Szilvás kalács - a kedvenc túrós-olajos kelt tésztámból
A családom nagyon szereti frissen a gyümölcsöket (a szilvát különösen), a süteményeket viszont úgy szeretik, ha kevés benne a gyümölcs - Én pedig mindig az Ő ízlésüknek megfelelően igyekszem készíteni a sütiket. :) Erre a kalácsra is csak néhány helyre tettem enyhén fahéjas szilvát, csakhogy épp megízesítse a süteményt. A tésztáját pedig a duplán túrós buktám tésztájából variáltam, többek között reszelt citromhéj hozzáadásával. Nagyon jól sikerült kikombinálnom ezt a kalácsot > végeredményként egy nagyon könnyű, laza és ízletes süteményt kaptam, melyben kellemesen érződik a citromhéj és a fahéjas szilva.
Ezt a túrós-olajos kelt tésztát ki kell próbálnotok, mert tényleg annyira könnyű és finom! :)
Ezt a túrós-olajos kelt tésztát ki kell próbálnotok, mert tényleg annyira könnyű és finom! :)
Hozzávalók: (a tepsi mérete kb. 30x40 cm)
- 65-70 dkg liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 0,5 dl kefir vagy tejföl
- 25 dkg túró
- 0,8 dl olaj
- 5 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint - Mi nem szeretjük túl édesen a süteményeket)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja (ha lehet, kezeletlen citrom, és forró vízben alaposan megmosva)
+ kb. 30 szem szilva (aki jó gyümölcsösen szereti, akkor ettől több is lehet)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál porcukor
Elkészítés:
1. A tésztát a kenyérsütőgépben is lehet dagasztani, de ha a tészta kicsit ragacsos, akkor nyugodtan lehet még adni lisztet hozzá, de azért jó lágy tészta legyen - majd duplájára keleszteni.
Kézi dagasztásnál: az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom. A túrót összekeverem a tojással, a cukrokkal, kefirrel, olajjal és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadom a tejes élesztőt, a lisztet és a maradék tejből annyit, hogy egy jó lágy tésztát kapjak (de ne legyen ragacsos). Duplájára kelesztem.
2. A szilvát megmosom, kettévágom, kimagozom, és belül egy picit mindegyiket bevágom, aztán minden szilva közepére szórok fahéjas-vaníliacukros-porcukros keveréket.
3. Ha a tészta megkelt, kinyújtom tepsi nagyságúra és a kivajazott/enyhén lisztezett tepsibe teszem. A fél szilvaszemeket ráteszem a tészta tetejére (belsejével lefelé).
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15 percig sütöm. (persze ez sütőfüggő, a hagyományos sütőkben kb. 30-40 perc)
5. Ha megsült, akkor 5-10 percig még a tepsiben hagyom, tiszta konyharuhával letakarom, hogy jól átpuhuljon. Langyosan szeletelem, porcukorral tálalom.
Jó étvágyat!
Nagyon ígéretes süti. Már mindenkinél érik a szilva csak nálunk nem? :) Irigykedem :D
VálaszTörlésNálunk már hetek óta érik a szilva, sőt, lassan már le is érik némelyik fáról... Sebaj, rengeteg szilvafánk van. :) Köszi, hogy benéztél hozzám Édeskonyha. :)
TörlésMár folyik is a nyálam:) Isteni lehet:) Most minden blogon a szilva a sláger:)
VálaszTörlésSzilva szezon van... :-))) Ha visszagondolok erre a sütire, nekem is folyik a nyálam. Már elfogyott. :((
TörlésHát ez nagyon guszta, vittem is a receptet, lassan beérik a szilvánk és megsütöm, az tuti, mert istenien néz ki:-))))
VálaszTörlésTényleg próbáld ki, csak ajánlani tudom. Köszi szépen Anikó. :))
TörlésOlyan légiesen könnyűnek tűnik ez a tészta, hogy én bizony megfogadom a tanácsodat és kipróbálom. Igaz én jól megpakolom majd szilvával, mert mi sok gyümölccsel szeretjük a süteményeket.:)
VálaszTörlésSzépek a képeid, és csodásak a virágaid!!!
Köszönöm szépen Gizi, nagyon kedves vagy. :)
TörlésNemcsak azért kell kipróbálnunk, mert annyira könnyű és finom, hanem mert annyira, de annyira guszta is! :) Nagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésAranyos vagy Hankka, köszönöm szépen!! :)
TörlésHmmm, nagyon guszta! Nemrég vacsiztam, de bekapnék egyet!:)
VálaszTörlés:-)) Köszönöm, hogy beugrottál hozzám.
TörlésTúrós-olajos kelt tésztára fel, lehet holnap kipróbálom, nagyon gusztusos, gyönyörű az állaga is:)))
VálaszTörlésKöszi Mági. :)))
TörlésHmm... de jó lenne egy szelet:))
VálaszTörlésNekem is. Már elfogyott. :)))
TörlésTényleg jó ez a tészta, egyszer már elmentettem, hogy megsütöm, de egyszerűen nem érek a mentett dolgok végére, annyi van... Nagyon guszta süti. Először azt hittem, hogy sűrű lekvár van középen... :o)
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti. Örülnék, ha elkészítenéd, de szerintem Te is örülni fogsz, mert tényleg nagyon finom kelt tésztáról van szó. :o))))
TörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésKöszi Lilla. :)) Remélem jól vagytok? :-))))
TörlésKönnyű, légies tésztája van, látszik. Mentem :-)
VálaszTörlés:-)) Örülök.
TörlésJó kis tészta, látszik is a rajta, hogy könnyű. Nagyon szép. Mentem én is. :)))
VálaszTörlésKöszönöm Csilla. :)
TörlésNekem is tetszik nagyon ez a tészta, én a fiúk miatt gyümölcsösebben készíteném, mert úgy szeretik, ha jó meg van pakolva gyümölccsel. :-)
VálaszTörlésA túrótól, kefírtől tényleg nagyon könnyű, laza szerkezetű lehet.
Jól írod Nelli, tényleg olyan könnyű és laza a tésztája a túrótól és kefirtől, feltétlen próbáld ki! Köszi, hogy beugrottál hozzám. :)
TörlésÉn is megsütöttem, kicsit több szilvával - isteni lett ! Jutott kóstolóba is és tökéletes volt másnap reggelire a kávéhoz. Olyan finom ez a tészta, hogy biztosan sokszor fogom még elkészíteni, más gyümölcsökkel is. Köszi a receptet :-)
VálaszTörlésKedves Sylvia! De jó, hogy megsütötted ezt a kalácsot! Igaz mennyire finom könnyű a tésztája, és még másnap is puha? Nagyon örülök, hogy ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad, olyan jó ilyesmiket olvasni. :)
TörlésHolnap megsütöm, annyira tetszik! Megyek is szilváért és túróért...
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik - ízleni is fog. :) Ha van kedved, megírhatod... :)
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésMa elkészítettem ezt a kalácsot. Nagyon-nagyon finom lett! Isteni!!!
Nagyon jó ez a tészta, kipróbálom más változatban is. Köszönöm a receptet!
Judit
Kedves Judit!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlik, köszönöm, hogy megírtad.
Más sütiként is lehet használni ezt a tésztát, nagyon jó állagú, finom, pihe-puha ez a tészta. Imádom én is!
További jó sütögetést kívánok!
Gabriella
Gabriella! Megsütöttem, eszméletlenül finom lett. Eddig nem igazán voltam megelégedve a kelt tésztáimmal, igaz, emiatt nem is sütöttem gyakran, de a Te receptednek a tésztája az édesanyám kelt tésztájának (kőttes) az ízét idézte fel bennem. Szerintem meggyel és cseresznyével is biztosan finom lesz a tészta. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésMilyen nagy örömmel olvastam a soraidat, köszönöm, hogy megírtad. Jó érzés olvasni, hogy ez a sütemény ízvilág az Édesanyád süteményeit idézte fel benned. Nyugodtan készítheted más gyümölccsel is. Szívesen a receptet.
TörlésTovábbi kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütést-főzést!
Üdvözlettel:
Gabriella