Szív kalácsok rumos-diós töltelékkel

Hónapokkal ezelőtt láttam ezt a formázást egy videón, és tegnap - a Valentin-nap közeledtével - végre el is készítettem. A szüleim napok óta mondogatták, hogy olyan szívesen ennének diós kalácsot, úgy gondoltam, hogy meglepem Őket ezekkel a kelt szívekkel. :) Nagyon tetszett és ízlett Nekik. A tészta és a töltelék a rózsakalácsom receptjétől származik. Próbáljátok ki a formázást ezzel a töltelékkel és sárgabaracklekvárral lekenve, mert valami mennyei így együtt! Persze más töltelékkel is lehet - akár sós változatban is.
Bevallom, a férjemmel mi már nem az a korosztály vagyunk, akik ünneplik a Valentin-napot - mi inkább Bálint-napnak hívjuk, és a Nagymamám születésnapja miatt volt fontos számunkra ez a nap, aki lassan 2 éve már nincs velünk. De amikor időm engedi, szívesen meglepem a szeretteimet ezen a napon valamilyen szíves finomsággal - most épp a szüleimet. :)




 Hozzávalók a tésztához:
 60 dkg liszt
 4,2 dkg élesztő
 2,5 dl langyos tej
 10 dkg cukor
 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
 2 tojás

Töltelékhez:
 25 dkg darált dió
 6 dkg porcukor
 1 cs. vaníliás cukor
 2 evőkanál rumaroma
 1 tojásfehérje 

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1-2 evőkanál tej


Elkészítés:
1. A tésztát lehet kenyérsütőgépben is dagasztani: A szitált lisztben elkeverem a cukrot. A tojásokat, 2 dl langyos tejet, a puha vajat beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a dagasztást programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba teszem és 35-40 percig kelesztem (a kétszeresére). (vagy a kikapcsolt gépben is lehet keleszteni)
2. Ha kézzel dagasztom a tésztát, akkor a lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt és kevés langyos tejjel, 1 teáskanál cukorral, pici liszttel elkeverem. Meleg helyen, letakarva 15 percig kelesztem. 
3. A puha vajat, a maradék tejjel, cukorral és a tojásokkal a liszthez adom. Az egészet beledolgozom a lisztbe és a tésztát erősen dagasztom, míg hólyagos nem lesz és el nem válik a tál oldalától. A kelesztőtálban, meleg helyen 35-40 percig duplájára kelesztem.
4. Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a porcukorral, vaníliás cukorral. A rumaromát hozzáadom a diós "cucchoz". A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós keverékbe. 
5. A megkelt tésztát 8-10 egyenlő gombócokká formázom, majd egyenként kinyújtom téglalap alakúra, megkenem töltelékkel és feltekerem, mint a bejglit és ketté hajtom... a további formázás a képen látható: 




6. Formázás után sütőpapíros tepsire teszem, hagyom még kelni kb. 10-15 percet, majd a tojássárgás-tejes keverékkel lekenem a tetejét, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percet sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
7. Amikor megsült, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.  


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon klassz szívek. Kár hogy valentin napon pont nem lesz időm megsütni, de alkalomadtán kipróbálom. Nem mellesleg a rumos-diós töltelék remekül hangzik.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz formázás!Olyan kipróbálós :)

    VálaszTörlés
  3. Rá nem jöttem volna, hogy hogyan lesz szív alakja; pompás sütemény!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet, szépen megformáztad a szívet. A kis maci nagyon aranyos a háttérben :)

    VálaszTörlés
  5. Csodás! Nagyon tetszik ez a forma! Egy nagy vagy több kicsi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam 10 kicsi lett. Bár igazából ezek sem annyira picik. :))
      Köszönöm Kriszti, hogy benéztél.

      Törlés
  6. Tényleg érdekes a formázás,magamtól ki nem találtam volna! Kedves Gabriella, nézz be ismételten hozzám, ígérem nem bánod meg! ;-))

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen Lányok! Nagyon örülök, hogy benéztetek és írtatok néhány kedves szót... :))

    VálaszTörlés
  8. sima lakótelepi gáz sütőbe akkor vajon mennyi idő? itt a gázon a gombnál nincs hőfok érték :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hagyományos sütőben több ideig sül... nem tudom megmondani pontosan meddig, de lehet azt érezni az illatán is, és a színén is...

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban