2014. március 2., vasárnap

Pillangó keksz

Elég gyakran sütök linzercsigát, mert Milán és én imádjuk. De valamelyik nap az egyik kedves olvasó - Éva - küldött egy képet a facebook oldalamra, melyen látszott, hogy a linzercsigához hasonló receptből készített pillangó kekszet. Nagyon megtetszett, el is mentettem a hozzá tartozó receptet, mert tudtam, hogy egy szép tavaszi napon meg fogom sütni én is. Ez a nap tegnap el is jött. Milán nagyon örült neki. Egyszerű kis kekszről van szó, de nagyon finom és dekoratív - olyan jól mutatnak a kekszes dobozban. Az ember jön-megy a lakásban, ellop egy kis "pillangót" a dobozból, jókedvűen nézegeti, majszolgatja... :) 
Tegnap is nagyon finom volt, de éjszakára beletettem néhányat a zárt kekszes dobozba és nekem ma még jobban ízlett.




Hozzávalók:
 50 dkg sima liszt
 negyed csomag sütőpor ( 4 g)
 20 dkg porcukor
 1 csomag vaníliás cukor
 2 tojás
 20 dkg szobahőmérsékletű vaj

+ 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor


 Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a cukrokat, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojások hozzáadásával összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. (Az a jó, ha picit keményebb a tészta, mert úgy jobban tartja sütés utána a formát, de azért lehessen nyújtani.) Kétfelé vesszük a tésztát, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport.
2. Mindkét lapot kinyújtjuk egyforma nagyságúra és kb. 1 cm vastagra, majd a világos tésztára ráhelyezzük a kakaós lapot és felcsavarjuk, és fóliába csomagolva betesszük 1 órára a hűtőbe.
3. Középen kettévágjuk a tésztát, egymás mellé helyezzük úgy, hogy a hajtás széle felülre essen mindkét tekercsnél. Szorosan összefogjuk a két tekercset és felszeleteljük kb. 7 mm vastagra. Majd az ujjunkkal összenyomjuk/formázzuk óvatosan, de azért erősen benyomva a képen látható módon.

  
 4. Sütőpapíros tepsire helyezzük a pillangókat egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben picit nőni fognak. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük őket. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérő lehet - hagyományos sütőben 190 fokon). Inkább világosabbra süssük, amikor icipicit kezd barnulni a széle itt-ott, akkor vegyük ki feltétlenül!
Jól záródó kekszes dobozban több napig eláll.


Jó étvágyat!

Forrás: Lélekpillangó

28 megjegyzés:

  1. De szép röpködős kekszek! FB-on láttam ilyen formázást, de csak megcsodáltam, aztán elfelejtődött. Most meg itt vannak:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatós, guszta sütik:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon-nagyon helyeskék, ötletes ez a formázás! :)

    VálaszTörlés
  4. En is ki fogom probalni de en ugy latom,hogy a kakaos van a feherre rateve!?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban a kakaós lap van a világos tésztára rátéve. :)

      Törlés
  5. Nagyon szép és ötletes, nem csodálom, hogy a kis herceged örült neki:) Nálunk csak akkor állna el, ha lelakatolnám:)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűek lettek :) Repíthetnél egyet felém :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek, kipróbálom:) Kérdésem: margarin is jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vajjal készítve finomabb az íze, de nyugodtan lehet készíteni margarinnal is.

      Törlés
  8. Milyen bájos tavaszi pillangók. Errefelé is röpködhetnének, lepkehálóval várnám őket. :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon ötletes, szépek lettek és biztosan finomak is. Ilyet én biztosan nem tudnék kitalálni, szerencsére vannak kreatívabb emberek is :-)

    VálaszTörlés
  10. De helyesek! És nem is bonyolult a formázása! Köszi, hogy közprédára adtad! :)

    VálaszTörlés
  11. Egy-kettő ide reppenhetne... Elkapnám őket a kávém mellé... Szépek, csinosak! :o)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szépek , mennyire kemények ha elkészülnek ? A másfvél éves kislányom is elbírná rágni a 13 fogával?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba! Jó későn jövök ezzel a válasszal, biztos elkerülte a figyelmemet, elnézést.

      Ha egy jól záródó dobozba teszitek, akkor másnapra finom puha lesz és simán meg tudja enni a kislányod is, és ízleni fog Neki nagyon. :)
      De igazából lehet, hogy már aznap is tudja majszolni, mert nem kemény keksz.

      Törlés
  13. Csaba az én 15 hósom elrágcsálta simán a 6 fogával :)
    Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zsófi, örülök, hogy ízlett a picinek is. :)

      Törlés
  14. Az első képen, mintha igazi pillangók lettek volna. Gyönyörűek és biztos nagyon finom ízűek is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nelli, örülök, hogy tetszik Neked is. :)

      Törlés
  15. Csodas pillangok!Alig varom ,hogy en is elkeszitsem oket!Remelem nekem is sikerulni fog!Biztosan finom lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik. :) Biztos, hogy fog sikerülni...

      Törlés
  16. Nagyon finom lett, és mutatós is. A délutáni kávézás mellé pedig tökéletes :)

    VálaszTörlés
  17. Gabi! én nagyon megszenvedtem ezzel a kekszel...:-(
    Nem tudtam nyújtani,csak ragadt mindenre,hűtés után pedig kőkemény lett. Mit ronthattam el?


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Noémi!
      Mivel a liszt minősége, a tojások mérete, illetve a vaj zsírossága is más és más, ezért minden hasonló tésztánál az az elv működik, hogy liszt hozzáadásával lehet korrigálni a tészta állagát úgy, hogy a tészta megfelelő legyen, azaz könnyen kezelhető. Legközelebb fokozatosan adj hozzá még pici lisztet összegyúrás közben!

      Törlés