Sajtos apró kiflik - melyet a családom csak úgy hív, hogy "Klozán"

Belül a vajas "kenceficétől" nagyon puha és könnyed, kívül pedig a sajttól finom ropogós!! 

Körülbelül 10 évvel ezelőtt volt sláger nálunk ez a sajtos kifli, aztán a tengernyi receptnek köszönhetően háttérbe szorult. Mivel észrevettem, hogy Milán imádja a kelt tésztáimat (is) - olyan élvezettel és jóízűen tudja majszolgatni - emiatt elővettem a régebbi receptjeimet. Eszembe jutott, hogy ezt a kiflit mennyire szerettük, ezért esett a választás most erre, amit Mi csak egyszerűen "klozánnak" hívunk. 😊 A nevét a croissant szóból és az egyik nagynéném nevéből vegyítettük össze a férjemmel, mert amikor mentünk a nagynénémékhez látogatóba/vendégségbe, szinte mindig ezt a kiflit sütötte meg, ilyennel kínált minket. Ráadásul a croissant szót olyan aranyosan és mókásan ejtette ki. Így lett nálunk ezekből a kis sajtos kiflikből "klozán". 😊





 
Hozzávalók:
60 darabhoz
25 dkg finomliszt
25 dkg rétes liszt
1 dl olaj
4 dkg friss élesztő
3 dl szoba-hőmérsékletű tej
2  teáskanál só
csipet cukor

10 dkg vaj a tészta megkenéséhez

A tetejére:
 1 tojás
 15 dkg reszelt sajt


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:





Elkészítés:
  1. Az élesztőt a csipet cukorral simára keverjük a tejben - nem szükséges felfuttatni.
  2. A két lisztet a sóval összekeverjük, hozzáadjuk az olajat és az élesztővel elkevert tejet, majd bedagasztjuk a tésztát. Folpackkal letakarva (vagy kelesztőtálban lefedve) 1 órára a hűtőbe tesszük.
  3. Ha megkelt a tészta, három egyelő gombócra osztjuk, kinyújtjuk az egyiket 2-3 mm vastag kör alakúra, megkenjük a vaj 1/3-ával és 20 egyenlő háromszögre vágjuk. Szélesebb végétől kezdve feltekerjük, kifliket formázunk belőlük. A másik két gombóc tésztával is ugyanígy járunk el.
  4. Sütőpapíros tepsibe tesszük a kis kifliket, a tetejüket lekenjük felvert tojással, sajtot szórunk rá és előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses programon kb. 12-13 percig sütjük. 
  5. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben is süthető.)

Tipp: Az eredeti recept dupla adaggal van és nyugodtan lehet annyit készíteni, mert annyira finom, szinte eteti magát és tényleg pillanatok alatt elkapkodja a család az asztalról. 
Emlékszem, legelőször a férjemmel együtt sütöttem ezeket a kis kifliket úgy 15 évvel ezelőtt az eredeti recept szerint 1 kg liszttel... Akkor még a szüleimnél laktunk - reggel Anyukám és Apukám elmentek a kórházba meglátogatni az egyik nagybátyámat (autóval 60 km-es távolságra), mi pedig otthon a férjemmel rögtön nekiláttunk megsütni ezt a kiflit. Még nagyon kezdők és lassúak voltunk a kelt tészták terén, majdnem  1 napig sütöttük az 1 kg lisztből, azt hittük, soha nem érünk a végére - a tészta is jó alaposan megkelt. A szüleim már rég hazaértek, de mi még mindig sütöttünk és nevettünk magunkon, mert már nagyon untuk. :) De a végeredmény mégis annyira finomságos lett, hogy a szomszéd néni (akit megkínáltunk), nem győzött minket dicsérni. Szép emlék maradt ez.






Jó étvágyat!


Tavasz a kertemben 💚








Megjegyzések

  1. csodaszép képek. Látom Nektek is jól telt a hétvégétek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek a virágaid, várom a további képeket, mivel én is szeretem a virágokat.
    Nagyon szépek lettek a kiflik, kedvem lenne beleharapni. Jó nagy adagot sütöttél, de gondolom a nagy munka után jólesett a falatozás. Kifogom próbálni, de csak egy kisebb mennyiségből, mert ennyi nekünk hetekig is eltartana.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gizi. Ha beindulnak a növekedésben a nyári virágok, hozom róluk a fotókat... :)

      Az eredeti receptem tényleg 1 kg lisztből van (keverve a két lisztből), de többnyire én csak a fele mennyiségből sütöm ezt a kiflit, mert úgyis sütök szinte minden nap valamit. Most viszont 1 kg lisztből készítettem, mert vendégeink voltak, kellett a nagyobb mennyiség! :)
      Örülök, hogy benéztél.

      Törlés
  3. Csatlakozom Lillához, nekem is tetszenek a képek :) Mi is most értünk haza Ausztriából, majd egyszer ha lesz energiám meg időm, akkor közzéteszek egy kis útibeszámolót. Ilyen finom kifli jólesett volna a hosszú utazáshoz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen neked! :)

      Ausztriában?? Az nagyon szép hely! Szívesen venném a beszámolódat pár szép fotóval együtt... Remélem egyszer lesz időd és energiád rá. :)

      Törlés
  4. Ez a "Klozán" igazán szépséges lett! Gyönyörűek a virágaid. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszták, nem csodálom, hogy a kisfiad szereti eszegetni. Én is vennék belőle szívesen. Pl. most vacsira is jó lenne egy darab! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti. :) Örülök, hogy benéztél...

      Törlés
  6. Már a képről is gyanús volt, ezt a kiflit sütötte mindig anyukám, egész kicsiket készített mindig:)Nagyon szerettük, néha én is elkészítem. A virágaid gyönyörűek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu, hogy meglátogattál. :) Anyukád biztos nagyon szép kis csinos kifliket formált ebből a tésztából... Örülök, hogy Te is szoktad készíteni ezeket a kifliket. :)

      Törlés
  7. Enném ezt a klozánt :D Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
  8. Nagyon köszönöm a sok jó receptet ....a sajtos háromszögeket is megcsináltam ...azt szeretném kérdezni a klozánt nem kell hajtogatni ????

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a remek recepteket .....az utolsó amit megcsináltam a sajtos háromszögek ...kérdezném a klozánt nem kell hajtogatni ???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lividori, szívesen a recepteket. A "klozánt" nem kell hajtogatni, csak ahogy leírtam. Érdemes megsütni, nagyon finom.
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám - gyere máskor is! :)

      Törlés
  10. Köszönöm szépen a receptet Gabika, ma lesz a napja, hogy megsütöm!!! Nagyon szeretem a receptjeidet, mindig finomak, egyszerűek, minden beszerezhető hozzájuk!! A leírásaidat pedig csodálom, annyira érthető, részletes, alapos, hogy elrontani se lehet őket még az ilyen "nem egészen ügyes cukrásznak" se mint amilyen én vagyok!! Hogy sikerült a névnapi köszöntő?? Milán biztos örült az ünneplésnek?!? Mégegyszer köszöntjük szeretettel! Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Évi!
      Nagyon örülök, hogy szereted a receptjeimet, köszönöm szépen, hogy megírtad - ezt mindig jó olvasni. Ezek a kis kiflik is nagyon fognak ízleni, majd meglátod.
      Milán mindig nagyon örül a név-, szülinapoknak és hasonló ünnepeknek, mert imádja, amikor együtt van az egész család - boldog, amikor a szüleim is nálunk vacsoráznak. Nagyon ragaszkodó típus.
      Jó sütögetést kívánok Neked!

      Törlés
  11. Szia Gabriella nagyon tetszenek a receptjeid egy átlagos háziasszonynak is elérhető és persze még ráadásul finomak is. Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  12. Szia Gabriella nagyon tetszenek a receptjeid egy átlagos háziasszonynak is elérhető és persze még ráadásul finomak is! Köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  13. Anyukámnak van egy hasonló kifli receptje, ezért sokáig nem próbáltam ki. Karácsonyra megkaptam a könyved, és igyekszem mindent megsütni belőle ( olyan sokat nem kell, vannak benne sok éves kedvencek is), így sorra került ez a kiflike is! Nagyon finom, kár lett volna kihagyni! Köszönöm!
    Zsuzska

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban