Szilvás kalács - a kedvenc túrós-olajos kelt tésztámból

A családom nagyon szereti frissen a gyümölcsöket (a szilvát különösen), a süteményeket viszont úgy szeretik, ha kevés benne a gyümölcs - Én pedig mindig az Ő ízlésüknek megfelelően igyekszem készíteni a sütiket. :) Erre a kalácsra is csak néhány helyre tettem enyhén fahéjas szilvát, csakhogy épp megízesítse a süteményt. A tésztáját pedig a duplán túrós buktám tésztájából variáltam, többek között reszelt citromhéj hozzáadásával. Nagyon jól sikerült kikombinálnom ezt a kalácsot > végeredményként egy nagyon könnyű, laza és ízletes süteményt kaptam, melyben kellemesen érződik a citromhéj és a fahéjas szilva.   
Ezt a túrós-olajos kelt tésztát ki kell próbálnotok, mert tényleg annyira könnyű és finom! :)






Hozzávalók: (a tepsi mérete kb. 30x40 cm)
- 65-70 dkg liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 0,5 dl kefir vagy tejföl
- 25 dkg túró
- 0,8 dl olaj
- 5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint - Mi nem szeretjük túl édesen a süteményeket)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja (ha lehet, kezeletlen citrom, és forró vízben alaposan megmosva)

+ kb. 30 szem szilva (aki jó gyümölcsösen szereti, akkor ettől több is lehet)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál porcukor 




Elkészítés:
1.  A tésztát a kenyérsütőgépben is lehet dagasztani, de ha a tészta kicsit ragacsos, akkor nyugodtan lehet még adni lisztet hozzá, de azért jó lágy tészta legyen - majd duplájára keleszteni.
Kézi dagasztásnál: az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. A túrót összekeverem a tojással, a cukrokkal, kefirrel, olajjal és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadom a tejes élesztőt, a lisztet és a maradék tejből annyit, hogy egy jó lágy tésztát kapjak (de ne legyen ragacsos). Duplájára kelesztem.
2. A szilvát megmosom, kettévágom, kimagozom, és belül egy picit mindegyiket bevágom, aztán minden szilva közepére szórok fahéjas-vaníliacukros-porcukros keveréket.
3. Ha a tészta megkelt, kinyújtom tepsi nagyságúra és a kivajazott/enyhén lisztezett tepsibe teszem. A fél szilvaszemeket ráteszem a tészta tetejére (belsejével lefelé).
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 percig sütöm. (persze ez sütőfüggő, a hagyományos sütőkben kb. 30-40 perc)
5. Ha megsült, akkor 5-10 percig még a tepsiben hagyom, tiszta konyharuhával letakarom, hogy jól átpuhuljon. Langyosan szeletelem, porcukorral tálalom.




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon ígéretes süti. Már mindenkinél érik a szilva csak nálunk nem? :) Irigykedem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk már hetek óta érik a szilva, sőt, lassan már le is érik némelyik fáról... Sebaj, rengeteg szilvafánk van. :) Köszi, hogy benéztél hozzám Édeskonyha. :)

      Törlés
  2. Már folyik is a nyálam:) Isteni lehet:) Most minden blogon a szilva a sláger:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilva szezon van... :-))) Ha visszagondolok erre a sütire, nekem is folyik a nyálam. Már elfogyott. :((

      Törlés
  3. Hát ez nagyon guszta, vittem is a receptet, lassan beérik a szilvánk és megsütöm, az tuti, mert istenien néz ki:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg próbáld ki, csak ajánlani tudom. Köszi szépen Anikó. :))

      Törlés
  4. Olyan légiesen könnyűnek tűnik ez a tészta, hogy én bizony megfogadom a tanácsodat és kipróbálom. Igaz én jól megpakolom majd szilvával, mert mi sok gyümölccsel szeretjük a süteményeket.:)
    Szépek a képeid, és csodásak a virágaid!!!

    VálaszTörlés
  5. Nemcsak azért kell kipróbálnunk, mert annyira könnyű és finom, hanem mert annyira, de annyira guszta is! :) Nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  6. Hmmm, nagyon guszta! Nemrég vacsiztam, de bekapnék egyet!:)

    VálaszTörlés
  7. Túrós-olajos kelt tésztára fel, lehet holnap kipróbálom, nagyon gusztusos, gyönyörű az állaga is:)))

    VálaszTörlés
  8. Tényleg jó ez a tészta, egyszer már elmentettem, hogy megsütöm, de egyszerűen nem érek a mentett dolgok végére, annyi van... Nagyon guszta süti. Először azt hittem, hogy sűrű lekvár van középen... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti. Örülnék, ha elkészítenéd, de szerintem Te is örülni fogsz, mert tényleg nagyon finom kelt tésztáról van szó. :o))))

      Törlés
  9. Könnyű, légies tésztája van, látszik. Mentem :-)

    VálaszTörlés
  10. Jó kis tészta, látszik is a rajta, hogy könnyű. Nagyon szép. Mentem én is. :)))

    VálaszTörlés
  11. Nekem is tetszik nagyon ez a tészta, én a fiúk miatt gyümölcsösebben készíteném, mert úgy szeretik, ha jó meg van pakolva gyümölccsel. :-)
    A túrótól, kefírtől tényleg nagyon könnyű, laza szerkezetű lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól írod Nelli, tényleg olyan könnyű és laza a tésztája a túrótól és kefirtől, feltétlen próbáld ki! Köszi, hogy beugrottál hozzám. :)

      Törlés
  12. Én is megsütöttem, kicsit több szilvával - isteni lett ! Jutott kóstolóba is és tökéletes volt másnap reggelire a kávéhoz. Olyan finom ez a tészta, hogy biztosan sokszor fogom még elkészíteni, más gyümölcsökkel is. Köszi a receptet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sylvia! De jó, hogy megsütötted ezt a kalácsot! Igaz mennyire finom könnyű a tésztája, és még másnap is puha? Nagyon örülök, hogy ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad, olyan jó ilyesmiket olvasni. :)

      Törlés
  13. Holnap megsütöm, annyira tetszik! Megyek is szilváért és túróért...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik - ízleni is fog. :) Ha van kedved, megírhatod... :)

      Törlés
  14. Kedves Gabriella!
    Ma elkészítettem ezt a kalácsot. Nagyon-nagyon finom lett! Isteni!!!
    Nagyon jó ez a tészta, kipróbálom más változatban is. Köszönöm a receptet!
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!
      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik, köszönöm, hogy megírtad.
      Más sütiként is lehet használni ezt a tésztát, nagyon jó állagú, finom, pihe-puha ez a tészta. Imádom én is!
      További jó sütögetést kívánok!
      Gabriella

      Törlés
  15. Gabriella! Megsütöttem, eszméletlenül finom lett. Eddig nem igazán voltam megelégedve a kelt tésztáimmal, igaz, emiatt nem is sütöttem gyakran, de a Te receptednek a tésztája az édesanyám kelt tésztájának (kőttes) az ízét idézte fel bennem. Szerintem meggyel és cseresznyével is biztosan finom lesz a tészta. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen nagy örömmel olvastam a soraidat, köszönöm, hogy megírtad. Jó érzés olvasni, hogy ez a sütemény ízvilág az Édesanyád süteményeit idézte fel benned. Nyugodtan készítheted más gyümölccsel is. Szívesen a receptet.
      További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütést-főzést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban