtés után pedig kőkemény lett. Mit ronthattam el?
Szia Noémi!
TörlésMivel a liszt minősége, a tojások mérete, illetve a vaj zsírossága is más és más, ezért minden hasonló tésztánál az az elv működik, hogy liszt hozzáadásával lehet korrigálni a tészta állagát úgy, hogy a tészta megfelelő legyen, azaz könnyen kezelhető. Legközelebb fokozatosan adj hozzá még pici lisztet összegyúrás közben!