Sajtos apró kiflik - melyet a családom csak úgy hív, hogy "Klozán"
Belül a vajas "kenceficétől" nagyon puha és könnyed, kívül pedig a sajttól finom ropogós!!
Körülbelül 10 évvel ezelőtt volt sláger nálunk ez a sajtos kifli, aztán a tengernyi receptnek köszönhetően háttérbe szorult. Mivel észrevettem, hogy Milán imádja a kelt tésztáimat (is) - olyan élvezettel és jóízűen tudja majszolgatni - emiatt elővettem a régebbi receptjeimet. Eszembe jutott, hogy ezt a kiflit mennyire szerettük, ezért esett a választás most erre, amit Mi csak egyszerűen "klozánnak" hívunk. 😊 A nevét a croissant szóból és az egyik nagynéném nevéből vegyítettük össze a férjemmel, mert amikor mentünk a nagynénémékhez látogatóba/vendégségbe, szinte mindig ezt a kiflit sütötte meg, ilyennel kínált minket. Ráadásul a croissant szót olyan aranyosan és mókásan ejtette ki. Így lett nálunk ezekből a kis sajtos kiflikből "klozán". 😊
Hozzávalók:
60 darabhoz
25 dkg finomliszt
25 dkg rétes liszt
1 dl olaj
4 dkg friss élesztő
3 dl szoba-hőmérsékletű tej
2 teáskanál só
1 csipet cukor
10 dkg vaj a tészta megkenéséhez
A tetejére:
1 tojás
15 dkg reszelt sajt
M E G J E L E N T A MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az élesztőt a csipet cukorral simára keverjük a tejben - nem szükséges felfuttatni.
- A két lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és az élesztővel elkevert tejet, majd bedagasztjuk a tésztát. Folpackkal letakarva (vagy kelesztőtálban lefedve) 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Ha megkelt a tészta, három egyelő gombócra osztjuk, kinyújtjuk az egyiket 2-3 mm vastag kör alakúra, megkenjük a vaj 1/3-ával és 20 egyenlő háromszögre vágjuk. Szélesebb végétől kezdve feltekerjük, kifliket formázunk belőlük. A másik két gombóc tésztával is ugyanígy járunk el.
- Sütőpapíros tepsibe tesszük a kis kifliket, a tetejüket lekenjük felvert tojással, sajtot szórunk rá és előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses programon kb. 12-13 percig sütjük.
- (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben is süthető.)
Tipp: Az eredeti recept dupla adaggal van és nyugodtan lehet annyit készíteni, mert annyira finom, szinte eteti magát és tényleg pillanatok alatt elkapkodja a család az asztalról.
Emlékszem, legelőször a férjemmel együtt sütöttem ezeket a kis kifliket úgy 15 évvel ezelőtt az eredeti recept szerint 1 kg liszttel... Akkor még a szüleimnél laktunk - reggel Anyukám és Apukám elmentek a kórházba meglátogatni az egyik nagybátyámat (autóval 60 km-es távolságra), mi pedig otthon a férjemmel rögtön nekiláttunk megsütni ezt a kiflit. Még nagyon kezdők és lassúak voltunk a kelt tészták terén, majdnem 1 napig sütöttük az 1 kg lisztből, azt hittük, soha nem érünk a végére - a tészta is jó alaposan megkelt. A szüleim már rég hazaértek, de mi még mindig sütöttünk és nevettünk magunkon, mert már nagyon untuk. :) De a végeredmény mégis annyira finomságos lett, hogy a szomszéd néni (akit megkínáltunk), nem győzött minket dicsérni. Szép emlék maradt ez.
Jó étvágyat!
Tavasz a kertemben 💚
csodaszép képek. Látom Nektek is jól telt a hétvégétek!
VálaszTörlésJól bizony, és túl hamar eltelt!
TörlésNagyon szépek a virágaid, várom a további képeket, mivel én is szeretem a virágokat.
VálaszTörlésNagyon szépek lettek a kiflik, kedvem lenne beleharapni. Jó nagy adagot sütöttél, de gondolom a nagy munka után jólesett a falatozás. Kifogom próbálni, de csak egy kisebb mennyiségből, mert ennyi nekünk hetekig is eltartana.:)
Köszönöm szépen Gizi. Ha beindulnak a növekedésben a nyári virágok, hozom róluk a fotókat... :)
TörlésAz eredeti receptem tényleg 1 kg lisztből van (keverve a két lisztből), de többnyire én csak a fele mennyiségből sütöm ezt a kiflit, mert úgyis sütök szinte minden nap valamit. Most viszont 1 kg lisztből készítettem, mert vendégeink voltak, kellett a nagyobb mennyiség! :)
Örülök, hogy benéztél.
Csatlakozom Lillához, nekem is tetszenek a képek :) Mi is most értünk haza Ausztriából, majd egyszer ha lesz energiám meg időm, akkor közzéteszek egy kis útibeszámolót. Ilyen finom kifli jólesett volna a hosszú utazáshoz :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen neked! :)
TörlésAusztriában?? Az nagyon szép hely! Szívesen venném a beszámolódat pár szép fotóval együtt... Remélem egyszer lesz időd és energiád rá. :)
Ez a "Klozán" igazán szépséges lett! Gyönyörűek a virágaid. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Csilla, kedves vagy. :)
TörlésNagyon guszták, nem csodálom, hogy a kisfiad szereti eszegetni. Én is vennék belőle szívesen. Pl. most vacsira is jó lenne egy darab! :o)
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti. :) Örülök, hogy benéztél...
TörlésMár a képről is gyanús volt, ezt a kiflit sütötte mindig anyukám, egész kicsiket készített mindig:)Nagyon szerettük, néha én is elkészítem. A virágaid gyönyörűek:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu, hogy meglátogattál. :) Anyukád biztos nagyon szép kis csinos kifliket formált ebből a tésztából... Örülök, hogy Te is szoktad készíteni ezeket a kifliket. :)
TörlésEnném ezt a klozánt :D Puszik! B.csek
VálaszTörlés:))) Puszillak Barátnőm!
TörlésNagyon köszönöm a sok jó receptet ....a sajtos háromszögeket is megcsináltam ...azt szeretném kérdezni a klozánt nem kell hajtogatni ????
VálaszTörlésKöszönöm a remek recepteket .....az utolsó amit megcsináltam a sajtos háromszögek ...kérdezném a klozánt nem kell hajtogatni ???
VálaszTörlésKedves Lividori, szívesen a recepteket. A "klozánt" nem kell hajtogatni, csak ahogy leírtam. Érdemes megsütni, nagyon finom.
TörlésKöszönöm, hogy benéztél hozzám - gyere máskor is! :)
Köszönöm szépen a receptet Gabika, ma lesz a napja, hogy megsütöm!!! Nagyon szeretem a receptjeidet, mindig finomak, egyszerűek, minden beszerezhető hozzájuk!! A leírásaidat pedig csodálom, annyira érthető, részletes, alapos, hogy elrontani se lehet őket még az ilyen "nem egészen ügyes cukrásznak" se mint amilyen én vagyok!! Hogy sikerült a névnapi köszöntő?? Milán biztos örült az ünneplésnek?!? Mégegyszer köszöntjük szeretettel! Évi
VálaszTörlésKedves Évi!
TörlésNagyon örülök, hogy szereted a receptjeimet, köszönöm szépen, hogy megírtad - ezt mindig jó olvasni. Ezek a kis kiflik is nagyon fognak ízleni, majd meglátod.
Milán mindig nagyon örül a név-, szülinapoknak és hasonló ünnepeknek, mert imádja, amikor együtt van az egész család - boldog, amikor a szüleim is nálunk vacsoráznak. Nagyon ragaszkodó típus.
Jó sütögetést kívánok Neked!
Szia Gabriella nagyon tetszenek a receptjeid egy átlagos háziasszonynak is elérhető és persze még ráadásul finomak is. Köszönöm szépen.
VálaszTörlésSzia Gabriella nagyon tetszenek a receptjeid egy átlagos háziasszonynak is elérhető és persze még ráadásul finomak is! Köszönöm szépen
VálaszTörlésAnyukámnak van egy hasonló kifli receptje, ezért sokáig nem próbáltam ki. Karácsonyra megkaptam a könyved, és igyekszem mindent megsütni belőle ( olyan sokat nem kell, vannak benne sok éves kedvencek is), így sorra került ez a kiflike is! Nagyon finom, kár lett volna kihagyni! Köszönöm!
VálaszTörlésZsuzska