Csavart fonott kakaós kalács

Gyönyörű ez a kalács! De ami még ettől is fontosabb, hogy nagyon-nagyon finom, puha, foszlós és csupa kakaós. Amikor ilyen szépségeket készítek, mindig azt érzem, mennyire szeretem a kelt tésztákat, mert olyan sok szép és finom süteményt lehet készíteni belőlük. Ezzel a csavart, fonott kakaós kaláccsal az ünnepi asztalon sem vallunk szégyent, de elkészíthetjük egyszerű hétköznapokon, hétvégeken is uzsonnára, vagy egy tartalmas leves mellé "második" fogásnak is tökéletes szerintem. 
7 éves recept már ez a blogomon, de 2019. novemberében készítettem róla új képeket. Szombat délutáni nasi volt nálunk, de tényleg annyira szép ez a kalács, nem akartam elmenni mellette fotózás nélkül. 😊 




Hozzávalók
35 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
1 csipet só
3 dkg kristálycukor
1 tojás
1 evőkanál olaj
2,5 dkg puha vaj

A töltelékhez:
2-3 dkg olvasztott vaj vagy 2-3 evőkanál olaj
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

+ a tetejére 1 felvert tojás


A Pöttyös Otthon webáruház termékei megtekinthetők az alábbi linkre kattintva:


 
Elkészítés: 
  1. A tejben feloldunk 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a csipet sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az olajat, tojást, összekeverjük, végül a felfuttatott élesztő is megy hozzá és bedagasztjuk a tésztát. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk! Korrigálhatunk az állagán liszt vagy pici olaj hozzáadásával. Letakarva duplájára kelesztjük.
  3. A töltelékhez a kakaóport és a porcukrot összekeverjük.
  4. Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk 6-7 mm vastagra, lekenjük egyenletesen az olvasztott vajjal (vagy az olajjal), majd rászitáljuk a porcukros-kakaós keveréket. (Még jobb, ha a vajat nem olvasztjuk meg, csak puha legyen és kikeverjük a porcukorral és kakaóporral, így ezt a kakaós masszát kenjük egyenletesen a tésztára.)
  5. Feltekerjük szorosan a tésztát, mint a bejglit, és hosszában középen kettévágjuk egy éles késsel úgy, hogy az egyik végénél nem vágjuk el teljesen (lásd lent a képen). Az így kapott két tészta részt összefonjuk, majd kör alakú kalácsot formázunk belőle. Ahol összeér a kör, ott a tésztát jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
  6. Sütőpapíros tepsire helyezzük óvatosan a kalácsot, hagyjuk még kelni kb. 10-15 percig, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással. 
  7. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben  kb. 17-20 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Érdemes a szárazabb tésztarészekbe (ahol nincs töltelék) beleszúrni egy tiszta fogpiszkálót, és ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült.
  8. A tepsin hagyjuk legalább langyosra hűlni a kalácsot, aztán már fogyaszthatjuk is.

Munkafolyamatok képekben



Sütés előtt



Jó étvágyat!


2012-ben készült, első fotóm a kalácsról



Megjegyzések

  1. Nekem mindegyik tetszik. Gyönyörű lett! Én biztos nem tudnám ilyen szépre összefonni.

    VálaszTörlés
  2. Én is készitettem már ezt a fonatot kakaósan és fahéjasan is! Guszta lett nálad is nagyon:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett, és jók a fotók, mindegyik tetszik egytől-egyig! :)

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos! Jöhetne belőle most reggelire egy-két szelet :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon fincsi kalács! Én ilyen nyitottat egyszer mákkal csináltam. Biztos hamar elfogyott! :o)

    VálaszTörlés
  6. Ebbe most szívesen beleharapnék! Nagyon jól néz ki. :-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretjük mi is!A képek pedig gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  8. NAGYON KEDVESEK VAGYTOK, KÖSZÖNÖM SZÉPEN! :)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gabi!
    Ez egy szuper recept én diétásan készítettem el és úgy is működik köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Linda!
      Örülök, hogy megírtad. Köszönöm.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban