Szív kalácsok rumos-diós töltelékkel
Hónapokkal ezelőtt láttam ezt a formázást egy videón, és tegnap - a Valentin-nap közeledtével - végre el is készítettem. A szüleim napok óta mondogatták, hogy olyan szívesen ennének diós kalácsot, úgy gondoltam, hogy meglepem Őket ezekkel a kelt szívekkel. :) Nagyon tetszett és ízlett Nekik. A tészta és a töltelék a rózsakalácsom receptjétől származik. Próbáljátok ki a formázást ezzel a töltelékkel és sárgabaracklekvárral lekenve, mert valami mennyei így együtt! Persze más töltelékkel is lehet - akár sós változatban is.
Bevallom, a férjemmel mi már nem az a korosztály vagyunk, akik ünneplik a Valentin-napot - mi inkább Bálint-napnak hívjuk, és a Nagymamám születésnapja miatt volt fontos számunkra ez a nap, aki lassan 2 éve már nincs velünk. De amikor időm engedi, szívesen meglepem a szeretteimet ezen a napon valamilyen szíves finomsággal - most épp a szüleimet. :)
Bevallom, a férjemmel mi már nem az a korosztály vagyunk, akik ünneplik a Valentin-napot - mi inkább Bálint-napnak hívjuk, és a Nagymamám születésnapja miatt volt fontos számunkra ez a nap, aki lassan 2 éve már nincs velünk. De amikor időm engedi, szívesen meglepem a szeretteimet ezen a napon valamilyen szíves finomsággal - most épp a szüleimet. :)
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
4,2 dkg élesztő
4,2 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
10 dkg puha vaj (vagy margarin)
2 tojás
Töltelékhez:
25 dkg darált dió
6 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 evőkanál rumaroma
1 tojásfehérje
1 tojásfehérje
A tetejére:
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tej
Elkészítés:
1.
A tésztát lehet kenyérsütőgépben is dagasztani: A szitált lisztben
elkeverem a cukrot. A tojásokat, 2 dl langyos tejet, a puha vajat
beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a cukorral elkevert
lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az
élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a dagasztást
programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba
teszem és 35-40 percig kelesztem (a kétszeresére). (vagy a kikapcsolt gépben is lehet keleszteni)
2.
Ha kézzel dagasztom a tésztát, akkor a lisztet egy tálba szitálom, a
közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt és kevés langyos
tejjel, 1 teáskanál cukorral, pici liszttel elkeverem. Meleg helyen,
letakarva 15 percig kelesztem.
3.
A puha vajat, a maradék tejjel, cukorral és a tojásokkal a liszthez
adom. Az egészet beledolgozom a lisztbe és a tésztát erősen dagasztom,
míg hólyagos nem lesz és el nem válik a tál oldalától. A kelesztőtálban,
meleg helyen 35-40 percig duplájára kelesztem.
4.
Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a
porcukorral, vaníliás cukorral. A rumaromát hozzáadom a diós "cucchoz". A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós
keverékbe.
5. A megkelt tésztát 8-10 egyenlő gombócokká formázom, majd egyenként kinyújtom téglalap alakúra, megkenem töltelékkel és feltekerem, mint a bejglit és ketté hajtom... a további formázás a képen látható:
6. Formázás után sütőpapíros tepsire teszem, hagyom még kelni kb. 10-15 percet, majd a tojássárgás-tejes keverékkel lekenem a tetejét, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percet sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
7. Amikor megsült, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.
Jó étvágyat!
Nagyon klassz szívek. Kár hogy valentin napon pont nem lesz időm megsütni, de alkalomadtán kipróbálom. Nem mellesleg a rumos-diós töltelék remekül hangzik.
VálaszTörlésNagyon klassz formázás!Olyan kipróbálós :)
VálaszTörlésRá nem jöttem volna, hogy hogyan lesz szív alakja; pompás sütemény!
VálaszTörlésNagyon finom lehet, szépen megformáztad a szívet. A kis maci nagyon aranyos a háttérben :)
VálaszTörlésCsodás! Nagyon tetszik ez a forma! Egy nagy vagy több kicsi?
VálaszTörlésNálam 10 kicsi lett. Bár igazából ezek sem annyira picik. :))
TörlésKöszönöm Kriszti, hogy benéztél.
Mutatósak, és biztos finomak!
VálaszTörlésTényleg érdekes a formázás,magamtól ki nem találtam volna! Kedves Gabriella, nézz be ismételten hozzám, ígérem nem bánod meg! ;-))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lányok! Nagyon örülök, hogy benéztetek és írtatok néhány kedves szót... :))
VálaszTörléssima lakótelepi gáz sütőbe akkor vajon mennyi idő? itt a gázon a gombnál nincs hőfok érték :(
VálaszTörlésHagyományos sütőben több ideig sül... nem tudom megmondani pontosan meddig, de lehet azt érezni az illatán is, és a színén is...
Törlés